«Η πρόταση διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» υπογράμμισε κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, στις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
- Η αύξηση των ομάδων προσανατολισμού από τρεις σε τέσσερις, με την κάθε μία να αντιστοιχεί σε ένα επιστημονικό πεδίο.
- Κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο.
- Κατάργηση του μαθήματος των Λατινικών, με αντικατάσταση από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Ακόμη, τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ενοποιούνται σε ένα μάθημα, της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, το οποίο θα είναι εξεταζόμενο μάθημα για όλους τους υποψήφιους.
- Οι Θετικές Σπουδές «σπάνε» σε δύο επιμέρους ομάδες: Η πρώτη ομάδα προσανατολισμού, Θετικές Σπουδές, και η δεύτερη, Σπουδές Υγείας. Η πρώτη ομάδα οδηγεί στο δεύτερο επιστημονικό πεδία και η δεύτερη στο τρίτο.
- Μείωση των ωρών διδασκαλίας Θρησκευτικών σε μία ώρα ανά εβδομάδα.
- Δημιουργία τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά τμήματα, σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται με τον βαθμό απολυτηρίου.
- Η κατάθεση του μηχανογραφικού θα γίνεται πριν την έναρξη της Γ' τάξης του Λυκείου.
Επίσης, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β' λυκείου.