του Μηνά Κωνσταντίνου
Το πρωί της Τρίτης, το Βήμα δημοσίευσε ένα «ρεπορτάζ» στο οποίο αναφερόταν πως η αστυνομία φέρεται να ανακάλυψε δείγμα DNA στο μαχαίρι που βρέθηκε έξω από το κοσμηματοπωλείο – ενεχυροδανειστήριο, υποστηρίζοντας πως το εύρημα αποτελεί απόδειξη πως ο Ζακ Κωστόπουλος το κρατούσε κατά τη διάρκεια της εισόδου του στο κατάστημα. Την ίδια ημέρα, το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων επιβεβαίωσε πώς δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του 33χρονου επάνω στο μαχαίρι, με το δημοσίευμα να αποδίδει τον μη εντοπισμό αποτυπωμάτων «στη μορφή και μικρό μέγεθος της λαβής του μαχαιριού που δεν επιτρέπει την λήψη πλήρων αποτυπωμάτων αλλά κι από το γεγονός ότι το κράτησαν κι άλλα άτομα».
Η παραπάνω αναφορά αποτέλεσε «συνοδευτική πληροφορία» της δημοσιοποίησης του πορίσματος των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, που με κάθε βεβαιότητα ανακοίνωσαν πώς δε βρέθηκαν αποτυπώματα του Ζ. Κωστόπουλου επάνω στο μαχαίρι που εξετάστηκε. Παραβλέποντας την παραδοχή της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των αστυνομικών κατά την περισυλλογή του «στοιχείου», και αποφεύγοντας να αναλωθούμε στην επιχειρησιακή ανεπάρκεια που απέδειξαν οι αστυνομικές υπηρεσίες στις υποθέσεις του «μερικού DNA» της Ηριάννας και του «καπέλου» του Τάσου Θεοφίλου, το επιχείρημα προκύπτει τουλάχιστον εξωφρενικό.
Το να βρεθεί γενετικό υλικό (αίμα, τρίχες ή ιδρώτας) του αιμόφυρτου Ζ. Κωστόπουλου επάνω σε ένα μαχαίρι που τα βίντεο και οι μαρτυρίες αποδεικνύουν πως έχει περάσει τουλάχιστον από τα χέρια του ενός κατηγορούμενου για τον ξυλοδαρμό του, του «άνδρα με τα μαύρα» που (κατά τις μαρτυρίες) το έστρεψε στον λαιμό του και του αστυνομικού που εμφανίζεται σε βίντεο να το κρατά χωρίς γάντια κατά τη σύλληψη του, ήταν μάλλον αυτονόητο και αυταπόδεικτο. Είναι προφανές πώς η αστυνομία θα πρέπει να γνωρίζει ότι γενετικό υλικό ενός ανθρώπου, που εμφανίζεται σε πλήθος βίντεο να αιμορραγεί, ενώ τον χτυπούν επανειλημμένα, πρέπει να βρέθηκε σε πολλά σημεία εκείνο το μεσημέρι στην Ομόνοια.
Συνεπώς, οι τίτλοι «DNA του Ζακ Κωστόπουλου στο μαχαίρι» και οι εκτιμήσεις των «αστυνομικών πηγών» που αναπαρήγαγε πλήθος ΜΜΕ, δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά ωμή προπαγάνδα, και εμμονή των πηγών αυτών στο αφήγημα του «επίδοξου ληστή που αποπειράθηκε να κλέψει κοσμηματοπωλείο με την απειλή μαχαιριού», που επιχειρήθηκε να διαχυθεί πριν καν τη δημοσιοποίηση του πρώτου βίντεο. Άλλωστε, η πρώτη ουσιαστική αποδόμηση του παραπάνω αφηγήματος σημειώθηκε με τη δημοσίευση του βίντεο του Πρώτου Θέματος, την επόμενη του θανάτου του Ζακ.
