Επέστρεψαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Τετάρτης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν τον Μάρτιο από τις τουρκικές Αρχές με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή στον Έβρο. Το απόγευμα της Τρίτης αφέθησαν προσωρινά ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, μετά από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου που έκρινε ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Αναμένεται να δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Ελληνα ομόλογό του ότι αν γίνει δίκη για τους στρατιωτικούς,  θα γίνει ερήμην τους και σε περίπτωση επιβολής ποινής, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Αναμένεται να καταθέσουν στην ελληνική στρατονομία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν από την τουρκική πλευρά, με τον Άγγελο Μητρετώδη να τονίζει στους δημοσιογράφους πως θα ακολουθήσουν τα όσα προβλέπονται από την υπηρεσία τους, πριν μιλήσουν δημόσια. «Κοιτάξτε θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν, για όλα τα άλλα έχουμε χρόνο, θα ακολουθήσουμε πρώτα τον υπηρεσιακό δρόμο, ευχαριστούμε πολύ όλους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβησαν στην Ανδριανούπολη για να τους παραλάβουν, ενώ τους υποδέχθηκαν στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Τα μηνύματα πολιτικών και κομμάτων

Μετά την απελευθέρωση τους, κόμματα και πολιτικοί τοποθετήθηκαν, με την αντιπολίτευση να αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας των δύο χωρών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι». Η Φώφη Γεννήματα ζητά από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα για να λήξει οριστικά η περιπέτεια τους, το ΚΚΕ τονίζει πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη μετά την κατακραυγή για την άδικη φυλάκιση τους, που όμως δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως το σθένος των στρατιωτικών συγκίνησε όλους τους Έλληνες και ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε πως πρόκειται «για στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών».