Σύμφωνα με το Reuters, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ βρίσκονται σε στάση αναμονής καθώς την Τρίτη θα συζητηθεί στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, η διεύρυνση της Ένωσης με την ένταξη των δύο χωρών.
 
Υπενθυμίζεται ότι αρνητικές σε ένα τέτοιο σενάριο είναι η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και η Δανία. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι χώρες που αντιστέκονται στην ενταξιακή πορεία Αλβανίας – ΠΓΔΜ, είναι πιθανό να ζητήσουν περαιτέρω προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Επιπλέον, Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημείωσαν ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να τροφοδοτήσει το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Ένωση.
 
«Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις προτού μπορούμε να ξεκινήσουμε τις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προϋποθέσεων», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα.
 
«Η άποψή τους είναι ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πιστεύει ότι η ακροδεξιά ενδέχεται να αντιδράσει «εξαιτίας της φήμης της Αλβανίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα πριν τις ευρωεκλογές του 2019», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
«Η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη διεύρυνση ώστε να συμπεριλάβει χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιτζάρτο, δίνοντας πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Γερμανική πηγή υπογράμμισε πως «η Γαλλία θα πρέπει να δει τη στρατηγική διάσταση της προσέγγισης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».
 
Ωστόσο, το Reuters αναφέρει πως ακόμα και χώρες όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες έχουν κάνει μεγαλύτερη πρόοδο στην ένταξη τους στην ΕΕ, είναι αναμφίβολο αν θα ενταχθούν πριν το 2025 στην Ένωση.
 
 

«Μόνο με επικύρωση της συμφωνίας θα μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ»

 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει πως «περιμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μπορούν να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες». Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των χωρών του NATO θα εκκινήσουν την ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ στην σύνοδο της 11ης και 12ης Ιουλίου.
 
«Εάν η συμφωνία δεν υποστηριχθεί, δεν μπορώ να δω πώς είναι δυνατόν να καλέσουμε τη χώρα να γίνει μέλος», σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται «για μοναδική ευκαιρία που πρέπει να την αδράξουν».
 
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο της Τρίτης θα πάρει την σωστή απόφαση αναφορικά με τις ενταξιακές συζητήσεις των δύο χωρών.
 
«Πρόκειται για μία αξιοκρατική διαδικασία. Όταν υπάρχει πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται. Ελπίζω και αναμένω τα κράτη-μέλη αύριο να λάβουν τη σωστή απόφαση» πρόσθεσε.
 
Επιπλέον, η Μογκερίνι χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος χώρας, ενώ στη συνέχεια κατέληξε πως «τώρα, τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν από την ΕΕ να φανεί συνεπής και να κάνει αυτό που πρέπει».
 

Πράσινο φως Αθήνας για ΠΓΔΜ και Αλβανία

 
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, στάλθηκαν από το γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, και οι επιστολές της Ελλάδας προς Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, για τη θετική στάση της Αθήνας έναντι των ευρωατλαντικών σχεδιασμών της ΠΓΔΜ.
 
«Κάνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες, εμείς πρώτοι τα θέσαμε, αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”» τόνισε ο υπουργός.
 
Και προσέθεσε ότι «δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε, με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, εάν ξεκινήσει τη διαδικασία μία από τις δύο χώρες και μείνει π.χ. η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή».
 
Αναφορικά με τον καθορισμό της Αλβανικής ΑΟΖ, ο Κοτζιάς σημείωσε ότι «νομίζω θα τα λύσουμε τα θέματα, αρκεί να μην πιάνει αυτή η υστερία τις αντιπολιτεύσεις στα δύο κράτη».