Με κομμένο ήχο και με την παρευρισκόμενη στον όροφο του γωνιακού καταστήματος που τράβηξε και πούλησε το βίντεο να αρνείται να καταθέσει και να εισφέρει το πρωτότυπο βίντεο στον ανακριτή, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Omniatv, το βίντεο αποκάλυψε πως ο Ζ. Κωστόπουλος δεν «πέθανε» απλώς, αλλά ξυλοκοπήθηκε άγρια. Στη συνέχεια, το πρώτο αφήγημα του «τοξικομανούς – οροθετικού επίδοξου ληστή» διαδέχτηκε η «απόπειρα κλοπής», την οποία επίσης αποδόμησε το γεγονός πως δεν βρέθηκαν αποτυπώματα σε κανένα σχεδόν εσωτερικό σημείο του καταστήματος, καθώς και το βίντεο και οι μαρτυρίες που τον θέλουν να ζητά «βοήθεια» από το παρακείμενο κατάστημα. Πλέον, και μέσω του ίδιου «ρεπορτάζ» του Βήματος, υπάρχει και αναφορά σε πιθανό θάνατο από ουσίες, που ίσως αποτελεί προάγγελο επόμενου αστυνομικού αφηγήματος, παρά το γεγονός ότι βάσει της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης έχει ήδη διαπιστωθεί εγκεφαλικό οίδημα.
«Οι αξιωματικοί εξετάζουν εάν οι αιτίες θανάτου του 32χρονου είναι όμοιες με πρόσφατο περιστατικό όπου έχασε την ζωή του 47χρονος χρήστης ναρκωτικών στην Ομόνοια ύστερα από την σύλληψή του αλλά και την περίπτωση του θανάτου 20χρονου σπουδαστή τον Μάιο του 2017, σε φεστιβάλ στο Γκάζι, μετά από χρήση χαπιών που του είχαν δώσει μέλη σπείρας από το Καρπενήσι» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ίδιο δημοσίευμα.
Το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων που δημοσιεύτηκε από το News 24/7 το πρωί της Τρίτης, αποδεικνύει πώς δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα του 33χρονου θύματος επάνω στο επίμαχο μαχαίρι που εμφανίστηκε ώρες μετά τον ξυλοδαρμό και συνιστά καίριο πλήγμα στις «πληροφορίες» που ήθελαν το θύμα να το κρατά. Η δημοσίευση της κατάθεσης του μόνου ανθρώπου -πλην του Φ.Κ.- που παρενέβη κατά τη διάρκεια του άγριου ξυλοδαρμού από το popadanda.gr, ενίσχυσε την αμφισβήτηση για το μαχαίρι. «Το παιδί δεν ήξερε τι να κάνει, ήταν χαμένος, φοβισμένος, πανικοβλημένος, έτσι το αισθάνθηκα. Δεν είδα να κρατάει μαχαίρι» φέρεται να καταθέτει η αυτόπτης μάρτυρας. Ο δε αυτόπτης μάρτυρας Φ.Κ., που παρενέβη τη στιγμή του ξυλοδαρμού, είχε από τις πρώτες ημέρες δηλώσει ευθαρσώς πως το μαχαίρι το είδε ξαφνικά δίχως να δει από που προήλθε, όταν ένας άνδρας με μαύρη μπλούζα -που δεν έχει κληθεί να καταθέσει- «του πήρε το μαχαίρι (σ.σ. του Ζ. Κωστόπουλου) και τον είχε ρε παιδιά, πολίτης τώρα κι αυτός, με το γόνατο καθισμένο κάτω και του είχε κολλήσει το μαχαίρι στην καρωτίδα».
Με τα αποτελέσματα του εγκληματολογικού της αστυνομίας και τις μαρτυρίες να επιβεβαιώνουν περί του αντιθέτου, οι μόνοι που έχουν μείνει να υποστηρίζουν πως ο 33χρονος κρατούσε το μαχαίρι είναι οι κατηγορούμενοι για τον φονικό ξυλοδαρμό του και οι «αστυνομικές πηγές», μέσω δημοσιευμάτων όπως του Βήματος.
