Σύμφωνα με τον 902.gr, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε την απόφαση ως παράνομη με την αιτιολογία πως δεν προηγήθηκε διαδικασία δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στο σωματείο και την COSCO. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση κατόπιν προσφυγής της ΣΕΜΠΟ ΑΕ και Dport, υποστηρίζοντας πως επειδή θεωρούνται επιχειρήσεις «κοινής οφέλειας» θα έπρεπε να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος με μεσολάβηση του Οργανισμού Μεσολάβισης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

«Η απόφαση αυτή είναι ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας. Η επιδίωξη της εργοδοσίας, να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων μεθοδεύσεων, όπως η δημιουργία εργοδοτικού σωματείου και οι τραμπουκισμοί σε βάρος συνδικαλιστών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης.

«Όλα αυτά δείχνουν πόσο κούφια είναι τα κυβερνητικά λόγια, για τη δήθεν 'προστασία της εργασίας' και αποδεικνύουν ότι η μεταμνημονιακή εποχή δε θίγει το αντιδραστικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η επιθετικότητα της εργοδοσίας και του αστικού κράτους, σε βάρος των εργαζομένων» τονίζει το ΚΚΕ, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης των εργαζομένων για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς» καταλήγει το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, μετά την κήρυξη της απεργίας της ΕΝΕΔΕΠ ως παράνομη, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε 24ωρη απεργία στις προβλήτες της COSCO, με την ΕΝΕΔΕΠ να καλεί τους εργάτες «να δώσουν αποφασιστική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων».