Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στο σκεπτικό ότι «εφόσον για τους ημεδαπούς προβλέπεται ειδική διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου, η ίδια διαδικασία οφείλει αναλογικά να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση των αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων».

Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 
Δικαστική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τρανς πρόσφυγα
 
Αθήνα, 26 Ιουνίου 2018 
 
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνει την έκδοση της υπ’ αρ. 441Ε/2018 τελεσίδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε (με τη νομική συνδρομή της Ένωσης) τρανς γυναίκα, αναγνωρισμένη πρόσφυγας, για μεταβολή του φύλου και του κυρίου ονόματος στα επίσημα έγγραφά της (απόφαση περιφερειακού γραφείου Ασύλου Θεσσαλονίκης και άδεια παραμονής). Πρόκειται για πρωτοποριακή απόφαση, δεδομένου ότι ο πρόσφατος νόμος 4491/2017 δεν προβλέπει ρητά το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου για πρόσωπα που δεν είναι εγγεγραμμένα στα ελληνικά ληξιαρχεία και ιδίως σε τρανς πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, δημιουργώντας κενό και ανασφάλεια δικαίου στις περιπτώσεις αυτές. 
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, υπό το πρίσμα της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για την νομική κατάσταση των προσφύγων, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και του Ελληνικού Συντάγματος: “εφόσον για τους ημεδαπούς προβλέπεται ειδική διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου, η ίδια διαδικασία οφείλει αναλογικά να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση των αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων με τη διόρθωση των εγγράφων που υπέχουν θέση ληξιαρχικής πράξης γέννησης και τα οποία χορηγούνται στην Ελλάδα από το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο Ασύλου”. 
 
Η ΕλΕΔΑ επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων σε βάρος των τρανς προσώπων απαιτεί καθημερινή και συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων. Η άρση των περιοριστικών προϋποθέσεων που αφορούν τα έγγαμα τρανς πρόσωπα, η περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να είναι εξωδικαστική, είναι ζητήματα που πρέπει, πάντως, να απασχολήσουν τον νομοθέτη προς την κατεύθυνση εξεύρεσης των βέλτιστων λύσεων προς το συμφέρον των εμπλεκόμενων προσώπων.
 
Τέλος, η Ένωση εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για την πολύτιμη συνδρομή του. 
 
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
26/6/2018