Με το βλέμμα στις έρευνες
Την περασμένη Παρασκευή, στη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά και το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, αποδείχτηκε με κάθε βεβαιότητα πλέον πώς η αστυνομία ήταν παρούσα τη στιγμή του φονικού. Η τεχνική μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture απέδειξε πως οι ισχυρισμοί των αστυνομικών για τη δράση τους τη στιγμή της δολοφονίας ήταν ψευδείς και τους έθεσε με κάθε επισημότητα μέσα στο κάδρο των βαριών ευθυνών στη δίκη του ναζιστικού μορφώματος. Έστω και με καθυστέρηση πέντε ετών.
Στην περίπτωση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, δεν χρειάστηκε να περάσει αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Από τις πρώτες στιγμές της δημοσιοποίησης του θανάτου «επίδοξου ληστή που αποπειράθηκε να κλέψει κοσμηματοπωλείο με την απειλή μαχαιριού», η δημοσιογραφική έρευνα έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο με σκοπό να φέρει στο φως τα πραγματικά περιστατικά, απέναντι στις «αστυνομικές πηγές» που αρχικά πλημμύρισαν τον κυρίαρχο Τύπο. Και τα καταφέρνει άριστα, παρά την ωμή προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ.
- Ο άγριος ξυλοδαρμός του από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου – ενεχυροδανειστηρίου και τον μεσίτη συγκατηγορούμενό του, σε αντίθεση με τις καταθέσεις τους, που ημέρες αργότερα δεν υπήρχε καν στη δικογραφία
- Το ότι βρίσκεται μόνος του εντός του καταστήματος, άρα δεν στοιχειοθετείται ληστεία
- Την κρίσιμη στιγμή που δέχεται τον ανηλεή ξυλοδαρμό δεν κρατά μαχαίρι
- Η σκιώδης παρουσία της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ κατά το αιματηρό περιστατικό και τα ερωτήματα για τη στάση τους
- Η παρουσία του Ζ. Κωστόπουλου έξω από παρακείμενο κατάστημα και το «επεισόδιο» με θαμώνες, δευτερόλεπτα πριν βρεθεί εγκλωβισμένος στο κοσμηματοπωλείο – ενεχυροδανειστήριο
- Η παρουσία των παραπάνω «θαμώνων» με ύποπτο ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης
- Το «δεύτερο λιντσάρισμα» του Ζ. Κωστόπουλου και η αγριότητα από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του, αιμόφυρτου, λίγες μόλις στιγμές πριν ξεψυχήσει
Τα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνο από τα σημαντικότατα στοιχεία που συνεχίζουν να προκύπτουν, 18 ημέρες μετά τον θάνατο του Ζ. Κωστόπουλου, και κόντρα σε όσους υιοθέτησαν από την αρχή την ιστορία του «ληστή με το μαχαίρι» και του «καλά του κάνανε». Στοιχεία που σε αντίθεση με τους παραπάνω, έχουν ήδη αναδείξει οργανώσεις και συλλογικότητες, απαιτώντας να φωτιστούν οι συνθήκες του θανάτου του 33χρονου. Η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, υγειονομικοί, πανεπιστημιακοί, ακόμα και φωνές μέσα από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ., έχουν μία κοινή συνισταμένη. Καλούν την αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της και στέκονται απέναντι στο «σε όποιον αρέσει» του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.
Με τις δικαστικές έρευνες να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας συνεχίζουν να καταγγέλλουν την απροθυμία των αστυνομικών αρχών να πράξουν τα δέοντα για να διευκολύνουν τις έρευνες, οποιαδήποτε πληροφορία έχει γίνει γνωστή γύρω από τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου του Ζ. Κωστόπουλου, προήλθε από την επίμονη δημοσιογραφική έρευνα που δεν βασίστηκε απλά στη μεταφορά «πηγών» της αστυνομίας.
Σε αντίθεση με τα όσα ίσχυαν περασμένες δεκαετίες, σήμερα τα συστημικά ΜΜΕ δεν αποτελούν τη μοναδική πηγή ενημέρωσης. Και ας μην «το είπε ο ΣΚΑΪ».