Σε δυσμενή θέση βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από την παράδοση του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κοέν στο FBI αλλά και την ενοχή του επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ, Πολ Μάναφορτ.
 
Ο Μ. Κοέν δήλωσε ένοχος προκειμένου να τύχει ευνοϊκής δικαστικής μεταχείρισης, καθώς κατηγορείται για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της τραπεζικής απάτης και της παραβίασης των κανόνων για τις προεκλογικές χορηγίες. Η έρευνα φαίνεται να σχετίζεται και με ενδεχόμενες τραπεζικές απάτες, συστηματικές απάτες και παραβιάσεις χρηματοδότησης καμπάνιας από τον Κόεν.
 
Σημειώνεται ότι ο ίδιος κατηγορείται και για τις σχέσεις του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών το 2016 στις ΗΠΑ, αλλά και για χρηματισμό της ερωτικής σχέσης του Ντοναλντ Τραμπ (υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς»), καθώς και για σύναψη δεσμών με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Στις ενδεχόμενες εξωσυζυγικές υποθέσεις εμπλέκεται και η Κάρεν Μακντούκαλ, πρώην μοντέλο του Playboy, όπως αναφέρει ο Guardian. Και οι δύο γυναίκες φαίνεται να έλαβαν χρηματικά ποσά από τον Κόεν για λογαριασμό του Τραμπ με αντάλλαγμα τη σιωπή τους.
 
Στο μικροσκόπιο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας βρέθηκαν δάνεια συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε μέσω εταιρείας ταξί που ανήκει στον ίδιο και στην οικογένειά του. Η έρευνα αφορά το εάν και κατά πόσο ο Κόεν παρουσίασε ψευδή στοιχεία για την αξία των περιουσιακών του στοιχείων ώστε να λάβει τα δάνεια.
 
Ο δικηγόρος του Κοέν μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter σχολίασε ότι «αν οι πληρωμές αυτές ήταν ένα έγκλημα για τον Kοέν, τότε γιατί δεν θα ήταν έγκλημα για τον Τραμπ;». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από την ομολογία του Κοέν για τα παραπάνω αδικήματα, ενώ αναμένεται να καταδικαστεί στις 12 Δεκεμβρίου αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 4 με 5 χρόνια.

 
Ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter σχολίασε την ομολογία του πρώην δικηγόρου του τονίζοντας προς τους Αμερικανούς «να μην προσλάβουν τον Κοέν, σε περίπτωση που ψάχνουν έναν καλό δικηγόρο για τις υποθέσεις τους». Σχετικά με τις πληρωμές στις δύο γυναίκες, ο Τραμπ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.
 
 

Ένοχος ο Μάναφορτ
 

Αναφορικά με τον επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ, Πολ Μάναφορτ, οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν την ενοχή του για 8 αδικήματα φοροδιαφυγής και απόκρυψης τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό οι οποίες ενδεχομένως να συνδέονται και με τη Ρωσία.
 
Ο Μάναφορτ κρίθηκε ένοχος για πέντε κατηγορίες φοροδιαφυγής, για μία (από τις συνολικά τέσσερις) κατηγορίες που σχετίζονταν με την απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών του στο εξωτερικό και για δύο (από τις εννέα) κατηγορίες τραπεζικής απάτης που αντιμετώπιζε.
 
Ήταν επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του 2016, ενώ συνεχίζεται η δίκη για υπόθεση που σχετίζεται με τις υπηρεσίες που πρόσφερε ως σύμβουλος στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο στήριζε η Μόσχα, στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
 
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μάναφορτ συγκέντρωσε 65 εκατομμύρια δολάρια σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς μεταξύ 2010 και 2014, και ότι δαπάνησε πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια σε πολυτελείς αγορές.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «είναι ένας καλός άνθρωπος» και ότι «είναι πολύ θλιβερό πράγμα αυτό που συνέβη».
 
Ο δικηγόρος του Μάναφορτ δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι πολύ απογοητευμένος. Σημειώνεται ότι οι δύο κατηγορίες τραπεζικής απάτης για τις οποίες καταδικάστηκε το καθένα έχουν δυνητική φυλάκιση μέχρι 30 χρόνια, ενώ ειδικοί κάνουν λόγο για περίπου 10 χρόνια φυλάκισης.
 

Τρεις ακόμη συνεργάτες του Τραμπ στο εδώλιο

 
Την έρευνα έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Ρόμπερ Μίλλερ, ενώ από το την εκλογή του Τραμπ το Νοέμβριο του 2016 έχουν καταδικαστεί ο αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, αλλά και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ.
 
Ο Μάικλ Φλιν διατέλεσε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας – μόλις 23 ημέρες – πριν παραιτηθεί καθώς αποδείχθηκε ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μαίκ Πενς, αναφορικά με επικοινωνίες με τον πρέσβη της Ρωσίας. Το Δεκέμβριο του 2016 δήλωσε ένοχος για ψευδείς καταθέσεις στο FBI, και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές στην έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Ο Φλιν αναμένεται να καταδικαστεί στις 17 Σεπτεμβρίου.
 
Ειδικότερα, ο Φλιν, που στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ, κατηγορείται ότι είπε ψέματα για τις συνομιλίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τον Σεργκέι Κίσλιακ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
 
«Ο κατηγορούμενος Μάικλ Τ. Φλιν, επιμόνως και σκοπίμως, έκανε δηλώσεις που είναι ουσιωδώς ανακριβείς και φανταστικές» παρεμποδίζοντας την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και επιπροσθέτως «ήρθε σε επαφή» με Ρώσους αξιωματούχους στα τέλη του 2016 «κατόπιν αιτήματος ενός υψηλόβαθμου στελέχους» του επιτελείου του Ρεπουμπλικανού πολιτικού, ανέφερε το έγγραφο του κατηγορητηρίου.
 
«Στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ένας πολύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του μεταβατικού επιτελείου (του Τραμπ) ζήτησε από τον Φλιν να επικοινωνήσει με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής, ώστε να πληροφορηθεί τη θέση τους όσον αφορά το ψήφισμα (στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και να επηρεάσει αυτές τις κυβερνήσεις για να καθυστερήσει η ψηφοφορία ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα», είχε τονίσει ο εισαγγελέας.
 
Σύμφωνα με το ABC News, θα υποστηρίξει ότι ενήργησε κατόπιν οδηγιών Τραμπ, ενώ το NBC News μεταδίδει ότι ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ ήταν αυτός που τον καθοδήγησε για να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους.
 
Ο συνεργάτης του Μάναφορτ, Ρίτσαρντ Γκέιτς, δήλωσε στο δικαστήριο ότι διέπραξε εγκλήματα μαζί με τον επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί η δικάσιμος. Σύμφωνα με τον Guardian, η ποινή του θα εξαρτηθεί από τον βαθμό που συνεργάστηκε με τον Μάναφορτ.
 
Τέλος, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου δήλωσε ένοχος για ψευδείς καταθέσεις του προς το FBI σχετικά με επαφές του με Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οι κατήγοροι ανέφεραν ότι προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην έρευνα, ενώ αναμένεται να καταδικαστεί στις 7 Σεπτεμβρίου, με τον εισαγγελέα να προτείνει φυλάκιση έξι μηνών.