Σε απάτη 200 εκατ. δολ. εμπλέκει έρευνα διεθνών ελεγκτών τον μεγαλομέτοχο του ΟΠΑΠ, της ΑΕΚ και της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στην Ελλάδα, Aegean Marine Petroleum, με δημοσίευμα των Financial Times να κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «άτοκο δάνειο 2,77 εκατ. δολ. στην ΑΕΚ». Εξονυχιστικός έλεγχος στην Aegean Marine στις ΗΠΑ, πλήθος αποχωρήσεων στελεχών με την έναρξη του ελέγχου.
Στο μάτι του κυκλώνα ενός νέου σκανδάλου ελληνικού ενδιαφέροντος εμπλέκεται σύμφωνα με τους Financial Times ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ή «Τίγρης» όπως τον αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς αναφέρεται πως στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από ομάδα ελεγκτών της ελεγκτικής Ernst & Young, που διορίστηκε από διαχειριστές hedge funds που προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του, Aegean Marine Petroleum, τον περασμένο Μάιο. Τα τρία funds, με επικεφαλής τον Tyler Baron της Sentinel Rock Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, διαθέτουν το 13% περίπου της εταιρείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μετοχές της Aegean Marine υποχώρησαν στο 75% της αξίας τους τον περασμένο Ιούνιο, όταν η εταιρεία παραδέχτηκε μετά από προκαταρκτική έρευνα ότι περίπου 200 εκατ. δολ. εισπρακτέων εσόδων ίσως να ήταν «χωρίς οικονομική ουσία», και ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως τον περασμένο Αύγουστο, ο ελβετικός όμιλος trading εμπορευμάτων Mercuria συμφώνησε να προσφέρει στην Aegean Marine Petroleum ένα δισ. δολάρια ως πίστωση αλλά και 30 εκατ. δολάρια σε μετρητά, εξασφαλίζοντας πως η εταιρεία θα μπορούσε να συνεχίσει τις συναλλαγές.
Το δημοσίευμα, που αναφέρεται σε έγγραφα που κατέχει η βρετανική εφημερίδα, αλλά και πηγές στην Αθήνα, αποκαλύπτει πως οι ελεγκτές διερευνούν εάν τέσσερις εταιρείες (μια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στις Νήσους Μάρσαλ και μια στη Φλόριντα) συμμετείχαν σε συναλλαγές προκειμένου να παραποιηθούν εμπορικές συναλλαγές και να καλυφθεί η υπεξαίρεση κεφαλαίων. Τα ονόματα των εταιρειών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime και Miami Exports Group.
«Αυτές οι επιχειρήσεις κέλυφος – είχαν μια ταχυδρομική θυρίδα στο Φουγιαράχ [στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα] αλλά δεν είχαν καμία πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα» φέρεται να δήλωσε πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στις έρευνες που διεξάγονται και δεν κατονομάζεται από την βρετανική εφημερίδα.
Οι FT αναφέρουν πως ο Δ. Μελισσανίδης αρνείται κάθε αδίκημα χωρίς περαιτέρω σχολιασμό, ενώ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ζητήματα που χειρίζονται οι ελεγκτές.
Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Μελισσανίδης ήταν επικεφαλής της Aegean Marine Petroleum από το 2006 μέχρι το 2016, οπότε πούλησε το μερίδιό του, 15%, στην εταιρεία για 100 εκατ. ευρώ. Μετέπειτα έμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες, αλλά παραιτήθηκε όταν οι διαχειριστές αμερικανικών hedge funds προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός πως αρκετά ανώτερα στελέχη της Aegean Marine Petroleum, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής, ο υπεύθυνος εφοδιαστικής και προμηθειών αποχώρησαν από την εταιρεία όταν ξεκίνησε ο έλεγχος, ενώ ο γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αντικαταστάθηκαν.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρίσκονται ακόμη οι σχέσεις της Aegean Marine με την Oil Tank Engineering and Consulting, εταιρεία με έδρα της Νησους Μάρσαλ που υπέγραψε σύμβαση με την Aegean Marine το 2010 για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στο Φουγιαράχ. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού, ενώ δεν έχει πραγματοποιήσει άλλα έργα από το 2014. Έτσι, οι ελεγκτές ερευνούν το ενδεχόμενο να πραγματοποίησε η εταιρεία του Δ. Μελισσανίδη πληρωμές μεσω της Oil Tank, αφού οι πληρωμές της Aegean στην πρώτη συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού. Οι ελεγκτές, συνεχίζει το δημοσίευμα, διερευνούν εάν οι πληρωμές αυτές αποκρύπτονταν με τη χρήση πλαστών λογιστικών και άλλων εγγράφων, ενώ σημειώνεται πως από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2018, η Aegean Marine μεταβίβασε στην Oil Tank συνολικά 185,3 εκατ. δολ..
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως οι ελεγκτές της Ernst & Young εργάστηκαν στα γραφεία της Aegean Marine στον Πειραιά, όπου στεγάζονται επίσης και άλλες θυγατρικές του ομίλου, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αφού «η ομάδα ελέγχου αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια όσο εργαζόταν», όπως αναφέρει άλλη πηγή της βρετανικής εφημερίδας, που συμπληρώνει πως «σημειώθηκαν προσπάθειες να απαγορευτεί στους ελεγκτές η πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα».
Άγνωστο παραμένει κατά πόσο οι έλεγχοι που διενεργούνται στις ΗΠΑ έχουν κινητοποιήσει τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές.
Η εμπλοκή της ΑΕΚ
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο του δημοσιεύματος, η αναφορά σε πληρωμή της Oil Tank στην ΑΕΚ, ύψους 2,77 εκατ. δολ., με τη μεταφορά χρημάτων να καταγράφεται ως άτοκο δάνειο προς την ομάδα, με σκοπό τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέου γηπέδου. Όπως αναφέρεται, πιστεύεται πως η Oil Tank έκανε πληρωμές ακόμα και σε παίκτες της ΑΕΚ.
Η απάντηση της ΑΕΚ
Από την πλευρά της η ΑΕΚ διαψεύδει την όποια εμπλοκή της και δίνει διευκρινίσεις.
Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως στον ισολογισμό της ΠΑΕ ΑΕΚ για τη σεζόν 2015-16 είχε αναφερθεί αναλυτικά ότι «Στις 13/07/2015, λόγω της τραπεζικής αργίας η εταιρεία προχώρησε σε σύναψη δανείου με την Oil Tank Engineering & Consulting Ltd. με σκοπό την πληρωμή των υποχρεώσεών της προς ποδοσφαιριστές».
Επιπλέον, επρόκειτο για μια απλή διευκόλυνση λόγω των capital controls, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στις πληρωμές προς ποδοσφαιριστές και πιστωτές. Αυτά τα 2,7 εκατ. του δανείου επεστράφησαν κάποια στιγμή αργότερα. Τέλος ξεκαθαρίζεται πως τα υπόλοιπα στοιχεία που παραθέτει το δημοσίευμα όχι μόνο δεν αφορούν την ΑΕΚ, αλλά είναι «ανόητα», καθώς δε θα γινόταν ποτέ να έχει πάρει η ΠΑΕ ΑΕΚ ως εταιρεία ένα δάνειο για να το δώσει σε μια άλλη εταιρεία (Δικέφαλος 1924) για τη χρηματοδότηση κατασκευής του γηπέδου.