«Σκηνές από το μέλλον» έδωσε ο υπουργός Οικονομίας για το αφορολόγητο και την πιθανότητα μη ενεργοποίησης του «κόφτη», αφού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μειωθεί το 2020, παραπέμποντας μάλιστα στην περίπτωση των συντάξεων και της μη περικοπής τους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή, όπως συνιστούσα και σε όσους και όσες προκαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων».

Ακόμα μία αναφορά του που αξίζει να σημειωθεί, είναι αυτή κατά της σκανδαλολογίας, με τον Ευκλ. Τσακαλώτο να δηλώνει πως «ούτε η σκανδαλολογία ούτε τα σκάνδαλα βοηθούν την οικονομία», αλλά και πως «δεν έχουν παταχθεί ακόμη πλήρως οι ολιγάρχες, δεν έχουν όμως και την ευχέρεια για “δουλειές” που είχαν με το παλιό δικομματικό σύστημα».

Επισης, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν κατά την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «οι εκλογές πρέπει να γίνουν στη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας. Και έχουμε πολλούς λόγους να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2015, μακριά από κάθε εκλογικίστικο σχεδιασμό».

Για τα υπέρογκα πλεονάσματα που προβλέπει το μεταμνημονιακό πρόγραμμα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ο Ευκλ. Τσακαλώτος παρέπεμψε αρχικά στους στόχους του 4,5% που είχε αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία, ενώ πρόσθεσε πως την κύρια ευθύνη για τα μεγέθη αυτά έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της υπόλοιπης τρόικα.

Μιλώντας για τον χρόνο εξόδου στις αγορές δήλωσε ότι «ο λόγος που έχουμε χτίσει το “μαξιλάρι” είναι για να μπορούμε να επιλέξουμε τη χρονική στιγμή της εξόδου και να μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές» και πρόσθεσε πως «ακριβώς επειδή επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ο ΟΔΔΗΧ μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2019 και ένα πλαίσιο προγραμματισμού για το πόσες φορές και σε τι χρονικό ορίζοντα θα βγούμε στις αγορές».

Η εφημερίδα τον ρώτησε επίσης εάν διαφωνεί σε παροχές ενόψει εκλογών, με τον υπουργό να απαντά ότι «οι συνεχείς δημοσιογραφικές αναφορές για μεγάλες εντάσεις εντός της κυβέρνησης και μεγάλες κόντρες για την οικονομική πολιτική ποτέ δεν έχουν επιβεβαιωθεί». Ο Ευκλ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως «δεν θα μπορούσε καν να υπάρξει διαφωνία, γιατί απλώς δεν κάνουμε παροχές σκορπίζοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά σταθερά διαμορφώνουμε τους όρους για μια αναπτυξιακή πορεία που θα είναι βιώσιμη και συμμετοχική και ένα κοινωνικό κράτος για το οποίο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα μπορούν να είναι περήφανοι».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό δέχθηκε και ερώτηση για την «καταγγελία» του Πάνου Καμμένου για χρηματοδότηση από τον Σόρος, με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά πως «η κοινοβουλευτική διερεύνηση, πόσο μάλλον η ποινική, δεν μπορεί να γίνεται με αόριστες και μη στοιχειοθετημένες καταγγελίες».