Στριμωγμένη στα σκοινιά βρίσκεται η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, λόγω του προσχεδίου για το Brexit που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και την Τετάρτη κατάφερε να περάσει το προσχέδιο από το υπουργικό συμβούλιο, ακολούθησε μπαράζ παραιτήσεων υπουργών την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το BBC, την αρχή έκανε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ και στη συνέχεια παραιτήθηκε η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν. Ακολούθησε η υπουργός Εργασίας, Έσθερ ΜακΒέι και την πόρτα, μέχρι στιγμής, έκλεισε ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα.


Σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, ο Ράαμπ υποστηρίζει ότι η ΕΕ εκβιάζει τη Βρετανία, ενώ εκτίμησε πως η Μέι δεν θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος δήλωσε ότι σέβεται την πρωθυπουργό, αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία. «Είπα στην πρωθυπουργό ότι τη σέβομαι και πρέπει να συνεχίσει. Ωστόσο, πιστεύω πως πρέπει να χαράξουμε διαφορετική πορεία για το Brexit».

Η υπουργός Εργασίας, Μακβέι, περιλαμβάνεται στους υπουργούς που αντιτάχθηκαν έντονα στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας «που δεν έχει ουσιαστικά οφέλη για τους Βρετανούς και σίγουρα δεν είναι αυτό που είχαμε στο μυαλό μας».


Ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα, τόνισε με τη σειρά του ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι προς όφελος της Βρετανίας και στην ουσία τους αποδυναμώνει, ενισχύοντας την πλευρά των Βρυξελλών. «Για εμάς, το να δεσμευτούμε σε μηχανισμούς που δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Στον κόσμο δόθηκε μία επιλογή και ψήφισε για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό δεν θα το αλλάξει». Σημειώνεται ότι προ ημερών παραιτήθηκε λόγω της συμφωνίας του Brexit και ο υπουργός Μεταφορών, Τζο Τζόνσον.


H πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι «οι Βρετανοί θέλουν να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση» και πρόσθεσε πως πήρε τη σωστή και όχι την εύκολη απόφαση για τη Βρετανία. Ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ, εξέφρασε την ελπίδα να μην ακολουθήσουν νέες παραιτήσεις, αν και ρεπόρτερ του Guardian αναφέρουν ότι συζητούνται ήδη οι παραιτήσεις και άλλων υπουργών. «Σε κάθε συμφωνία που προκύπτει από διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν λεπτομέρειες, συμβιβασμοί που δεν είναι τέλειοι», δήλωσε ο Χανκοκ.

Υποχωρεί η Στερλίνα

Μετά την παραίτηση Ράαμπ η στερλίνα σημείωσε βουτιά υποχωρώντας κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες. «Η παραίτηση του Ράαμπ απλώς τώρα αλλάζει το παιχνίδι. Δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος για τη βρετανική λίρα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής στη Nomura και πρόσθεσε: «Από την άλλη μεριά, όμως, η Τερέζα Μέι έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις. Το θέμα είναι εάν θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων (από υπουργούς)».

Το προσχέδιο της συμφωνίας Βρετανίας – ΕΕ: