Όπως μεταδίδει το Russia Today, η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας αποφάσισε να εξορίσει στο απομονωμένο νησί Lindholm της βαλτικής θάλασσας μετανάστες που έχουν παρανομήσει και ξένους υπηκόους που δεν έχουν άδεια παραμονής, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν νομίμως, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίσει το μέγεθος της παρανομίας που πρέπει να έχει κάνει κάποιος για να εξοριστεί. Εκεί θα υποχρεούνται να αναφέρονται καθημερινά σε αστυνομικές δυνάμεις, καθώς σε άλλη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο φυλάκισης.
Η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Inger Støjberg, υπερασπίστηκε τη γραμμή της κυβέρνησης και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα στους ανεπιθύμητους μετανάστες. «Αν είσαι ανεπιθύμητος στη Δανία, δεν θα πρέπει να ενοχλείς τον μέσο Δανό. Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία και πρέπει να το νιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το απομονωμένο νησί έχει έκταση 17 στρεμμάτων και απέχει δύο μίλια από την κοντινότερη ακτή και τα όποια δρομολόγια θα γίνονται με φέρι μποτ. Το ακροδεξιό «Κόμμα του Λαού της Δανίας» που συμμετέχει στην κυβέρνηση φαίνεται να πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος των ακροδεξιών, Μάρτιν Χένρικσεν, δήλωσε στο TV2 πως «θα μειώσουμε τα δρομολόγια του φέρι μποτ όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα κάνουμε την πρόσβαση στο νησί όσο πιο δύσκολη και πιο ακριβή μπορούμε». Παράλληλα, τόνισε ότι το νησί θα είναι γεμάτο αστυνομικούς. «Οι ξένοι εγκληματίες δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στη Δανία. Μέχρι να μπορέσουμε να τους ξεφορτωθούμε, θα τους μεταφέρουμε στο νησί Lindholm, όπου θα υποχρεωθούν να παραμείνουν τη νύχτα στο νέο κέντρο απελάσεων. Εκεί θα υπάρχουν παντού αστυνομικοί»
Η δανέζικη κυβέρνηση έχει πάρει αυστηρά μέτρα κατά των μεταναστών από το 2015. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, επιβιώνοντας με ένα μικρό επίδομα, ενώ η κυβέρνηση απελαύνει όσους μπορεί. Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ της περιόδου 2015 – 2018, οι αιτήσεις ασύλου στη Δανία έχουν μειωθεί κατά 84%. Η χώρα φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 500.000 μετανάστες, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Πακιστάν και Σομαλία. Υπενθυμίζεται ότι η Δανία έχει θέσει σε εφαρμογή τον περιβόητο νόμο που αναγκάζει όσους ζητούν άσυλο να παραδίδουν τα τιμαλφή τους, προκειμένου να πληρώσουν για τη διαβίωση τους.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Lars Lokke Rasmussen, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του, λέγοντας ότι έχει ηθικό χρέος απέναντι στους Δανούς. «Δεν είναι εύκολο να ζητάς από οικογένειες να γυρίσουν στις πατρίδες τους, ειδικά αν έχουν τακτοποιηθεί εδώ. Ωστόσο είναι σωστή κίνηση από άποψη ηθικής. Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τους πρόσφυγες με τους μετανάστες».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο ξενοφοβικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της Δανίας, τον Αύγουστο επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε γυναίκα που φορούσε νικάμπ σε δημόσιο χώρο. . Σύμφωνα με το νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου, απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους η μπούργκα, το νικάμπ και οποιοδήποτε άλλο ένδυμα ή αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο.
Επείγουσα ερώτηση από Παπαδημούλη
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας να μάθει το πώς πρόκειται να αντιδράσει απέναντι στην απόφαση της δανέζικης κυβέρνησης.
Η ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη:
Θέμα: Η κυβέρνηση Δανίας εξορίζει πρόσφυγες σε απομονωμένο νησί
Όπως ανακοίνωσε στις 4 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Kristian Jensen, η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να εξορίσει στο νησί Lindholm αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, καθώς και ξένους υπηκόους, που δεν έχουν άδεια παραμονής.
Η απόφαση της δανικής κυβέρνησης γεννά έντονη ανησυχία, τόσο ως προς την ουσία της διασφάλισης, του σεβασμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και ως προς τις θεμελιώδεις πρακτικές υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Να θυμίσουμε ότι το 2016, η κυβέρνηση της Δανίας είχε προχωρήσει στην ψήφιση ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, που ενίσχυε τις πολιτικές διάκρισης κατά των προσφύγων και προέβλεπε την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:
– Πώς αξιολογεί την απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να εξορίσει σε απομονωμένο νησί αιτούντες άσυλο και μετανάστες;
– Συμφωνεί ότι η απόφαση αυτή ενισχύει την πολιτική των διακρίσεων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες;
– Γνωρίζει εάν αυτή η απόφαση είναι συμβατή με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;