Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, η κλήση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Επίσης, η ΓΑΔΑ τονίζει ότι το συγκεκριμένο Τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν στην παρεμπόδιση κρατικής λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, καλείται από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και συγκεκριμένα το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», να απολογηθεί για κατηγορίες που αφορούν από διατάραξη κοινής ειρήνης μέχρι και οπλοφορία, οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

Όπως υπογραμμίζει το TPP σε σχετικό ρεπορτάζ, η δίωξη Λαφαζάνη δεν είναι η μόνη. Σήμερα, Τρίτη, δικάζονται στην Ευελπίδων τρία μέλη της ΛΑΕ για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα, Δευτέρα, έγιναν γνωστές ακόμα τρεις κλήσεις σε απολογία:

  • Του Κ.Ζ, μέλους της ΛΑΕ
  • Των Λεωνίδα και Ηλία Παπαδόπουλου, μελών του Κινήματος Δεν Πληρώνω, που συμμετέχουν κάθε εβδομάδα σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. (Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Ηλία στο TPP)

Όπως σημειώνει επίσης ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής, έχουν προηγηθεί επίσης επανειλημμένες διώξεις σε βάρος μελών συλλογικοτήτων στη Θεσσαλονίκη (με τελευταία τη δίκη του εκπαιδευτικού, που «συμμετέιχε ως υποκινητής», Ηλία Σμήλιου) και εναντίον 15 σε Άργος – Ναύπλιο, 7 στη Λάρισα και  3 στην Πρέβεζα.»

Επίσης, πριν μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι καλούνται σε απολογία 20 στελέχη του ΚΚΕ και εργατικών κινημάτων στο Βόλο, για κινητοποιήσεις τον περασμένο Ιανουάριο ενάντια στους πλειστηριασμούς. Οι διώξεις αφορούν τις κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 10, 17 και 24 Γενάρη 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση των προγραμματισμένων πλειστηριασμών.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες κλήσεις σε απολογία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγγέλλει «βιομηχανία κατασκευασμένων διώξεων» και τονίζει:

«Είναι προφανές ότι έχει στηθεί βιομηχανία μακάβριων διώξεων που πλήττουν βάναυσα την καρδιά της όποιας δημοκρατίας έχει απομείνει σε αυτόν τον τόπο. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία όταν αυτή αφορά μόνο όσους στηρίζουν το σημερινό ληστρικό σύστημα και μετατρέπουν πραξικοπηματικά τα μεγάλα «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ», ενώ φιμώνονται και διώκονται όσοι/ες αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στα μνημόνια, τις εποπτείες, την λιτότητα, την δικτατορία των πιστωτών, την υποτέλεια και την αποικιοποίηση της χώρας μας.»

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του TPP