Η κυβέρνηση Ερντογάν πέρασε από τη Βουλή τον «αντιτρομοκρατικό νόμο» που περιορίζει ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες των πολιτών της χώρας και στην ουσία αντικαθιστά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ο νόμος προβλέπει μαζικές εκκαθαρίσεις δημοσίων υπαλλήλων για τουλάχιστον τρία ακόμα χρόνια, ενώ δίνεται στην τουρκική κυβέρνηση δυνατότητα περιορισμού των ανοικτών διαδηλώσεων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται πληροφορίες του The Associated Press, η τουρκική κυβέρνηση πέρασε «αντιτρομοκρατικό νόμο» που στην ουσία αντικαθιστά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ίσχυε από τον Ιούλιο του και την απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει προεκλογικά πως θα άρει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, όμως στην ουσία το αντικατάστησε με έναν νόμο που περιορίζει ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες των πολιτών.  Ο νόμος δίνει υπερεξουσίες στις τοπικές αρχές και δίνει τη δυνατότητα για απαγόρευση ή περιορισμό των ανοικτών διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της μέρας.

Παράλληλα, επιτρέπει μαζικές εκκαθαρίσεις δημοσίων υπαλλήλων για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια, αλλά και την κράτηση υπόπτων για έως 12 ημέρες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το δημοσίευμα τονίζει ότι από τον Ιούλιο του 2016, περισσότεροι από 77.000 πολίτες έχουν φυλακιστεί, καθώς το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί πως συνδέονται με τον Γκιουλέν.