Θετικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο ενδεχόμενο επιγραφής διμερούς συμφωνίας με τη Γερμανία, αναφορικά με τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου, στην οποίο κεντρικό θέμα αποτελεί το προσφυγικό και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και των μονομερών κινήσεων, ενώ είχε αναφερθεί και στο ζήτημα επανενώσεων των οικογενειών των προσφύγων. Συγκεκριμένα, ο Α. Τσίπρας είχε προτείνει την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου, ώστε να βασίζεται στις αρχές της δίκαιης κατανομής προσφύγων στα κράτη – μέλη, αλλά και την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Τέλος είχε ζητήσει την περαιτέρω ενίσχυση των χωρών εισόδου όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των χωρισμένων οικογενειών μεταναστών, καθώς κάποιοι έχουν κολλήσει σε ελληνικό έδαφος, την ίδια ώρα που άλλα μέλη της οικογένειας τους βρίσκονται σε κάποιο κράτος – μέλος στο Βορρά. «Υπάρχουν περίπου 2.500 χωρισμένες οικογένειες μεταναστών στην Ελλάδα» σημείωσε.
 
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές» δήλωσε ο πρωθυπουργός στους FT, ενώ μίλησε και για τον κανονισμό του Δουβλίνου τονίζοντας ότι είναι ανενεργός.
 
«Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραστούμε το βάρος» υποστήριξε.
 
Επιπλέον, ο Α. Τσίπρας εκτίμησε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, καθώς 50 με 100 άτομα τη μέρα περνάνε τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα» τόνισε, όπως αναφέρουν οι FT.
 
«Δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα», λόγω των χαμηλών προσφυγικών ροών, αλλά «υπάρχει η συζήτηση λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία» πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι «νομίζω ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι ένα ζήτημα που θα τελειώσει μετά από μια πιθανή λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά. Το μεταναστευτικό θέμα είναι εδώ για να μείνει, για να μείνει για πολύ καιρό».
 
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση χρειάζεται «ολιστική προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των συνόρων, τις εσωτερικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ατόμων που φθάνουν στην ΕΕ, τις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες, αλλά και τις ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.
 

Ενδοκυβερνητικές πιέσεις δέχεται η Μέρκελ

 
Επιπροσθέτως, το δημοσίευμα των FΤ αναφέρει ότι «η κ. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα».
 
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της «Επιτροπής Κυβερνητικού Συνασπισμού», των επικεφαλής δηλαδή των κομμάτων που συμμετέχουν στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό (CDU, CSU, SPD), με αντικείμενο τόσο την ενδοκυβερνητική διαμάχη για το προσφυγικό, όσο και τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε επιδόματα που αφορούν την οικοδόμηση ιδιόκτητης κατοικίας. H συνάντηση έληξε χωρίς καμία πρόοδο στο μεταναστευτικό και χωρίς κοινό ανακοινωθέν.
 
Σημειώνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε λάβει παράταση χρόνου 2 εβδομάδων από τον αρχηγό του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστς Ζεεχόφεν, ώστε να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία και Ευρώπη. Ο Ζεεχόφεν είχε δηλώσει ότι αν η Καγκελάριος αποτύχει στις διαπραγματεύσεις, θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις, κλείνοντας τα σύνορα της Γερμανίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες.
 
«Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σοβαρά» τονίζεται στο άρθρο των FT.

Δεν θα υπάρξει συμφωνία εκτιμά η Μέρκελ

«Δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στην Σύνοδο αυτή Κορυφής» επανέλαβε η Ά. Μέρκελ το πρωί της Πέμπτης. 
 
«Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι χρειάζεται να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση, σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή μας στη Γερμανία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής, ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία» είπε η Μέρκελ και υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν από πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών».
 
«Αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική»