Η Γαλλία δεν προτίθεται προς το παρόν να δεχθεί το πλοίο Aquarius να δέσει και να αποβιβάσει δεκάδες μετανάστες στο λιμάνι της Μασσαλίας, δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Την ίδια ώρα, ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αλόις Βίμαρτ, δήλωσε το euronews ότι οι αρχές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας αρνήθηκαν την πρόσβαση του Aquarius 2, το οποίο μετά και τη γαλλική άρνηση, αναμένει απάντηση από την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, στο πλοίο επιβαίνουν 37 προερχόμενοι από τη Λιβύη, ενώ υπάρχουν 18 ανήλικοι και ένα ασυνόδευτο παιδί.

«Προς το παρόν είναι “όχι”» δήλωσε την Τρίτη ο Μπρινό Λε Μερ όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM News TV αν το Παρίσι προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν ναυλώσει το πλοίο να επιτρέψει την αποβίβαση των 58 μεταναστών που μεταφέρει στο λιμάνι αυτό στη νότια Γαλλία. Τα πλοία υποτίθεται ότι παίρνουν άδεια να δέσουν στο κοντινότερο λιμάνι βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, πρόσθεσε ο Λε Μερ, σημειώνοντας ότι η Μασσαλία δεν είναι το κοντινότερο.

Όπως αναφέρεται, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα καταλήξει “εντός της ημέρας” σε μια λύση για το πλοίο Aquarius. «Από χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ (…) εργάζονται αδιάκοπα, ελπίζω να έχουμε μια απάντηση εντός της ημέρας» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Sud Radio, ενώ εκτίμησε πως «θα βρούμε μια λύση». Υπενθύμισε ακόμη ότι κι άλλες παρόμοιες κρίσεις επιλύθηκαν τους τελευταίους μήνες μέσω μιας συμφωνίας για το μοίρασμα της υποδοχής των προσφύγων μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Μετά το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών στους μετανάστες, τα πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες στην Μεσόγειο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες για την αποβίβασή τους στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε αντίθεση με την Ισπανία, η Γαλλία δεν έχει δεχθεί ποτέ την αποβίβαση μεταναστών από πλοία διάσωσης, επιχειρηματολογώντας ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας οι ναυαγοί πρέπει να αποβιβάζονται στο πιο κοντινό «ασφαλές λιμάνι».

Η Λουαζό επιμένει στη λογική του πιο κοντινού λιμανιού, τονίζοντας πως αναφορικά με τις λιβυκές ακτές, «όλοι το γνωρίζουν, είναι στην Ιταλία ή στη Μάλτα», επανέλαβε η Λουαζό. «Δεν θα αλλάξουμε τη γεωγραφία», επέμεινε. «Έχει κανένα νόημα να μένουν για πέντε μέρες στη θάλασσα άνθρωποι που θα μπορούσαν να μείνουν μόνο μία όταν η Ευρώπη δεσμεύεται ήδη από την αποβίβαση (…) για τη διανομή των αιτούντων άσυλο» διερωτήθηκε η ίδια.

«Η Ευρώπη είναι δέκα φορές πιο αλληλέγγυα από ό,τι ήταν προηγουμένως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξαναλέμε στην Ιταλία ότι η ιδέα να κλείσει τα λιμάνια της σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι αντίθετη με το δίκαιο, είναι αντίθετη με την ανθρωπιά», σημείωσε η Λουαζό.

«Αυτό για το οποίο λυπόμαστε είναι που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει εαυτόν εκτός της ευρωπαϊκής αυτής αλληλεγγύης η οποία είναι απαραίτητη», κατέληξε η Γαλλίδα υπουργός.

Σημειώνεται πως παρά τα παραπάνω, το πλοίο κατευθύνεται στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Συνεχείς αρνήσεις και έκκληση

«Ναι σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο πρέπει να αναζητήσουμε ένα ασφαλές μέρος στις πιο κοντινές χώρες. Απευθύναμε λοιπόν αίτημα στην Μάλτα και την Ιταλία που αρνήθηκαν ευθύς αμέσως. Πρώτα η Μάλτα που ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να συντονίσει να παράσχει ένα ασφαλές μέρος και κατόπιν η Ιταλία. Κατόπιν απευθύναμε αίτημα και στην Ελλάδα η οποία επίσης αρνήθηκε και πλέον περιμένουμε απάντηση από την Ισπανία και τη Γαλλία».

Αναφορικά με την ανάκληση της νηολόγησης από τον Παναμά, ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aquarius τόνισε πως «Επικεντρωνόμαστε στις θαλάσσιες επιχειρήσεις, δεν λάβαμε αυτό το email αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχει πολιτική και οικονομική πίεση από την ιταλική κυβέρνηση. Για εμάς είναι τρομερό καθώς θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία…εάν επιβεβαιωθεί θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η σημαία του Aquarius και ο χρόνος σημαίνει χαμένες ζωές στην θάλασσα.”Το να αποκτήσει το Aquarius σημαία Παναμά δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον του Παναμά, απ ότι κατάλαβα ίσως οι ιταλικές αρχές κλείσουν τα λιμάνια τους στα πλοία του Παναμά, αυτό είναι κάτι που άκουσα, δεν το διάβασα».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η «Μεσόγειος SOS» ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτρέψουν στο Aquarius να συνεχίσει την αποστολή του, είτε διαβεβαιώνοντας τις αρχές του Παναμά ότι οι απειλές της ιταλικής κυβέρνησης είναι αβάσιμες, είτε χορηγώντας αμέσως μια νέα σημαία με την οποία θα μπορέσει το σκάφος να συνεχίσει την αποστολή του.