Ασφαλείς έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Τετάρτης οι 875 επιβάτες του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είχαν αναχωρήσει το βράδυ της Τρίτης για τα Χανιά. Το πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο γκαράζ, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Μετά την εκδήλωση της φωτιάς ο πλοίαρχος του επιβατηγού και οχηματαγωγού ενημέρωσε αμέσως τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά πιθανόν ξεκίνησε από φορτηγό, αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, αφού τέθηκαν σε λειτουργία τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, όταν ξέσπασε η φωτιά σήμανε συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, ενώ κοντά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη διάρκεια του συμβάντος έσπευσαν εννέα πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ρυμουλκά, ένα φορτηγό και τρία επιβατηγά πλοία.

Η πυροσβεστική έσπευσε στο σημείο, με δύο πυροσβεστικά πλοιάρια και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ. Όλοι οι επιβάτες του πλοίου παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους.