γράφει ο Μηνάς Κωνσταντίνου

Μέρος των ευρημάτων από την δαιδαλώδη έρευνα των 70 εκατ. εγγράφων και 3,4 terabyte δεδομένων (emails, συμβόλαια κ.α.) που ερεύνησε η ομάδα δημοσιογράφων του Der Spiegel και 14 άλλων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών ερευνητικών οργανισμών, το δίκτυο European Investive Collaborations (EIC), δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό, τα οποία βασίζονται σε στοιχεία της πλατφόρμας Football Leaks. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από τη διερεύνηση μόλις των 18,6 εκατ. εγγράφων, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της έρευνας προκύπτει ο ίδιος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο διάδοχος του βεβαρημένου από προηγούμενα σκάνδαλα διαφθοράς, Σεπ Μπλάτερ, φέρεται να βοήθησε τους Άραβες ιδιοκτήτες της βρετανικής Μάντσεστερ Σίτι και της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν να παραβιάσουν τους διεθνείς κανονισμούς και να χρηματοδοτήσουν παράνομα τις ομάδες τους με αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται εδώ και χρόνια στα χέρια του Μανσούρ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, πλουσιότερου προέδρου βρετανικού συλλόγου, σεΐχη και αναπληρωτή πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Παρί Σεν Ζερμέν, ανήκει στην Qatar Sports Invesments, εταιρεία του «δικού μας» σεΐχη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Aλ Θανί, του οποίου η χώρα ξοδεύει δισεκατομμύρια για να διοργανώσει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελο, του 2022. Δεδομένων των κανόνων του «Financial Fair Play», όπου οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι οφείλουν να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν από τις εμπορικές τους δραστηριότητες, οι δύο επιχειρηματίες είχαν ανάγκη από «παράθυρα» στους κανονισμούς για να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, ακόμα και δισεκατομμυρίων παραπάνω από τα όρια που ισχύουν για τις υπόλοιπες ομάδες.

Ο νυν πρόεδρος της FIFA, Τζ. Ινφαντίνο, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) μέχρι το 2014, φέρεται να τους προσέφερε αυτές ακριβώς τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, επέτρεψε στον Καταριανό ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν να τη χρηματοδοτήσει με «χορηγία» 1,8 δισ. ευρώ, κατά παράβαση των περιορισμών του Fair Play και εξασφαλίζωντας ποινές «χάδι» από την UEFA. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ινφαντίνο θεωρείται το πρόσωπο που επελέγη «για να προωθήσει κανόνες για τη μείωση των χρεών των ομάδων και για να εμποδίσει τα κορυφαία ποδοσφαιρικά κλαμπ με βαθύπλουτους χρηματοδότες να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο τους για να κυριαρχήσουν στο παιχνίδι», όπως αναφέρει το Reuters, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα.

Παράλληλα, τα έγγραφα αναφέρονται και στον ρόλο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που φέρεται να μεσολάβησε για να αποφύγει η Μάντσεστερ Σίτι το βαρύ πρόστιμο της UEFA, ενώ είναι γνωστό πως με δική του παρέμβαση, ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, είχε δώσει την ψήφο του για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ.

Μία ακόμη βόμβα που πετάνε οι τελευταίες αποκαλύψεις του Der Spiegel, αυτή των σχεδίων για μία ευρωπαϊκή «Super League», με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων και πλουσιότερων ομάδων της Ευρώπης, με τις αποκαλύψεις να καίνε έναν ακόμη θρύλο του ποδοσφαίρου, πρόεδρο της γερμανικής Μπάγερν Μονάχου, Καρλ Χάιντζ Ρουμενίνγκε, που φέρεται σε κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς. Το γερμανικό περιοδικό κάνει λόγο για ένα «ιδιωτικό πρωτάθλημα για πλούσιους» μεταξύ των κορυφαίων 15 ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα τεράστια ποσά που θα απομακρυνθούν από τις εθνικές οικονομίες και τη χρηματοδότηση των υπόλοιπων ομάδων. Μάλιστα, όπως αναφέρει, η συμφωνία για κάτι τέτοιο πρόκειται να υπογραφεί εντός Νοεμβρίου.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για αποκαλύψεις για «τους θετικούς ελέγχους ντόπινγκ ενός πολλαπλού πρωταθλητή Champions League», καθώς και για μοντέλα φοροαποφυγής μερικών εκ των κολοσσών της βρετανικής Premier League. Το βράδυ της Κυριακής, στις 21.45 ώρα Γερμανίας, η γερμανική δημόσια τηλεόραση του NRD -που επίσης αποτελεί μέλος της ερευνητικής συνεργασίας- θα προβάλει ντοκιμαντέρ 60 λεπτών με μέρος των ευρημάτων της έρευνας.

Για την διερεύνηση των στοιχείων της «μεγαλύτερης διαρροής εγγράφων που έχει ερευνηθεί», όπως χαρακτηρίζεται η έρευνα, συνεργάστηκαν περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι, για να αποκαλύψουν το γυμνό πρόσωπο του «ποδοσφαιρικού καπιταλισμού», και να περιγράψουν μια ακόμη κερδοσκοπική φούσκα που χρηματοδοτείται από το χρέος. «Διεισδύει σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες για να εξασφαλίσει ανήλικα ταλέντα και να ποντάσει στη σταδιοδρομίας τους, όπως κάποιος θα στοιχηματίσει στο χρηματιστήριο» αναφέρει χαρακτηριστικά το Der Spiegel.

«Τα σπορ είναι ένας οικονομικός τομέας, καθόλου διαφορετικός από άλλους διαφορετικούς τομείς όπως η πολιτική, βιομηχανίες, εξοπλιστικές βιομηχανίες ή εμπόριο όπλων» είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο στο TPP ο ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας (IRIS) και ειδικευμένος σε θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, Πιμ Βερσούρεν, στο περιθώριο ημερίδας με αφορμή τις προηγούμενες αποκαλύψεις των Football Leaks. Οι τελευταίες αποκαλύψεις, και καθώς φαίνεται εκείνες που έπονται, αναμένεται να ταράξουν ακόμα περισσότερο τα σαθρά θεμέλια ενός συστήματος που είναι ορατό ακόμα και από μεγάλο μέρος των υγιών φιλάθλων.

Στη μικρή σύνοψη των αποκαλύψεων που πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας της ερχόμενες εβδομάδες, το γερμανικό περιοδικό καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «εμείς θα τραβήξουμε την κουρτίνα της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Έτσι, όταν πηγαίνετε στο γήπεδο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή όταν παρακολουθείτε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, ίσως να το κάνετε έχοντας μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων». Και στα δικά μας.