Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση διερευνά, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS), ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, πρόσθεταν οι ίδιοι, θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Λίγα λόγια για το APS

Το μοντέλο APS, συμπεριλαμβάνεται στο «εγχειρίδιο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Το πρόβλημα είναι ότι το Δημόσιο, με αυτό το μοντέλο, εγγυάται για τις ζημίες των τραπεζών από τις πωλήσεις δανείων σε funds, πολύ χαμηλότερα της αξίας τους. Καλύπτει δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του αρχικού ύψους των δανείων και των μικρών εσόδων της τράπεζας από τη μαζική πώλησή τους σε funds. Έτσι, το Δημόσιο μπαίνει στη θέση του εγγυητή και αναλαμβάνει όλο το «ρίσκο» της μη αποπληρωμής του «κακού δανείου», την ίδια στιγμή που οι τράπεζες θα τα αφαιρούν από τους ισολογισμούς τους, εμφανίζοντας θετικά ισοζύγια.

Σε αυτο σενάριο, το οποίο ακόμα είναι στη φάση της επεξεργασίας, πιθανή χρηματοδότηση της ζημίας των τραπεζών θα προέλθει από το «μαξιλάρι» των 25 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΥΠΟΙΚ, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Απομένει ωστόσο να φανεί αν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια τέτοια «λύση», η αντίδραση των δανειστών, όπως επίσης ερωτηματικό είναι και η αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς είναι πιθανό μια τέτοια κίνηση να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση στις τράπεζες, κάτι που απαγορεύεται.

Επιβεβαιώνει ο Τζανακόπουλος

Τις πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, για κάλυψη των πιθανών ζημιών από τα κόκκινα δάνεια, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Κομμάτι του σχεδιασμού μας είναι, πέρα από την προσπάθεια επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, είναι η δημιουργία μηχανισμού για να δοθούν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου» τόνισε.

«Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου, όταν φανεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο» πρόσθεσε ο Τζανακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σχέδιο προβλέπει χρήση μέρους του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 24 δισ. ευρώ που διαθέτει η κυβέρνηση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Μιλώντας στο news247, ο Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην πτώση του χρηματιστηρίου, δήλωσε ότι «η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά από τις δυσανάλογες πιέσεις που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο. Δεν αντιστοιχούσε η εικόνα αυτή στην πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το α' εξάμηνο οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια.

Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα:«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Η προληπτική γραμμή πίστωσης θα ήταν ένα μαξιλάρι ρευστότητας που θα συνοδευόταν με πρόσθετες δεσμεύσεις. Η πρόταση του κ. Στουρνάρα ενείχε και μια σκοπιμότητα δικαίωσής του, επειδή ήταν αρχιτέκτονας της πολιτικής του 2013-2014. Ο κ. Στουρνάρας έδειξε μεγαλύτερο ζήλο για να υπερασπιστεί την άποψή του υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής παρά για να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως διοικητής της ΤτΕ. Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, δεν θα δημιουργηθεί bad bank.

Η διαρροή του Bloomberg

«Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ένα σχέδιο για να τις βοηθήσει να απαλλαγούν από μέρος των κόκκινων δανείων, όπως ένα κρατικά εγγυημένο σχήμα, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες. Αρκετές ιδέες, μεταξύ των οποίων και αυτή για ένα Πρόγραμμα Προστασίας Ενεργητικού και Οχήματα Ειδικού Σκοπού για κόκκινα δάνεια έχουν δει το φως. Ωστόσο η χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας θα μπορούσε να υπομονεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους επενδυτές ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της είναι πλήρως καλυμμένες. Θα μπορούσε επίσης να έρθει σε σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και το bail in» σημειώνει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυση του για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, μετά τη μεγάλη πτώση των μετοχών τους την περασμένη Τετάρτη.