Πρόταση για τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Υπέρ της πρότασης τάχτηκε η Ιταλία και η Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται πιέσεις από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, σχετικά με το καθεστώς χορήγησης ασύλου της Γερμανίας. Η ιδέα της αντιμεταναστευτικής «πλατφόρμας» για τους πρόσφυγες φέρεται να στοχεύει στο διαχωρισμό των αιτούντων άσυλο για προστασία, και των οικονομικών μεταναστών. Η εν λόγω πρόταση αν και βρίσκεται σε στάδιο διαβουλεύσεων, στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις χώρες που ζητούν εντονότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με το
Politico, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε στους ηγέτες της ΕΕ τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» σε χώρες εκτός της Ένωσης, με σκοπό να γίνεται διαχωρισμός στα άτομα που αιτούνται άσυλο στις χώρες της ΕΕ και στους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Το προσχέδιο που κατέθεσε ο Ντ. Τουσκ, αναφέρει ότι τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια περαιτέρω συζήτηση.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο εν λόγω μηχανισμός στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των χωρών που ζητούν εντατικοποίηση των συνοριακών ελέγχων και αυτών που επικαλούνται το διεθνές δίκαιο και δέχονται πρόσφυγες. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να δεχθούν κριτική καθώς με αυτό το τρόπο μεταθέτουν το ζήτημα της μετανάστευσης σε τρίτους, σχολιάζει το Politico.
Επίσης, δεν διευκρινίζεται η χωροθέτηση των κέντρων αυτών, αν και οι πιθανές χώρες που συζητούνται είναι η Αλβανία, η Τυνησία και η Βόρεια Αφρική. Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά το 2016, από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, η οποίος δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι «στηρίζει πλήρως» την ιταλική κυβέρνηση αναφορικά με τη μεταναστευτική της πολιτική. «Αυτό που έλειπε μέχρι τώρα ήταν πράγματι η βούληση» πρόσθεσε, ενώ επιπλέον σημείωσε ότι «αυτή η βούληση επέστρεψε στην Ιταλία», αναφερόμενος στην άρνησης της Ιταλίας να δεχθεί το πλοίο Aquarius το οποίο μετέφερε 629 πρόσφυγες.
Σχετικά με την ιδέα των «πλατφορμών αποβίβασης», ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Ιταλία προτίθεται να θέσει την ιδέα στη Σύνοδο.
Επιπροσθέτως, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και συμφώνησαν στην ανάγκη εντονότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ο Κουρτς υποστήριξε ότι «αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα, αυτό θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης», ενώ ο Ταγιάνι τόνισε ότι η Ευρώπη «χρειάζεται να έχει τη δύναμη να πάρει πολιτικές αποφάσεις».
Το
Reuters σημειώνει ότι η πρόταση έρχεται λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φτάσει στην Ευρώπη περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.
Επιπλέον, αναφέρει το πρακτορείο ότι η πρόταση δεν έχει επισημοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξει, ωστόσο δείχνει ότι εξυπηρετεί τις βλέψεις της Ιταλίας και της Γερμανίας, με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει λάβει παράταση χρόνου δύο εβδομάδων από τον αρχηγό του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστς Ζεεχόφεν, αναφορικά με το καθεστώς χορήγησης ασύλου της Γερμανίας, με την ίδια να ευελπιστεί να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, αναφέρει ο Guardian.
Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών είχε δηλώσει ότι αν η σύνοδος για το μεταναστευτικό δέν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, το Βερολίνο θα απαγορεύσει μονομερώς στους πρόσφυγες που έχουν ήδη εγγραφεί σε άλλα κράτη – μέλη να εισέλθουν στη Γερμανία.
Σε συνάντηση ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τονίστηκε η ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο μάλιστα της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Γερμανία, με αίτημα στην καγκελάριο να μην επιτρέπει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα-μέλος.
Στην επερχόμενη σύνοδο η Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για τη σύναψη διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο, θέση που φάνηκε να υποστηρίζει ο Μακρόν, λέγοντας πως βλέπει θετικά διμερείς ή πολυμερείς διευθετήσεις. «Συμφωνήσαμε με τον Μακρόν ότι θέλουμε να μειώσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές» συμπλήρωσε η Μέρκελ.
«Δεν θέλουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης.Θέλουμε κέντρα στα οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν στέγη και φάρμακα και δεν θα υπάρχει βία κατά των γυναικών», τόνισε Α. Ταγιάνι, αναφερόμενος στην πρόταση των «πλατφορμών αποβίβασης».
Ο Αυστραλός δημοσιογράφος, Φέργκους Πις, προειδοποίησε ότι τα σχέδια αυτά ακολουθούν τον ολισθηρό δρόμο της Αυστραλίας, που στέλνει τους πρόσφυγες στο νησί Ναούρου. Ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι «πρώτον, η κατάσταση των προσφύγων τυγχάνει πολύ λιγότερης προσοχής όταν αυτοί βρίσκονται μακριά από τους δημοσιογράφους και το κοινό. Δεύτερον, όταν η βία γίνεται αντιληπτή, δικαιολογείται ως αποτροπή που σώζει ζωές. Το 2015, ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε “πλαστή” έκθεση που απαριθμούσε περιστατικά βίας εναντίον παιδιών σε τέτοια κέντρα».