«Στο δικαιικό μας σύστημα εκφεύγει της αρμοδιότητας των δικαστηρίων η χάραξη εξωτερικής πολιτικής» ήταν η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλοςυ, στις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου το 2009, αναφορικά με την ύπαρξη ή μη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, επικυρώνοντας -τότε- την απαγόρευση ίδρυσης του σωματείου «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται στην ύπαρξη ή μη μακεδονικής μειονότητας. Αυτό λέει. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρεμπίπτουσες σκέψεις» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
Στις αιτιάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου απάντησε ο Μάκης Βορίδης για την αξιωματική αντιπολίτευση, διαβάζοντας απόσπασμα της απόφασης τοου Αρείου Πάγου, κατά το οποίο «Ο όρος Μακεδονία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι όρος ιστορικός γεωγραφικός και όχι εθνολογικός. Οι Μακεδόνες δεν είναι ούτε και υπήρξαν κατά το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν ιδιαίτερος εθνολογικός σχηματισμός. Μακεδόνες ονομάζονται ανέκαθεν οι κάτοικοι της γνωστής από την αρχαιότητα περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας».
Επιπροσθέτως, απευθύνθηκε εκ νέου στον αναπληρωτή υπουργό ερωτώντας «γιατί δεν τα διαβάζετε αυτά κ. υπουργέ; Σας αρέσει η παραπλάνηση;», προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή έχει και για τη γλώσσα αναφορές, έχει και για την εθνότητα.
«Πράγματι. Αν είχαμε μια απόφαση αμετάκλητη του Αρείου Πάγου, που έλυνε το θέμα γιατί να μην την κάνουμε εκτελεστή, να την στείλουμε στα Σκόπια και να μην διαπραγματευόμαστε;» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ακόμη, σημείωσε ότι «ο Άρειος Πάγος είχε να λύσει ένα νομικό θέμα και μόνο. Εάν ήταν νόμιμη ή όχι η εγγραφή ενός Σωματείου στα αντίστοιχα βιβλία του Πρωτοδικείου. Δεν είχε αρμοδιότητα να εξετάσει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
«Δεν μπορούν να υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξουν και για την Ιστορία. Είναι σαν να λέτε ότι ένα εσωτερικό όργανο μπορεί να αποφασίσει περί εξωτερικών διαφορών. Αφήστε που προσπαθείτε με διπλή παραχάραξη να στήσετε ένα θέμα» κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.
«Στέγη Μακεδονικού Πολιτιμού»
Σύμφωνα με δημοσιευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το ζήτημα ανέκυψε όταν κατατέθηκε αίτημα ίδρυσης σωματείου από το υπό ίδρυση «Στέγη Μακεδονικού Πολιτιμού» στο Πρωτοδικείο Φλώρινας τον Ιανουάριο του 1990. Το αίτημα τότε απορρίφθηκε με το σκεπτικό να αναφέρει πως «Υφίσταται κίνδυνος εκμεταλλεύσεως της ανωριμότητας νεαρών ατόμων και παγιδεύσεως αυτών στην εθνολογικά ανύπαρκτη και ιστορικά αποκρουστέα σλαβομακεδονική μειονότητα».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 1998 καταδικάστηκε η Ελλάδα για την ίδια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έπειτα, τα μέλη του σωματείο προσέφυγαν εκ νέου στη δικαιοσύνη, με το Πρωτοδικείο Φλώρινας να απορρίπτει και πάλι το αίτημα, το Δεκέμβριο του 2003.
Τέλος, το δημοσίευμα επικαλείται Έκθεση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2009, που αναφέρει πως «[Ο Επίτροπος] πληροφορήθηκε ότι το νομικό πρόσωπο αυτού του σωματείου ακόμα δεν αναγνωρίζεται, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000 ότι [στο εξής] 'δεδομένης της άμεσης επίδρασης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην ελληνική νομοθεσία, τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα παραλείψουν να προλάβουν [στο εξής] αυτού του είδους δικαστικά σφάλματα στα οποία οφείλεται η παράβαση που διαπιστώθηκε σ' αυτή την υπόθεση'».