Έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του περασμένου Αυγούστου, που επιδίκαζε αποζημίωση 289 εκατ. δολαρίων επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου RoundUp που περιέχει την ύποπτη για πρόκληση καρκίνου, κατέθεσε η Monsanto, με το δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημά της για ανατροπή της καταδίκης. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την δραστική περικοπή της αποζημίωσης κατά περισσότερα από 200 εκατ. δολ., υποστηρίζοντας πως η αρχική ποινή ήταν υπερβολική.
Ο 42χρονος κηπουρός, Ντουέιν Τζόνσον, που κέρδισε τον περασμένο Αύγουστο την πρώτη δίκη πολίτη κατά της Monsanto για τη γλυφοσάτη
Υπενθυμίζεται στη δίκη του περασμένου Αυγούστου, το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε την καταδίκη του κολοσσού αγροχημικών απέναντι στον 42χρονο κηπουρό, Ντουέιν Τζόνσον, που είχε προσφύγει εναντίον της, κατηγορώντας την πως ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου στον ίδιο, αφού ο ίδιος ψέκαζε επί σειρά ετών με τον ζιζανιοκτόνο της, Rounup, που περιέχει την ύποπτη για πρόκληση καρκίνου γλυφοσάτη. Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε ότι η Monsanto ενήργησε κακοβούλως και το ζιζανιοτόνο της «συνέβαλε σημαντικά» στην ασθένεια του Τζόνσον, επιδικάζοντας συνολικές αποζημιώσεις ύψους 289 εκατ. δολαρίων.
Μετά την καταδίκη της, η Monsanto επέμεινε πως η γλυφοσάτη που περιέχει το προιόν της «δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», προαναγγέλλοντας την προσφυγή κατά της απόφασης. Η πολυεθνική άσκησε έφεση, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Κατά την εκδίκαση της έφεσης, το δικαστήριο υποστήριξε πως το ύψους του συνολικού προστίμου στο οποίο κατέληξαν οι ένορκοι κατά την πρώτη δίκη κρίνεται υπερβολικά υψηλό. Συγκεκριμένα, στην εντεκασέλιδη απόφασή του (που δόθηκε άμεσα στη δημοσιότητα), πρότεινε τη μείωση των 250 εκατ. δολ. που επιδίκασε για τον Τζόνσον σε 39,25 εκατ. δολ., ενώ δέχθηκε τη διατήρηση των 39,25 εκατ. δολ. για αντισταθμιστικά. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Τζόνσον θα πρέπει να αποφασίσει έως τις 7 Δεκεμβρίου εάν αποδέχεται την πρόταση του δικαστή για μείωση της αποζημίωσης στο πρόσωπό του, διαφορετικά θα αποδεχτεί το αίτημα της Monsanto για νέα δίκη επί των αποζημιώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του δικαστηρίου δεν ανατρέπει την καταδίκη της πολυεθνικής, με την εταιρεία να δηλώνει, σύμφωνα με την Guardian, πως η απόφαση «είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», διαμηνύοντας ωστόσο πως θα καταθέσει και νέα έφεση. Την ίδια ώρα, η πλευρά του Τζόνσον τόνισε πως η απόφαση του δικαστηρίου για μείωση της αποζημίωσης ήταν «αδικαιολόγητη», με τους δικηγόρους του να δηλώνουν πως «ζυγίζουν τις επιλογές τους».
«Παρόλο που πιστεύουμε πως η μείωση των αποζημιώσεων είναι αδικαιολόγητη και ζυγίζουμε τις επιλογές μας, είμαστε χαρούμενοι που το δικαστήριο δεν ανέτρεψε την [πρώτη] ετυμηγορία. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους ενόρκους ήταν αρκετά ειλικρινή, συντριπτικά. Και, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες, το σώμα ήταν έξυπνο, επιμελές και ακολούθησε το γράμμα του νόμου» δήλωσαν σε γραπτή δήλωσή τους οι δικηγόροι του Τζόνσον, ενώ χαρακτήρισαν «θρίαμβο» την απόφαση του δικαστηρίου.
«Σήμερα έχουμε έναν θρίαμβο του νομικού μας συστήματος. Είμαστε βαθιά ενθουσιασμένοι για τον Τζόνσον και την οικογένειά του, και είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε αυτή τη σημαντική νίκη μαζί τους, και με όλους εκείνους που υποστήριξαν αυτή την υπόθεση» καταλήγει η γραπτή δήλωση των δικηγόρων.
Σημειώνεται πως εκκρεμμούν χιλιάδες δίκες κατά της πολυεθνικής, με τον αριθμό να πολλαπλασιάζεται μετά τη δικαίωση του Τζόνσον, η οποίες εκτιμώνται σε 8.000. Τον περασμένο Ιούνιο, μετά από εγκρίσεις πλήθους ρυθμιστικών αρχών, ο «γάμος από την κόλαση» μεταξύ της Monsanto και της Bayer έλαβε έγκριση, με αντίτιμο πλέον των 63 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, ήδη οι πρώτοι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την αλλαγή της επί 117 χρόνια επωνυμίας της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας, που πλέον θα φέρει την ονομασία της Bayer.