«Δεν έχω εντολή να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν να μην αποδεχθώ αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού έθνους” και της “μακεδονικής γλώσσας”» αναφέρει σε επιστολή του ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, ενώ δεν διστάζει να προχωρήσει σε απειλές για όσους επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
 
«Η Συμφωνία καθιστά τη “Μακεδονία” εξαρτώμενη από μία άλλη χώρα και συγκεκριμένα την Ελλάδα» αναφέρει στην επιστολή του, ενώ τονίζει πως «το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα της χώρας προβλέπει πως όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών».
 
Μετά την υπερψήφισή της στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η συμφωνία απεστάλη στον Πρόεδρο για να την υπογράψει, με τον ίδιο να έχει διορία μίας εβδομάδας, πριν το νομοσχέδιο που την επικυρώνει επιστρέψει στη Βουλή για να ψηφιστεί ξανά με απόλυτη πλειοψηφία, στην περίπτωση που τελικά επιμείνει στις θέσεις του. Αφού η συμφωνία εγκριθεί εκ νέου, αυτή τη φορά από 61 βουλευτές στους 120, τότε θα σταλεί ξανά στον Πρόεδρο, ο οποίος και θα είναι πλέον υποχρεωμένος να την υπογράψει.
 

Απειλεί και ο Ζάεφ

 
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνεχίζει να πιέζει για την έγκριση της συμφωνίας, ενώ την Κυριακή εξαπέλυσε απειλές για καθαίρεση του Προέδρου της χώρας. Ο πρωθυπουργός δε δίστασε ακόμα να δηλώσει πως θα παραιτηθεί εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί μέσω του δημοψηφίσματος.
 
«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη Μακεδονία, όμως είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει. Περιμένω ένα σοβαρό ποσοστό 75% με 85%, [σ.σ. υπέρ της συμφωνίας] αντίστοιχο με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξής μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το Euronews.
 
«Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη “Μακεδονία” ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ» μεταφέρει το ευρωπαϊκό δίκτυο τα λεγόμενα του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.
 
Όπως αναφέρεται, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό θα σχετίζεται με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το ονοματολογικό. Παράλληλα, εκτίμησε πως στις 12 Ιουλίου θα λάβει η ΠΓΔΜ την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και μετά από εξέταση της υποψηφιότητας μηνών, θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το χρονοδιάγραμμα

 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Σκοπίων που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά την άρνηση του Προέδρου Ιβάνοφ να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπονται πέντε βήματα.
 
Συγκεκριμένα:
 

  1. Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκ νέου στις 5 Ιουλίου
  2. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου
  3. Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 έως 90 ημέρες
  4. Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται επίσης η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες
  5. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.