Σε δηλώσεις προχώρησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το καθεστώς χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και το σχέδιο δημιουργίας κέντρων υποδοχής σε χώρες εκτός της Ένωσης, στα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική. Η Σύνοδος θα διεξαχθεί το διήμερο της 28ης και 29ης Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε να ασκήσει βέτο αν δεν ικανοποιηθεί από τα συμπεράσματα της Συνόδου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. Ένα βέτο είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων. Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση» κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε ότι «κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους».
Και πρόσθεσε πως «η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».
Αναφορικά με τα κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που δίνει η Σύνοδος για μία συζήτηση για την μετανάστευση, και τόνισε ότι «η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Όλοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και τη συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη τη συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μάρκ Ρούτε, επεσήμανε πως «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών. Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα. Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού».
«Η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Από τη μεριά της Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα για έναρξη μίας νέας περιόδου προσπαθώντας να ανακατασκευάσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία και ελπίζω να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουν οι πολίτες. Πρώτον όχι άλλη μετανάστευση και πρέπει να στείλουμε πίσω εκείνους που έχουν μπει στην Ευρώπη».
Αντιδράσεις από Μαρόκο – Τυνησία – Αλγερία
Στο σχέδιο δημιουργίας κέντρων υποδοχής αναφέρθηκε το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία, χώρες που πιθανών να είναι υποψήφιες για την υλοποίηση της εν λόγω πρότασης.
Συγκεκριμένα, κυβερνητική πηγή του Μαρόκο σημείωσε ότι «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης», ενώ άλλη πηγή τόνισε πως «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους», όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Το 2017, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός, Γιούσεφ Χάλεντ, είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση της ΕΕ, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, είχε επισημάνει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να στέλνονται στις χώρες καταγωγής τους. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι Πέρυσι η Αλγερία απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τους στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην έρημο Σαχάρα.