Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Π. Μοσκοβισί, δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου «θα τηρούμε το δίπολο αλληλεγγύη – ευθύνη».
Απευθυνόμενος στους βουλευτές τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα κινηθούν με σωφροσύνη και να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ισχυρίστηκε ότι οι δανειστές επιθυμούν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβάλει στη χώρα, προκειμένου να μην παραστρατίσει.
«Εσείς θα έχετε πλέον την ευθύνη για να δημιουργήσετε το μέλλον για τον ελληνικό. Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα δικά σας χέρια. Σας καλώ να είστε σώφρονες, να είστε επιφυλακτικοί, όχι γιατί έχουμε φετίχ με τη λιτότητα, αλλά για να μην ξεστρατίσετε. Εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε τις δικές σας ευθύνες. Εσείς θα το κάνετε. Η Ελλάδα στέκεται στα δύο της πόδια. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της όλο αυτό το διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα ξανάρθει η τρόικα»
Αναφερόμενος στο πλαίσιο αυστηρής εποπτείας που έχει επιβληθεί από τους δανειστές για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν είναι νέο πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι «η τρόικα δεν θα ξαναέρθει εδώ».
Παράλληλα, δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ανταποκρίνεται στο ύψος των φιλοδοξιών και των αναγκών και τόνισε πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. «Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές».
Έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, οι Έλληνες βουλευτές κλήθηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Έπλεξε το εγκώμιο της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι 450 μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε στο τρίτο μνημόνιο αποτελούν ρεκόρ για χώρα που βρίσκεται σε μνημόνια. «Καμία χώρα δεν εφάρμοσε και υιοθέτησε τέτοια μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δήλωσε «ανέκαθεν σύμμαχός σας και κατά των υπερβολών στη λιτότητα». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, εκτίμησε πως «θα σήμαινε το τέλος της Ευρωζώνης και ακόμη σκληρότερη λιτότητα για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «για αυτό έδωσα μάχη, ενώ έδωσα μάχη και για τις κοινωνικές διατάξεις». «Ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα υπήρχε “διαζύγιο” Ελλάδας – Ευρωζώνης».
Ανοικτό το ενδεχόμενο για μη περικοπή των συντάξεων
Ερωτηθείς για την περικοπή συντάξεων που έχουν θεσμοθετηθεί για την 1η Ιανουαρίου 2019, ο Π. Μοσκοβισί, δήλωσε πως υπάρχουν τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με ένα κράτος που έχει επανέλθει στην κανονικότητα.
«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες. Πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα».
«Ξέρουμε τα λάθη που έγιναν» δηλώνει ο Παυλόπουλος
Νωρίτερα, ο Π. Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη «μεταμνημονιακή» εποχή και ζήτησε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
«Σ' αυτό το Πρόγραμμα, το οποίο θα έχουμε, η παράκληση είναι – και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε εμείς, οι Έλληνες, εν ονόματι της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της ΕΕ – να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, έγιναν από λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα. Είναι γνωστό, κύριε Επίτροπε, ότι ιδίως το πρώτο Μνημόνιο είχε πολλά και σημαντικά λάθη από την αρχική του κατασκευή. Αυτά τα λάθη που τα πλήρωσε ο Ελληνικός Λαός δεν είναι δικά του λάθη. Ξέρουμε τα λάθη που κάναμε εμείς, ορισμένα απ'αυτά δεν είναι λάθη των Ελλήνων.
Παράκληση θερμή και νομίζω, όπως είπα πριν, ότι είναι θέμα Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, στο Πρόγραμμα που θα έχουμε σ'αυτή την νέα εποχή που, το τονίζω, δεν έχει να κάνει τίποτα με τα Μνημονιακά Προγράμματα που ξέραμε μέχρι τώρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί ο Ελληνικός Λαός να πληρώσει όλο το κόστος γι'αυτά τα λάθη που δεν είναι δικά του».