Άκαρπη αποδείχθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό. Η Μέρκελ, που δέχεται πιέσεις από το CSU που θέλει να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία στους αιτούντες άσυλο από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, δήλωσε πριν τη Σύνοδο «ότι θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρούμε μια εύλογη ισορροπία» .
Μετά τη ολοκλήρωση της συνάντησης, τόνισε πως πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Frontex και έκανε λόγο για ευρωπαϊκές λύσεις, τονίζοντας πως δεν μπορούν οι πρόσφυγες να επιλέγουν τη χώρα κατάθεσης ασύλου.
«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές. Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν τη συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής. Η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις προσφυγικές ροές και αρκέστηκε στο να ακολουθήσει τη γερμανική γραμμή, ζητώντας γενικά και αόριστα κάποια λύση για το πρόβλημα. «Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με τη μετανάστευση σε ορισμένες χώρες.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, δήλωσε ότι θα μελετήσει την πρόταση της ακροδεξιάς ιταλικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, αν και δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποια κοινή θέση.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στη σύνοδο, δήλωσε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση, που θα αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό.
Σύμφωνα με τον Τ. Κόντε, «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος». Με την πρότασή της η Ρώμη ζητεί «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης. Παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία κέντρων στη Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου θα εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
Ελάφρυνση των χωρών υποδοχής ζήτησε ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η Ένωση θα πρέπει να εξετάσει την προστασία των συνόρων της σε συνάρτηση με την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Υπογράμμισε πως πρέπει να σταματήσει να πέφτει το βάρος στις χώρες υποδοχής, «φωτογραφίζοντας» την ανάγκη ελάφρυνσης της Ελλάδας και της Ιταλίας.
«Εξέθεσα την άποψη ότι πρέπει να δούμε εξίσου σοβαρά την προστασία των συνόρων ΕΕ και την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Η ΕΕ να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθύνης και όχι το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής.
Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα την αντιμετωπίσουμε ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως πρόβλημα των χωρών υποδοχής. Οι περισσότεροι στη σημερινή συνάντηση συμφωνούν με την πρώτη άποψη, ανέφερε ο πρωθυπουργός».
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά η προσφυγική κρίση , καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα και δεν προσφέρουν λύσεις στην ΕΕ.