Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 630 ακόμα αγνοούνται στην Καλιφόρνια, λόγω των πλέον καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν πλήξει ποτέ την πολιτεία. Περίπου 9.400 πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Έχουν καεί περισσότερα από 238.000 στρέμματα και έχουν καταστραφεί περισσότερα από 11.860 σπίτια και καταστήματα σε όλη την Καλιφόρνια.

Ο αριθμός των αγνοούμενων διπλασιάστηκε σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Ο σερίφης της κομητείας Μπιούτ, Κόρι Χόνι, δήλωσε πως εν μέσω αυτής της καταστροφής δεν γίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν τις Αρχές. «Θέλω να καταλάβετε ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα απερίγραπτο χάος. Καλούμε όσους δουν το όνομα τους ή το όνομα των δικών τους ανθρώπων στη λίστα με τους αγνοούμενους, να ειδοποιήσουν τις Αρχές».

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνια ενημέρωσε πως έχει καταφέρει να περιορίσει κατά 40% το μεγάλο πύρινο μέτωπο Camp Fire και κατά 62% το έτερο μεγάλο πύρινο μέτωπο του Woolsey. Όπως δήλωσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Κεν Πίμλοτ, «θα συνεχίσουμε τη μάχη μας με τις φλόγες, είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στον σκοπό μας». Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην πόλη Paradise, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα χρειαστεί πλήρη αναδόμηση, δουλειά που απαιτεί πολλά χρόνια.


Η πόλη Paradise

Το Reuters μεταδίδει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές. Ο Τραμπ κατηγορείται πως προσπαθεί να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην τραγωδία της Καλιφόρνια, κατηγορώντας τους προκατόχους για ελλιπέστατα  μέτρα δασοπυρόσβεσης. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τη δράση τους, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.


Στο μεταξύ, περίπου 52.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ κάποιοι έχουν βρει καταφύγιο σε εκκλησίες. Αρκετοί από τους πολίτες ζητούν να γυρίσουν στις κατοικίες τους, με τις αρμόδιες Αρχές να συνιστούν ψυχραιμία μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.