της Αλεξάνδρας Τάνκα
Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 στο Εφετείο Αθηνών. Ήδη από νωρίς είχε μαζευτεί αρκετός αλληλέγγυος κόσμος στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η εκδίκαση. Ανάμεσα στους δεκάδες ανθρώπους μέσα στην αίθουσα, φίλοι και συγγενείς των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι περίμεναν με αγωνία το πώς θα εξελιχθεί η δίκη και ποια θα είναι η απόφαση.
Πρώτη τον λόγο πήρε η Εισαγγελέας του Εφετείου, η οποία πρότεινε την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων. Η Εισαγγελέας ξεκίνησε με επίθεση κατά όσων καλύπτουν δημοσιογραφικά τη δίκη, κάνοντας λόγο για «παραποίηση» των λεγομένων της και «δολοφονία χαρακτήρα», ενώ τόνισε ότι θεωρεί αξιόπιστη την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, με το δείγμα DNA που οδήγησε στην σύλληψη και την πρωτόδικη καταδίκη της Ηριάννας και του Περικλή. Υπερασπίστηκε την βιολόγο της ΕΛ.ΑΣ, Μεθενίτη, με το επιχείρημα ότι «είναι αξιόπιστη αφού παραμένει στη θέση της», υποστήριξε ότι οι πραγματογνώμονες δεν ήταν πειστικοί, ενώ σχετικά με έγγραφο πρώην μέλους της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ που έκανε σφοδρή κριτική στην έρευνα, η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι διακατέχεται από «εμπάθεια».
Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή συμπαράστασης στην Ηριάννα, πάνω από 170 Βιολόγοι, Βιοεπιστήμονες και Ερευνητές τοποθετούνται επιστημονικά και αξιολογούν τα αποτελέσματα του πορίσματος για το DNA. Όπως αναφέρουν, διαπιστώνουν κάποια επιστημονικά σφάλματα στην ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων (δείγμα από γεμιστήρα εκτός όπλου και δείγμα από την Ηριάννα) τα οποία παραθέτουν για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της ταυτοποίησης.
Η Εισαγγελέας συνέχισε λέγοντας ότι το DNA δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που συνδέει την Ηριάννα και τον Περικλή με τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτίας, αναφερόμενη στις σχέσεις των κατηγορουμένων με μέλη της οργάνωσης.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο ότι ο Περικλής αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός. Κατά την άποψή της, υπάρχει θερμός εναγκαλισμός με τα μέλη της ΣΠΦ κι εντάσσονται στον αναρχικό χώρο, ακόμα κι αν το αρνούνται προς υπεράσπιση τους. Οι φίλοι των κατηγορουμένων, συνέχισε, όχι απλώς δεν είναι αναρχικοί αλλά και ηγετικά στελέχη της ΣΠΦ.
Στο τέλος της αγόρευσής της οι αλληλέγγυοι/ες χειροκρότησαν ειρωνικά την Εισαγγελέα. Αυτή απάντησε χαρακτηρίζοντάς τους «όχλο» και συγχαίροντάς τους για το «δημοκρατικό τους πνεύμα».
Η Μεθενίτη κόντρα σε όλη την επιστήμη
Η πρώτη συνήγορος του Περικλή, η Δαλιάνη, αναφέρεται στην κατάθεση και την περίεργη συμπεριφορά του Παπαλάμπρου, του αυτόπτη μάρτυρα που «βρήκε τα όπλα». Στην κατάθεσή του είπε ότι το κιβώτιο, στο οποίο βρέθηκαν τα όπλα, ήταν σε χώρο φρεσκοσκαμμένο, όμως τα πειστήρια δείχνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν γίνεται να είχε θαφτεί εκείνη την ώρα. «Από περιέργεια ξέθαψε το κουτί και τα μετέφερε;» διερωτάται η δικηγόρος. «Μετά από μία εβδομάδα “θυμήθηκε” ότι είχε βρει και δεύτερη σακούλα, την οποία είχε ξεχάσει να αναφέρει» προσθέτει. Σημειώνεται ότι ο κρίσιμος μάρτυρας Παπαλάμπρος, ο οποίος είχε βρει το κιβώτιο στην Πανεπιστημιούπολη, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο δικαστήριο.
«Η υπόθεση είναι παντελώς άσχετη και ο μοναδικός ένοχος φέρεται να είναι ο Παπαλαμπρος» τονίζει η δικηγόρος. «Πως συνδέεται με αυτά τα όπλα ο Παπαλάμπρος; Και προς τι όλη αυτή η περίεργη συμπεριφορά;» Η συνήγορος κάνει λόγο για αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις . Η «κυρία εισαγγελέα είπε ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να εκτιμήσει απόψεις για επιστήμη που δεν γνωρίζει. Γι' αυτό όμως υπάρχουν μάρτυρες και σύμβουλοι για να εξηγούν τα θέματα ώστε να αποφασίσει το δικαστήριο».
Στην περίπτωση των αντικρουόμενων απόψεων, αναφέρει η δικηγόρος του Περικλή, πρέπει η Δικαιοσύνη να επιλέξει την απαλλακτική για τον κατηγορούμενο τα όσα είπε η Μεθενίτη (σημ. βιολόγος της ΕΛ.ΑΣ που εξέτασε το δείγμα DNA) προσβάλλουν την κοινή λογική, αναφέρει επίσης η συνήγορος, σχολιάζοντας την κατάθεση της Μεθενίτη, πριν από δύο δικάσιμες, ότι υπάρχει δευτερογενής μεταφορά γενετικού υλικού, πηγαίνοντας κόντρα σε όσα προτάσσει η επιστήμη. «Η κατηγορία είναι ότι έπιασε ένα όπλο; Σύμφωνα με το άρθρο 15, η διακεκριμένη οπλοκατοχή σημαίνει είτε τη διάθεση όπλων σε τρίτους είτε για πρόθεση στήριξης κάποιας οργάνωσης. Είπαν ότι κατείχε τα όπλα επειδή είχε δείγμα σε ένα όπλο και προέκυψε ότι με αυτό σημαίνει ότι είχε όπλα άρα είναι μέλος της ΣΠΦ; Προκύπτει από κάπου Ότι ο κατηγορούμενος είναι μέλος της ΣΠΦ;» Η δικηγόρος κάνει λόγο για αοριστία για την κατηγορία για ένταξη στην ΣΠΦ.
Η επιστροφή στον Μεσαίωνα
Ο δεύτερος συνήγορος του Περικλή, Δαμασκόπουλος, αναφέρθηκες στις κατηορίες εις βάρος του πελάτη του και την πρωτόδικη απόφαση, ξεκινώντας με την κατάθεση του πατέρα του Περικλη σχετικά με το ταξίδι του στη Βαρκελώνη. «Υπάρχει γενικός κανόνας που να λέει ότι ποιος πάει στην Βαρκελώνη εντάσσεται σε τρομοκρατική οργάνωση;» διερωτήθηκε ο συνήγορος.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη η άμεση επαφή του Περικλή με τα όπλα. «Η κυρία Μεθενίτη είπε ότι τα γενετικά στοιχεία εμπεριέχονται στα στοιχεία που βρέθηκαν στο όπλο. Ενώ έχω πολλά να πω κανονικά δεν πρέπει να πω τίποτα. Δεν υπάρχει ούτε μια ένδειξη που να αποδεικνύει την ενοχή ου Περικλή). Ούτε απλή οπλοκατοχή. Σπαταλήθηκε πάρα πολύς χρόνος και κυρίως δύο ανθρώπινες ζωές, ίσως γιατί η εποχή μας λειτουργεί με έναν φόβο για την ασφάλεια. Το δικαστήριο πρέπει να επικυρώσει ιστορικά μια τέτοια απόφαση, πρέπει να γυρίσει πίσω στον Διαφωτισμό και να αποδείξει ότι ζούμε ακόμα στην κοινωνία της Δικαιοσύνης».
«Είναι πραγματικά κάποιος να αγανακτεί!»
Τον λόγο έπειτα πήρε ο συνήγορος της Ηριάννας, Ν. Βιτώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αναρτήσεις στο διαδίκτυο και την ηλεκτρονική σελίδα του indymedia, τονίζοντας ότι η χρήση τους στο δικαστήριο αποδεικνύουν την αγωνία της εισαγγελέα, λόγω έλλειψης στοιχείων.
Επικαλούμενος την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου και τη γεμάτη αντιφάσεις κατάθεση της Μεθενίτη, ανέφερε ότι «αντί ουσιαστικού υπόβαθρου έχουμε βιαστικά άλματα τα οποία αντικατέστησαν τη στερεή βάση επιχειρημάτων».
«Απόδειξη είναι», συνέχισε, «και η χρήση από την εισαγγελέα ακόμα κι ενός σημειώματος που συνέταξε η κατηγορούμενη μέσα στη φυλακή τη μέρα της απόφασης, που ως κραυγή απόγνωσης ευχαριστεί όσους της συμπαραστέκονται, με την εισαγγελέα να απαντάει ότι με αυτόν τον τρόπο επικροτεί όσους ‘’τα σπάνε’’ στην Ερμού».
Στη συνέχεια ο συνήγορος, προς της κατηγορίες της εισαγγελέως, ότι η Ηριάννα βρήκε στήριξη στον αναρχικό χώρο τόνισε ότι η κατηγορούμενη βρήκε στήριξη από διάφορα κομμάτια της κοινωνίας. Μάλιστα, αναφερόμενος σε αναρτήσεις στο indymedia και την εφημερίδα Εντός/ Εκτός είπε πως πολλοί αναρχικοί δεν την αναγνωρίζουν ως «συντρόφισσα».
Ο ίδιος υπογράμμιζε συνεχώς τις αντιφάσεις στην κατάθεση της βιολόγου Μεθενίτη, καθώς όσοι μάρτυρες βιολόγοι είχαν καταθέσει στη δίκη είχαν τονίσει ότι η ποσότητα του DNA είναι ανεπαρκής και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συσχέτιση.
«Δεν έχουμε αμφιβολία, έχουμε πλήρη θετική απόδειξη της αθωότητας» τόνισε ο συνήγορος.
«Η ζωή της έχει κοπεί στα δύο. Τα μόνα όπλα της Ηριάννας είναι η επιστήμη και η προσφορά της στην κοινωνία. Πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία, πρέπει να επιστρέψει στη ζωή της, την επιστήμη και την οικογένεια της. Η απόφασή σας σήμερα πρέπει να είναι αυγή ακριβώς που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη νέα της ζωή» κατέληξε.
Σύνδεση με το ζόρι
Τον λόγο τελευταία πήρε η συνήγορος της Ηριάννας, Κοκονούζη, η οποία τόνισε ότι η σύνδεση της κατηγορούμενης με την οργάνωση ΣΠΦ είναι «σύνδεση με το ζόρι» καθώς κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται. Πάνω σε αυτό αναφέρθηκε στην κατάθεση της στην αντιτρομοκρατική, όπου μίλησε χωρίς καν να καλέσει δικηγόρο.
«Μιλούσε στην αντιτρομοκρατική για το ποιους δεν ξέρει» τόνισε η συνήγορος και συνέχισε «στην πορεία των χρόνων δεν έχει ξεφύγει από τι είχε πει αρχικά». «Έχει σχέση η στάση της Ηριάννας με των μελών της ΣΠΦ;» διερωτήθηκε η συνήγορος.
Η δικηγόρος στάθηκε και στο ότι το δικαστήριο επέμεινε στη σχέση της Ηριάννας με τον Κωνσταντίνο, χρησιμοποιώντας τη σχέση τους ακόμα και ως κατηγορία.
«Πως γίνεται η Ηριάννα να ‘ναι 5 χρόνια σε μια οργάνωση και να μη βρίσκεται ένα κείμενο πάνω της και να μην έχει περάσει ποτέ από γιάφκα; Ήταν μέλος και έκανε τι; [..]Η Ηριάννα είναι εκεί που δεν ανήκει. Η καταδίκη της με αυτό το υλικό είναι δοκιμασία για τη δικαιοσύνη» κατέληξε.
Όταν ο πρόεδρος των Εφετών έκρινε αθώους τους δύο κατηγορούμενους, η αίθουσα γέμισε με κραυγές χαράς, ενώ τόσο η Ηριάννα όσο και ο Περικλής δεν μπορούσαν ακόμη να αντιληφθούν πως η απόφαση ήταν αθωωτική. Συγγενείς, φίλοι και αλληλέγγυοι δάκρυσαν, φώναξαν, έκλαψαν στο άκουσμα της απόφασης. Το σύνθημα «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελία» ακούστηκε σε όλο το Εφετείο Αθηνών δίνοντας ένα γερό μήνυμα.
Η απόφαση στηρίχτηκε ακριβώς σε αυτά που έπρεπε: Η αμφισβητήσιμη κατάθεση του Παπαλάμπρου, που δεν προσήλθε ποτέ να καταθέσει, τελικά δεν αποδείκνυε τίποτα δεν αποδείχτηκε παράνομη δραστηριότητα, ούτε καν κωδικοποιημένος διάλογος, οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται και τέλος, το DNA ως πειστήριο ενοχής είναι στοιχείο εντόνως αμφισβητούμενο, όπως απέδειξαν οι έντονες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας. Έστω και έναν χρόνο μετά, όλα πήγαν καλά.