Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Balkaninsight, οι βουλευτές του VMRO αποχώρησαν την Τρίτη από τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι ο λαός της χώρας έκρινε στο δημοψήφισμα ότι η συμφωνία δεν πρέπει να γίνει δεκτή.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να αναζητά τους 80 βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία, κάνοντας έκκληση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο» και στην εύρεση λύσεων μέσα από την συζήτηση.
Απελευθερώθηκαν βουλευτές του VMRO
Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απελευθέρωσε την Τρίτη δύο βουλευτές του VMRO, τους Ljuben Arnaudov και Saso Vasilevski από κατ'οίκον περιορισμό, αφού προσέφεραν 300.000 και 400.000 ευρώ ως εγγύηση ότι δεν θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη. Οι δύο βουλευτές ήταν μέρος μιας ομάδας 30 ατόμων που δικάστηκαν για τα επεισόδια στις 27 Απριλίου του περασμένου έτους στο κοινοβούλιο. Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων. Όλοι εκτός από έναν έχουν μέχρι στιγμής απελευθερωθεί από τον κατ 'οίκον περιορισμό.
Πόρτα του VMRO σε ΗΠΑ
Την Τρίτη οι ΗΠΑ άσκησαν και πάλι πίεση για την υπογραφή της συμφωνίας, καλώντας το VMRO να βάλει στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκείμενου να εξυπηρετήσει το ευρύτερο στρατηγικό συμφέρον της χώρας.
Όπως ανέφερε η επιστολή του αναπληρωτή αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, «αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, μια που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της ‘Μακεδονίας’, σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες σας μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών».
Ωστόσο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο ηγέτης των εθνικιστών, Χ. Μιτσκόσκι, υποστήριξε σε επιστολή του προς τον Μίτσελ ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. «Η συμφωνία αυτή είναι ενάντια στο συμφέρον του έθνους μας και κατά συνέπεια είναι απαράδεκτη για το κόμμα μας και για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κάτι που φάνηκε και στο δημοψήφισμα. Δεν πρόκειται λοιπόν να ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία στο κοινοβούλιο».