Τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο υπουργός Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι, όταν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής διαμήνυε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πως η Ιταλία δεν πρόκειται να δεχθεί άλλους μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική στα ιταλικά σύνορα, έως ότου οι Βρυξέλλες αποδεχτούν τις ιταλικές προτάσεις για το προσφυγικό, αποφάσισε να αποδείξει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουσέπε Κόντε το Σάββατο.
 
Κορωνίδα των ιταλικών προτάσεων, η απαίτηση να χαρακτηριστεί ως «ασφαλής» η χώρα της Λιβύης, όπου συνεχίζει να επικρατεί ακυβερνησία, με την οποία μάλιστα συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας.
 
Λίγες ημέρες μετά τις απειλές του Μ. Σαλβίνι, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε φέρεται να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δεχθεί να βρεθούν σε ιταλικά εδάφη οι 450 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοικτά της Σικελίας το Σάββατο, αφού το αλιευτικό τους κινδύνευε να βυθιστεί.
 
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο Μ. Σαλβίνι πρότεινε στον Τζ. Κόντε τρεις «λύσεις». Την άμεση κατανομή των 450 ανθρώπων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την επαναπροώθησή τους στη Λιβύη, ή την παραμονή τους στα πλοία, όπου αναφέρεται πως θα γίνει η ταυτοποίησή τους και η εξέταση των αιτημάτων τους. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οκτώ άνθρωποι που είχαν ανάγκη ιατρικής βοήθειας κατέβηκαν στη Λαμπεντούζα για να τη λάβουν.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αποστείλει επιστολές στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και επικεφαλής άλλων χωρών, ώστε να τους μεταφέρει το μήνυμα πως «δεν θα συνεχίσει να αναλαμβάνει η Ιταλία το βάρος ενός προβλήματος που επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Τζ. Κόντε έγραψε στη σελίδα του στο Facebook πως η Γαλλία και η Μάλτα συμφώνησαν να λάβουν από 50 ανθρώπους έκαστη, ενώ επιχαίροντας σημείωσε πως «έπειτα από μια ημέρα τηλεφωνικών και γραπτών επαφών με όλους τους 27 ευρωπαίους ηγέτες», λέγοντας ότι τους υπενθύμισε «τη λογική και το πνεύμα του καταμερισμού που περιελήφθησαν στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου».

 
Ο Κόντε πρόσθεσε σε αυτό το σχόλιο ένα αντίγραφο της επιστολής που απηύθυνε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
«Στο πλαίσιο αυτό που βλέπει την Ιταλία πάντα στην πρώτη γραμμή απέναντι στην επιτακτικότητα της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, σου ζητώ μια σαφή ένδειξη καταμερισμού της ευθύνης της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου και να εξετάσεις την πιθανότητα να δεχθείς σε ένα λιμάνι ή να αναλάβεις ένα μέρος των περίπου 450 διασωθέντων», γράφει ο Κόντε στην επιστολή αυτή που απευθύνεται επίσης στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.
 
Νωρίτερα, πριν τη διάσωση του πλοίου, οι σχέσεις της Ιταλίας με τη Μάλτα κατέγραψαν ακόμη ένα «θερμό επεισόδιο», καθώς οι Μαλτέζοι αντέδρασαν στην πρώτη παραίνεση της Ιταλίας να προχωρήσουν εκείνοι στη διάσωση των ανθρώπων υποστηρίζοντας πως είναι ευθύνη της Ιταλίας να το κάνει. Υπενθυμίζεται πως στα δύο προηγούμενα επεισόδια σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατέληξαν στην Ισπανία και τη Μάλτα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως αντίδραση καταγράφηκε και από τη Λιβύη, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν τη δήλωση του εκπροσώπου της, φερόμενης ως λιβυκή, ακτοφυλακής, πως δεν πρόκειται να δεχθούν «κανέναν παράνομο μετανάστη αφού διασώθηκε από σωστικά πλοία, αφού αυτές είναι οι εντολές υπό τις οποίες εργαζόμαστε».