Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα,  το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα φτάσει στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019  στο 3,96% το 2020  στο 4,15% του ΑΕΠ, το 2021 στο 4,53% του ΑΕΠ και το 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ.

Ο Δημοσιονομικός Χώρος που δημιουργείται είναι 111 εκατ ευρώ το 2018, 866 εκατ. ευρώ το 2019, 1,287 δισ. ευρώ το 2020, 2,112 δισ. ευρώ το 2021 και 3,582 δισ. ευρώ το 2022, με τον Γ. Χουλιαράκη να υποστηρίζει πως το υπερπλεόνασμα του 2019 θα δοθεί στο σύνολό του για φοροελαφρύνσεις το 2020 σε ποσοστό 75% για φοροελαφρύνσεις και 25% για «παροχές» και το 2021 και το 2022 θα δοθεί το  50% για ελαφρύνσεις και το 50% για «παροχές».

Πλεονάσματα που στηρίζονται σε φόρους και περικοπή αφορολόγητου

Όπως εκτιμά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που «υιοθετεί υπό προϋποθέσεις» το Μεσοπρόθεσμο «οι καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν, υπό προϋποθέσεις, και κατά τα επόμενα έτη» εξαιτίας του «μόνιμου χαρακτήρα» των μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, τονίζει ότι  «η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου» και επισημαίνει ότι  ο στόχος για «συγκράτηση» των δαπανών «μπορεί να θεωρηθεί επιτεύξιμος». Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι αισιόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το αν θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

«Η επίτευξη των στόχων για το 2018, αλλά και για τα επόμενα έτη συναρτάται στενά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, καθώς και με συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και σχετικής οικονομικής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, παρά τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να προξενήσουν ο αντίκτυπος που θα έχουν στις κεφαλαιαγορές πολιτικές αναταράξεις σε Ιταλία και Ισπανία, οι γεωπολιτικές αναστατώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις των τιμών της Ενέργειας και οι κλιμακούμενες πολιτικές προστατευτισμού από τις ΗΠΑ».

Η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου:

Αυξάνεται το χαράτσι και οι συντάξεις «δεν είναι της ώρας»

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε την Τρίτη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, παραδεχόμενος ότι η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνει το 15% των φορολογούμενων, ενώ αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει και σε λαϊκές γειτονιές. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα υπάρξει μείωση του φόρου για το 18% των ιδιοκτητών και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για το 67% των ιδιοκτητών.

Σχετικά με  τις συντάξεις, και τα ερωτήματα των βουλευτών, για το αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους δανειστές ώστε να μην περικοπούν από το 2019 οι συντάξεις έως 18%, ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν είναι της ώρας αυτά». Σύμφωνα με δημοσίευμα του news247, o Νίκος Φίλης ο οποίος είχε ζητήσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, διαμαρτυρήθηκε ότι η σημερινή ενημέρωση δε συνιστά σύγκληση της ΚΟ και ότι η ΚΟ θα πρέπει να συγκληθεί ανεξαρτήτως της συζήτησης σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών.