Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», ο Μ. Σεντένο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση για τα όσα θα πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα βρίσκεται σε άλλο κόσμο συγκριτικά με την περίοδο πριν τα μνημόνια και θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που της επιβάλλονται.
«Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τι να κάνει. Η δήλωση του Eurogroup τον Ιούνιο 2018 θέτει έξι πεδία μεταρρυθμίσεων στους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προσοχή: δημοσιονομική πολιτική, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορές εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοίκηση. Σε όλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται έναν κόσμο μακριά από εκεί που ήταν πριν από 8 χρόνια. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί θα συνεχίσουν να παραδίδουν καλά αποτελέσματα. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να έχει την ιδιοκτησία αυτών των πολιτικών πέρα από την προγραμματική περίοδο, θα βρει σίγουρα έναν έγκυρο τρόπο για να αντανακλά τις νέες πολιτικές προτιμήσεις της, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής. Αυτό θα είναι το μέτρο επιτυχίας στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».
Οι Ευρωπαίοι ήταν «άπειροι» στα μνημόνια
Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι στην αρχή δεν είχαν την εμπειρία να διαχειριστούν τα μνημόνια, ενώ έφερε ως παράδειγμα τις συνθήκες των πολιτικών του πρώτου και του τρίτου μνημονίου.
«Είναι εύκολο να κοιτάζει κανείς πίσω με θυμό. Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο λαός κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής. Για να είμαστε δίκαιοι, τα προγράμματα προσαρμογής εξελίχθηκαν πολύ. Οι Ευρωπαίοι δεν είχαν καμία εμπειρία στη διαχείριση ενός προγράμματος προσαρμογής. Εάν συγκρίνετε τις συνθήκες των πολιτικών του πρώτου προγράμματος και του προγράμματος του ESM, θα δείτε σημαντικές διαφορές στην εστίαση και την αλληλουχία.
Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η εμπροσθοβαρής προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν απαραίτητη και ένα έλλειμμα άνω του 15% του ΑΕΠ απαιτούσε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα. Οι περικοπές του προϋπολογισμού λειτουργούν γρήγορα και οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να παράγουν αποτελέσματα. Γι’ αυτό μου αρέσει να μιλάω για υπομονή στα οικονομικά. Και οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να την παρέχουν. Είμαι χαρούμενος που ο υπουργός Τσακαλώτος μπόρεσε να παραδώσει μια ήπια προσεδάφιση. Προτιμώ να κοιτάζω στο μέλλον με έναν θετικό τόνο».
Σημαντική η παρουσία ΔΝΤ παρά τις ενστάσεις για το χρέος
Αναφερόμενος στη θέση του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα, υποστήριξε πως το σημαντικό για τους επενδυτές είναι να δουν πως το χρέος είναι βιώσιμο για το άμεσο μέλλον και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν πιο προσεκτικά το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλαίσιο εποπτείας που θα επιβληθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προβολές που φτάνουν μέχρι και το 2060 είναι πολύ σημαντική. Το κρίσιμο για τους επενδυτές είναι εάν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της στο προσεχές μέλλον και να αναπτυχθεί έξω από αυτά τα χρόνια της κρίσης. Το πρώτο το εγγυάται η συμφωνία του Ιουνίου. Το δεύτερο είναι σαφώς σε εξέλιξη. Τα υπόλοιπα είναι φορμαλιστικά επιχειρήματα, λιγότερο σημαντικά για τους επενδυτές. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι σαφής όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε με την ανάλυση των Ευρωπαίων σε μεσοπρόθεσμη βάση. Σε μακροπρόθεσμη βάση, υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, εάν χρειαστεί. Έχουμε δείξει ότι αυτή είναι μια αξιόπιστη υπόσχεση.
Οι Ευρωπαίοι παρείχαν στην Ελλάδα ένα πακέτο ύψους έως και 86 δις ευρώ, το οποίο ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος. Το ΔΝΤ συμμετείχε ανέκαθεν στην προσαρμογή της Ελλάδας. Παρείχε κεφάλαια και συμμετείχε ενεργά στην παρακολούθηση του προγράμματος. Θα συνεχίσει να συμμετέχει στο μέλλον στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής περιόδου. Το ΔΝΤ εμπλέκεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
«Το πισωγύρισμα δεν είναι επιλογή»
Ερωτηθείς για τα σενάρια που αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης προκειμένου να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2019, όπως δήλωσε και ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Μ. Σεντένο αρκέστηκε να δηλώσει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές.
«Δεν θα κρίνω εδώ προθέσεις πολιτικής. Όπως ανέφερα προηγουμένως, αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή».