Μεγάλες φαίνεται ότι είναι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο κατασπατάλησης χρήματος από τη UNICEF Ελλάδος. Όπως αναφέρθηκε στο πόρισμα της εταιρείας Deloitte που είχε αποκαλύψει το «Βήμα», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF συγκέντρωνε μέχρι και 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα οποία όλες οι εθνικές επιτροπές έχουν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Γενεύη και το 30% να προορίζεται για τα λειτουργικά τους έξοδα. Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα της Deloitte, μεγάλο μέρος το χρημάτων κατέληγε σε στελέχη της οργάνωσης. 
 
Υπενθυμίζεται ότι από τις 20 Απριλίου η UNICEF βρίσκεται χωρίς ελληνική εκπροσώπηση, καθώς ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας της με την Εθνική Επιτροπή της χώρας λόγω οικονομικών παρατυπιών, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία. Επίσης, στις 18 Μαΐου η Σοφία Τζιτζίκου γνωστοποίησε την παραίτηση της από τη θέση της προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF δηλώνοντας ότι «το πόρισμα που διέταξα εγώ μετά τις υποψίες που μου δημιουργήθηκαν από την μισθολογική κατάσταση ήταν για τα έτη 2013, 2014 και 2015. Με βάση αυτό η Ελβετία προχώρησε σε έλεγχο σε βάθος 15ετίας. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα της κρίσης να αμείβονται διευθυντές στη UNICEF με 7.000 ευρώ, την ώρα μάλιστα που εργαζόμαστε τόσοι εθελοντικά και βασιζόμαστε στο ένα ευρώ των συνδρομητών μας». Tην ύπαρξη του πορίσματος της Τζιτζίκου είχε αποκαλύψει το tvxs.gr
 

Υπέρογκες απολαβές και αλόγιστη κατασπατάληση χρημάτων
 

Μερικά από τα ευρήματα των ορκωτών λογιστών σε έρευνα τους για τον οργανισμό, αφορούν υπέρογκους μισθούς, προκαταβολές και δάνεια χωρίς επιστροφή, αυθαίρετα μπόνους, παράνομες προσλήψεις χωρίς αξιοκρατία, οικογενειοκρατία και κακοδιαχείριση. Συγκεκριμένα, στελέχη της οργάνωσης έχουν λάβει προκαταβολές και δάνεια ύψους 169.028 για το διάστημα 2013 – 2015, από τα οποία τα 86.650 δεν επέστρεψαν ποτέ στα ταμεία της UNICEF Επιπλέον, καταγράφηκε ζημία ύψους 350.000 ευρώ από την καταστροφή πάγιων περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να υπάρχουν πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης.
 
Επιπλέον, οι ιθύνοντες φαίνεται να διέθεταν προς πώληση αντικείμενα με το λογότυπο της οργάνωσης, για τα οποία η μητρική εταιρεία είχε διατάξει την απόσυρσή και καταστροφή τους, με τα έσοδα από τις πωλήσεις ύψους 30.000 με 50.000 να εισπράττονται από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι οι προμήθειες του οργανισμού προέρχονταν από τον ίδιο συνεργάτη χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, ενώ σημειώνεται ότι οι τιμές των προμηθειών είναι κατά 40% υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς. Μόνο το 2016 και το 2017 έγιναν διαγωνισμοί για την επιλογή προμηθευτών.
 
Επιπροσθέτως, το πόρισμα αναφέρεται σε άτοκα δάνεια οικονομικού διευθυντή τα οποία στο σύνολο τους δεν επέστρεψαν ποτέ στα ταμεία της οργάνωσης, καθώς και σε υπέρογκες αποζημιώσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της UNICEF Ελλάδος, το οποίο φαίνεται να γνώριζε τις οικονομικές ατασθαλίες των μελών του, σημειώνει το δημοσίευμα του «Βήματος». Ωστόσο, πολλές αποφάσεις δεν περνούσαν από το συμβούλιο της οργάνωσης, όπως για παράδειγμα, υπέρογκες αμοιβές και μπόνους 5.000 ευρώ για διευθύνοντα στελέχη και μέλη των οικογενειών τους που εργάζονταν στην ίδια οργάνωση. 
 
Σχετικά με τις μισθοδοσίες της UNICEF Ελλάδος, δύο επιπλέον μισθούς φαίνεται να λάμβανε κάθε χρόνο ο οικονομικός διευθυντής για τον ισολογισμό, ενώ πέντε ακόμη εργαζόμενοι έπαιρναν έναν έξτρα μισθό ως μπόνους, χωρίς να καταγράφονται όλοι στον ισολογισμό. Ας σημειωθεί ότι από το 2000, η ίδια εταιρεία με τον ίδιο λογιστή έκανε τους ισολογισμούς της οργάνωσης. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως από το 2001, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF ήταν ο εκλιπών Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρώην μέλος και διορισμένος στον οργανισμό από το ΠΑΣΟΚ.  
 

Τα χρήματα γίνονταν δώρα

 
Υπάλληλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF ο οποίος μίλησε στο «Βήμα», τόνισε ότι «τα χρήματα που προορίζονταν για εμβόλια και τροφή σε παιδιά που τα είχαν απόλυτη ανάγκη, κατέληγαν μέχρι και για να αγορασθούν 35 ασημένια κηροπήγια, που έκαναν ως δώρα σημαντικά στελέχη της ελληνικής οργάνωσης σε ισάριθμους γάμους. Άλλα χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους σε ταβέρνες και αγορές οικιακού εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της UNICEF». Για την απαρχή του σκανδάλου, ο ίδιος υποστήριξε ότι «όταν ξεκίνησε ο έλεγχος και ήταν προφανές ότι τίποτα δεν μπορούσε να αποκρύφτει, άρχισαν απειλές κατά της οικονομικής ελέγκτριας που αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη του σκανδάλου. Μάλιστα υπήρξε επίθεση και ξυλοδαρμός της σε μία σύσκεψη».
 
Τέλος, τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Γενεύη, διεξάγουν έρευνα και για τη διαχείριση ποσών που προήλθαν από τηλεμαραθωνίους, δωρεές και συνδρομές μελών, ενώ από τις 25 Απριλίου έχει διαταχθεί έρευνα και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών με σκοπό τη διερεύνηση της οικονομικής κατάστασης του οργανισμού.