«Ας ξεκινήσουμε να συγκρίνουμε σε τι κατάσταση βρισκόταν η χώρα, η οικονομία, όταν παραδώσατε την εξουσία εσείς το Γενάρη του 2015 και που βρισκόμαστε σήμερα. Παραλάβαμε μία κατάσταση δραματική» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.
Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε την μεγάλη ανεργία, την αδυναμία της κυβέρνησης Σαμαρά να προσεγγίσει τους μνημονιακούς στόχους, τονίζοντας πως έκανε λόγο για success story, «παραμυθιάζοντας τους πολίτες» την ώρα που οι δανειστές αντιμετώπιζαν τη χώρα ως αποτυχημένη περίπτωση.
«Παραμυθιάζατε τους πολίτες ότι είμαστε λίγους μήνες πριν την έξοδο, όμως δανειστές αγορές και επενδυτές αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως failed state» ανέφερε, τονίζοντας πως ακολούθως «ασχοληθήκατε μονάχα πως θα ναρκοθετήσετε τις προοπτικές της χώρας, πως θα οργανώσετε το σχέδιο εγκλωβισμού της επόμενης κυβέρνησης, αφήνοντας άδεια ταμεία».
«Στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από τα μνημόνια»
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει το δικό του success story, τονίζοντας πως «τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βρίσκονται σε επίπεδα του 2006», ενώ στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στις αποφάσεις του Eurogroup.
Καθοριστική και ιστορική η απόφαση του Eurogroup, χωρίζεται σε 3 σκέλη. Πρώτον, οριστική ολοκλήρωση προγράμματος και παραδοχή ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές. Το δεύτερο αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που τη διεκδικούμε από τότε που έγινε η μεγάλη καταστροφή με το PSI που πήγαμε από το 120% του ΑΕΠ στο 180% του ΑΕΠ» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η επιτυχία μίας απόφασης ό,τι και να λέμε εμείς κρίνεται από τις αγορές. Το καθοδικό ράλι των ομολόγων αποδεικνύει ότι η απόφαση έγινε δεκτή θετικά απο τις αγορές. Εκτός εάν κ. Μητσοτάκη πιστεύετε ότι εκτός από το Μοσκοβισί ειναι και οι αγορές κομμάτι της συνομωσίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφερόμενος στο τρίτο σκέλος των αποφάσεων του Eurogroup, για το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας, υποστήριξε πως «ακούσαμε για 4ο μνημόνιο που φαίνεται ότι είναι κρυφή σας φαντασίωση και απεγνωσμένη σας επιθυμία. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται με τη μορφή εκθέσεων όπως με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια».
Στη συνέχεια, ο Α. Τσίπρας συνέχισε υπερασπιζόμενος τον «δύσκολο συμβιβασμό» στον οποίο προχώρησε πριν τρία χρόνια η κυβέρνησή του, σημειώνοντας πως «προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και με διαρκή αταλάντευτο στόχο να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας».
Υποσχέσεις και στόχοι
«Τώρα ξεκινά για μας η πιο κρίσιμη περίοδος. Γι’ αυτό και επεξεργαζόμαστε από τώρα τις απαραίτητες παρεμβάσεις που σταδιακά θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη χώρα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος επίσης στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αύξηση των μισθών, τον περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
«Και οι τράπεζες θα πρέπει να φερθούν από εδώ και στο εξής με υψηλό αίσθημα ευθύνης και να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Να γίνουν και αυτές από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης για τα επόμενα χρόνια» κάλεσε τους τραπεζίτες ο Α. Τσίπρας, εντείνοντας την επίθεση του προς τον Κ. Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία.
«Ξέρω κ. Μητσοτάκη ότι σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική. Γιατί δεν αποτελεί κριτήριο για σας, η βελτίωση των συνθηκών ζωής του ελληνικού λαού. Για το λόγο αυτό, θέλετε διαρκώς να ανακυκλώνεται η μιζέρια και η καχεξία. Η καταστροφή και το έρεβος» απευθύνθηκε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως το «τέλος των μνημονίων μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις».
Στη συνέχεια, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στο επεισόδια της Νέας Δημοκρατίας με τον Πιέρ Μοσκοβισί, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της και τις επιθέσεις της στο πρόσωπό του.
«Θυμώσατε γιατί ο Μοσκοβισί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χοντροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα. Θυμώσατε γιατί τα όσα είπε, κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα που στήσατε εδώ και μια τριετία. Και τι κάνατε; Τον βγάλατε ψεύτη» τόνισε, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη πως «ουδέποτε υπήρξε θαρραλέος», καθώς δεν αναγνωρίζει πως «τα πράγματα πάνε καλύτερα».
«Αφού ψεύτης ο Τσίπρας, ψεύτης και ο Μοσχοβισί Και αφού είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί, είναι ψεύτες και όλοι όσοι αμέσως μετά το Eurogroup είπαν ακόμα πιο καθαρά όσα είπε προχθές εδώ ο επίτροπος. Και αφού ψεύτης ο Μοσκοβισί, ψεύτης και ο Γιούνκερ, που σε αυτή εδώ την αίθουσα μίλησε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο που σε αυτόν από ευγένεια και τακτ, δεν επιτεθήκατε. Ψεύτες λοιπόν όλοι. Ψεύτρα και η πραγματικότητα όταν δε σας αρέσει» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως στην ίδια γραμμή βρίσκονται οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο ESM, οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές.
Μάλιστα, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως επιθυμεί «διακαώς» την περικοπή των συντάξεων και πως «τρέμετε την πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί», ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά του αντιπροέδρου του κόμματος, Κ. Χατζηδάκη, για τη στάση του απέναντι στον Π. Μοσκοβισί στη Βουλή κατά την ομιλία του τελευταίου.
«Ντροπή, ντροπή, ντροπή»
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για το «αίτημα» του Κ. Μητσοτάκη στην Αγκ. Μέρκελ να πιέσει την κυβέρνηση για την εφαρμογή των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί.
«Πήγατε μέχρι το Βερολίνο να ζητήσετε διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο. Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη. Ντροπή, ντροπή, ντροπή» τόνισε ο Α. Τσίπρας, συνεχίζοντας πως «το θράσος και ο κυνισμός σας δεν έχουν όρια, κάνατε τα ίδια και στο προσφυγικό. Ουσιαστικά, βγήκατε και κατηγορήσατε εμένα και την καγκελάριο Μέρκελ ότι κάνουμε παζάρια».
Παράλληλα, χαρακτήρισε αυτοεξευτελισμό τις αναφορές της Νέας Δημοκρατίας για «ανταλλαγή» της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με τη δημιουργία νέων hotspots.
«Αν είχε βγει ο Μεϊμαράκης…»
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί και στα εσωκομματικά ζητήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλώντας τον Κ. Μητσοτάκη για τακτικισμούς στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματός του, όταν και αναβλήθηκε η διαδικασία «λόγω τεχνικής ανεπάρκειας».
«Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της παράταξής σας και πόσο διαφορετική θα ήταν και η πορεία της χώρας, αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε, λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, Και εκλέγονταν, από το πρώτο γύρο, όπως τότε διαφαίνονταν πρόεδρος ο κος Μειμαράκης» τόνισε ο Α. Τσίπρας, μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
«Είμαι λοιπόν βέβαιος πως σε αντίθεση με αυτή τη ντροπιαστική στάση που εσείς κρατάτε σήμερα, Όχι μόνο δε θα εξευτελίζονταν πηγαίνοντας στο Βερολίνο να παρακαλάει για σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, Αλλά θα μου έλεγε εμείς βάζουμε πλάτη πρώτοι για τις συντάξεις, γιατί αν το καταφέρεις θα είναι κέρδος για την Ελλάδα και για κάθε κυβέρνηση» τόνισε.
«Παρασύρεστε από την ακροδεξιά φατριά που ηγείται της ΝΔ»
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τραβήξει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του κόμματός του και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως χωρίς το μνημόνιο «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις γίνονται ακόμα πιο καθαρές», διατεινόμενος πως «και τώρα, έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος».
«Και τα διλήμματα ενώπιον του ελληνικού λαού είναι σαφή: Με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο του Κουρτς που θα τον συναντήσετε σε λίγες ημέρες; Με το κοινωνικό κράτος ή με τις απολύσεις; Με την προστασία τις εργασίας ή με τη συντριβή της; Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή με τη ζούγκλα της απορρύθμισης;» τόνισε, συνθέτοντας ένα δίπολο μεταξύ των πολιτικών του και του αντιπάλου του.
«Με ασφαλιστικό σύστημα ισχυρό και βιώσιμο ή με την κατάρρευση του στο βωμό της ιδιωτικής ασφάλισης; Με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη ή με τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου και με τα δωράκια στις επιχειρηματικές ελίτ των offshore που αποτελεί και ειδικότητα σας οικογενειακή;» υπογράμμισε, για να συνεχίσει την επίθεση.
«Παρασυρόμενος από την ακροδεξιά φατρία που ηγείται του κόμματος σας. Αποφασίσατε να παίξετε με ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Να διχάσετε τους έλληνες για να κρατήσετε ενωμένο το κόμμα σας. Σπείρατε όμως ανέμους και θα θερίσετε θύελλες» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της και στο Μακεδονικό, για την οποία τόνισε πως λειτουργεί ως κάλυψη στο φασισμό.
«Δώσατε την ευκαιρία σε κάθε λογής εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες, να βγουν από τις κρυψώνες τους στο προσκήνιο. Να απειλούν, να διοργανώνουν αντισυγκεντρώσεις σε συγκεντρώσεις άλλων κομμάτων πράγμα που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του 1960».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη, ο Α. Τσίπρας επικαλέστηκε τη δήλωσή του για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και τα φασιστικά στοιχεία που συμμετέχουν στις αντισυγκεντρώσεις «δήθεν για τη Μακεδονία», κατηγορώντας τον πως δίνει αφορμή στην ακροδεξιά και υποθηκεύει το πολιτικό του μέλλον, καθώς και για τις σχέσεις του με διεθνείς παράγοντες της ακροδεξιάς.
Επίθεση και για Φρουζή
«Εσείς, ο υπερασπιστής των εθνικών δικαίων, ο τιμητής της αλήθειας απέναντι σε όσους ρίχνουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού για τα δεινά που έρχονται, είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ της χώρας, μεταξύ των οποίων και του φίλου σας, όπως αποκαλύφθηκε, του κ. Φρουζή της Νovartis» τόνισε, αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία.
«Ο άνθρωπος που δε γνωρίζατε, λοιπόν, διοργάνωνε δείπνα προς τιμήν σας. Και σε απευθείας συνεννόηση μαζί σας, συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία σας για την εκλογή σας, στην ηγεσία της ΝΔ. Και είχατε και το θράσος να μας λέτε από αυτό εδώ το βήμα, ότι στήσαμε και σκευωρία στο θέμα της Novartis» υπογράμμισε, ρωτώντας τον Κ. Μητσοτάκη «πείτε μου αλήθεια, όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ. Φρουζή, για πόσο καιρό νομίζατε ότι θα πίνετε στην υγειά των κορόιδων;».
«Η χώρα αυτή κ. Μητσοτάκη, δεν είναι το τσιφλίκι ούτε του κ. Φρουζή, ούτε του κ. Χριστοφοράκου ούτε κανενός επιχειρηματικού παράγοντα που παριστάνει τον αντιστασιακό στα μπουζούκια δίπλα στα μπουκάλια με τις σαμπάνιες, νομίζοντας ότι το πορτοφόλι και ο τραπεζικός του λογαριασμός, αρκούν για να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε κύριε Μητσοτάκη. Τον επίλογο της τον έχει ήδη γράψει ο ελληνικός λαός» συνέχισε, για να καταλήξει.
«Πάρτε το απόφαση κ. Μητσοτάκη Και σας παρακαλώ, μεταφέρετέ το και στους φίλους σας τους Φρουζήδες και τους άλλους επιφανείς επιχειρηματικούς παράγοντες που νομίζουν ότι η χώρα τους ανήκει, Η Ελλάδα δεν τους ανήκει. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω» έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.