Τελεσίγραφο έστειλε το γερμανικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) προς την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση συνασπισμού αν εφαρμοστεί το σχέδιό δημιουργίας κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Αυστρία. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 3 κομμάτων της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ το το κόμμα των Χριαστιανοκοινωνιστών (CSU) εμμένει στη θέση του για τα κλειστά κέντρα προσφύγων και μεταναστών. Παράθυρο για διμερή συμφωνία με τη Γερμανία άνοιξε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.
Alexandros Michailidis / SOOC
Τελεσίγραφο έστειλε το γερμανικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) προς την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση συνασπισμού αν το κόμμα της Καγκελαρίας (CDU) εφαρμόσει το σχέδιό δημιουργίας κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας.
«Με το SPD στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να δημιουργηθούν μαζικοί καταυλισμοί όπου οι πρόσφυγες θα κλείνονται επί εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.
Υπενθυμίζεται ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Ζεεχόφερ για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία σχετικά με τις προσφυγικές και τις μεταναστευτικές ροές.
Μπροστά στις απειλές του Ζεεχόφερ για απόσυρση από την κυβέρνηση, που θα άφηνε μετέωρο τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Μέρκελ υποχώρησε στις απαιτήσεις του για την άμεση επαναπροώθηση των ανθρώπων οι οποίοι φτάνουν στα γερμανικά σύνορα από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είχαν αιτηθεί άσυλο που είχε απορριφθεί, ή την επαναπροώθηση όσων δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα έγγραφα.
Συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου («κέντρα τράνζιτ») στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, με τον Ζεεχόφερ να δηλώνει ικανοποιημένος και να μιλά για μια «πολύ βιώσιμη λύση».
Ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας του SPD Κίνερτ, που είχε προχωρήσει σε καμπάνια κατά της ένταξης του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχε εκφράσει την αντίθεση του για τη συμφωνία σχετικά με την πιο σκληρή γραμμή κατά προσφύγων και μεταναστών, υποστηρίζοντας πως οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν «ταχθεί ξεκάθαρα κατά κλειστών κέντρων».
«Πρέπει να οριστεί ένα σύστημα για κάθε είδους μετανάστευση, ώστε οι άνθρωποι να έχουν την εντύπωση ότι διατηρείται ο νόμος και η τάξη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η συμφωνία θα φέρει «νόμο και τάξη» στα σύνορα και παράλληλα συνάδει με τα ιδεώδη της Ευρώπης. «Ήταν ένα μακρύ και δύσκολο μονοπάτι όμως όλοι παραδέχθηκαν ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» σημείωσε.
Από τη μεριά του ο Στέφαν Μάιερ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι «τα κέντρα τράνζιτ δεν είναι φυλακές. Οι άνθρωποι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά». Ωστόσο, κατέληξε ότι δεν θα επιτρέπεται να φύγει κανείς από τα κέντρα, και εξήγησε πως «κάθε μετανάστης είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα από την οποία προσπάθησε να εισέλθει στη Γερμανία».
Σύμφωνα με το Reuters, έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, με τον ηγέτη του SPD να δηλώνει ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη το βράδυ», ενώ είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «ακάλυπτη επιταγή».
«Oλα είναι ακόμη ρευστά και χρειαζόμαστε χρόνο για να συγκεκριμενοποιήσουμε το σχέδιο», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, καθώς ολοκληρώθηκε την Τρίτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στο Βερολίνο για το εν λόγω ζήτημα.
Διμερείς συμφωνίες θέλει ο Ορμπάν
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί με την Μέρκελ, δήλωσε ότι «η σειρά των πραγμάτων μπορεί μόνο να είναι: διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, κατόπιν μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας και στο τέλος – και μόνο όταν η γερμανική θέση θα έχει αποσαφηνιστεί – διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Γερμανίας».
Επιπλέον,ο Ορμπάν επανέλαβε την ουγγρική αντιμεταναστευτική πολιτική προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και την υλοποίηση κέντρων προσφύγων εκτός της Ένωσης, καταλήγοντας ότι για το ίδιο θέμα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.
*Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Μηνά Κωνσταντίνου