Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην οποία κατηγορεί την ΕΕ ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ, αναφορικά με πρόστιμο που επέβαλλε στην Google, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του λειτουργικού του συστήματος Android, και να υιοθετεί αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών του. Συνάντηση θα έχει ο Τραμπ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ώστε να εξομαλυνθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Πυροδοτεί εκ νέου την κόντρα ΕΕ – ΗΠΑ το πρόστιμο στην Google
Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην οποία κατηγορεί την ΕΕ ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ, αναφορικά με πρόστιμο που επέβαλλε στην Google, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του λειτουργικού του συστήματος Android, και να υιοθετεί αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών του. Συνάντηση θα έχει ο Τραμπ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ώστε να εξομαλυνθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Alexandros Michailidis / SOOC
Στο πρόστιμο που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Google αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ, αλλά «όχι για πολύ».
«Σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο πέντε δίσ. δολαρίων σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μας, τη Google. Έχουν πραγματικά εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ ακόμα», τόνισε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι νέο πρόστιμο ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Google, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενο ύψους 2,4 δισ. ευρώ, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του λειτουργικού του συστήματος Android, και να υιοθετεί αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών του.
Η Κομισιόν κάλεσε επιπλέον τη Google να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 90 ημερών, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. H Google προανήγγειλε πως θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης.
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, είχε δηλώσει ότι η ΕΕ σχεδιάζει «μέτρα εξισορρόπησης» τα οποία τεθούν σε ισχύ εφόσον οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η Μάλστρομ αναφέρθηκε στις κυρώσεις μέσω δασμών που θα επιβληθούν ως αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τον Αμερικανό πρόεδρο την άλλη εβδομάδα.
Συνομιλίες Τραμπ – Γιουνκέρ
Ο Γιουνκέρ αναμένεται να καταθέσει πρόταση για μία πολυεπίπεδη συμφωνία που να περιλαμβάνει μειώσεις δασμών και εισφορών σε ό,τι αφορά τα οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων, ενώ θα εξεταστεί και η πιθανότητα μιας περιορισμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Καντλοου, τόνισε ότι την Τετάρτη 25 Ιουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν «θα φέρει μια πολύ σημαντική εμπορική προσφορά».
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει από τις αρχές του Ιουνίου δασμούς 25% επί του ευρωπαϊκού χάλυβα και 10% επί των προϊόντων αλουμινίου, με την ΕΕ να απαντά με αντίμετρα επί εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα τζιν, αναφέρει δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
1 Σχόλιο
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού