Οι φρικιαστικές εικόνες με παιδιά να κρατούνται σε κλουβιά αλλά και οι αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη, οδήγησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο μπαίνει τέλος στον χωρισμό οικογενειών μεταναστών που περνούν τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και συλλαμβάνονται.

Το εκτελεστικό διάταγμα δίνει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επιδιώξει την τροποποίηση της σχετικής δικαστικής απόφασης προκειμένου να επιτρέπεται στις οικογένειες που εισέρχονται στις ΗΠΑ παράνομα να παραμένουν μαζί κατά τη διάρκεια της κράτησής τους έως την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος τους.

Προ ημερών ο Τραμπ είχε υπερασπιστεί την γραμμή που ακολουθούσε η χώρα του, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα γίνουν καταυλισμός μεταναστών ούτε κέντρο κράτησης προσφύγων». Είχε ισχυριστεί ότι οι μετανάστες που περνούν τα σύνορα «θα μπορούσαν να είναι δολοφόνοι ή κλέφτες ή κάτι άλλο. Θέλουμε μια ασφαλή χώρα, και αυτό ξεκινάει από τα σύνορα».

Η κατακραυγή προέκυψε από την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες που έχουν συλληφθεί να εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, κατηγορούνται για ποινική δίωξη σύμφωνα με το καταστατικό ποινικής εισόδου, γνωστό ως 1325. Προβλεπόταν ότι οι γονείς που παραπέμπονται από τους συνοριακούς πράκτορες για ποινικές διώξεις θα κρατούνται σε ομοσπονδιακή φυλακή, ενώ τα παιδιά τους στέλνονται σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις κράτησης. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από την κυβέρνηση έδειξαν ότι τα παιδιά μεταναστών κρατούνται σε κλουβιά σύρματος.

«Προέκυψε» θέμα καρδιάς

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν σε όλο τον πλανήτη, o Τραμπ αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, Υποστήριξε ότι η κόρη του και η σύζυγος του ασχολήθηκαν προσωπικά με το θέμα, ενώ ο ίδιος είναι δυσαρεστημένος με το θέαμα χωρισμού οικογενειών, όπως θα ήταν και ο κάθε άνθρωπος που έχει καρδιά.

«Δεν μου αρέσει να βλέπω οικογένειες να χωρίζονται. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που έχει καρδιά θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο. Θέλουμε να κρατήσουμε ενωμένες τις οικογένειες και παράλληλα να διασφαλίσουμε πως έχουμε πολύ, πολύ δυνατά σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.