Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέτρο της αύξησης του φόρου στα καύσιμα δεν θα βρίσκεται στον κρατικό προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2019, χωρίς να προσδιορίζεται το αν και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.
«Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Γαλλία της εργασίας, της αξιοκρατίας, μια Γαλλία όπου τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς. Θέλουμε μια Γαλλία όπου η εργασία να μας επιτρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι «σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση» και γι' αυτό θα παρέμβει «συγκεκριμένα και γρήγορα ώστε να υπάρξει βελτίωση της ζωής από την αρχή του ερχόμενου έτους».
Τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν είναι:
- Η αύξηση του κατώτατου μισθού (Smic) κατά 100 ευρώ χωρίς την επιβάρυνση του εργοδότη.
- Οι υπερωρίες θα πληρώνονται χωρίς φόρο και χωρίς κρατήσεις, από τον Ιανουάριο του 2019. Ένα μέτρο που είχε εφαρμόσει ο Νικολά Σαρκοζί που στο εν τω μεταξύ είχε καταργηθεί.
- Ζήτησε από τους εργοδότες να δίνουν, εφ' όσον μπορούν, ένα δώρο στους εργαζόμενους κατά το τέλος του έτους. Και αυτό το δώρο θα είναι χωρίς φόρο και χωρίς κρατήσεις.
- Για τους συνταξιούχους που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ, καταργεί την αύξηση της κοινωνικής συνεισφοράς τους (CSG) που θεωρείται ότι μειώνει σοβαρά το εισόδημα τους.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θέλει να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα: «Θέλω οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πιο πλούσιοι συμπολίτες να βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει» δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα οργανώσει συνάντηση μαζί τους αυτήν την εβδομάδα, για να πάρει αποφάσεις.
Επανέλαβε όμως την άποψή του για την κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας (ISF) την οποία έχει επιβάλει.
La colère qui s'exprime aujourd'hui est juste à bien des égards. Elle peut être notre chance. pic.twitter.com/cWIjaZ564C
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 10 Δεκεμβρίου 2018
«Ξέρω ότι πολλοί ζητούν την επαναφορά του, όμως 40 χρόνια που ίσχυε, ποιό ήταν το κέρδος; Οι πιο πλούσιοι έφευγαν στο εξωτερικό και η χώρα ζημιωνόταν καθώς δεν επένδυαν στο εσωτερικό».
Πρόσθεσε, ότι κυβέρνηση και κοινοβούλιο θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επικεφαλής τους να πληρώνουν τους φόρους τους στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες εάν εννοούσε συγκεκριμένα και τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη Γαλλία και τον υπουργό Οικονομίας. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, των συντάξεων, των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και του Συντάγματος παραμένουν στο πρόγραμμα του προέδρου.
Αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρχει «μια καλύτερη εκπροσώπηση» ώστε να ακούγονται καλύτερα όλες οι απόψεις, με αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος και του ρόλου της «λευκής ψήφου».Ζήτησε τέλος τη συνεργασία όλων τοπικών αρχόντων και δημάρχων για την οργάνωση τοπικών συναντήσεων και συζητήσεων (debats) με τους πολίτες.
Ο Μακρόν έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Πρόκειται για ιστορική στιγμή, για να χτίσουμε το θεμέλιο για ένα νέο εθνικό συμβόλαιο».
Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στις μαζικές κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ.
“Κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ”, τόνισε ο Ντισόπτ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν.
Merci @jodigraphics15 pic.twitter.com/nYUdavsrVd
— Maria Denaxa (@mdenaxa) 10 Δεκεμβρίου 2018
Αύξηση μισθού ή παιχνίδι με τις λέξεις
Αναλύοντας τα μέτρα Μακρόν, τα περισσότερα γαλλικά μέσα εστιάζουν στην «αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς επιβάρυνση του εργοδότη». Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, Μαρία Δεναξά επικαλούμενη το Γαλλικό Πρακτορείο, ουσιαστικά η γαλλική κυβέρνηση δίνει άμεσα ένα προνοιακό επίδομα, την σταδιακή εφαρμογή του οποίου είχε ήδη προαναγγείλει.
Έπαιξε με τις λέξεις χθες ο Μακρον.Δεν θα γινει αύξηση 100 ευρω του κατώτατου μισθού.Πρόκειται για αύξηση προνοιακού επιδόματος που ειχε προαναγγείλει οτι θα γινει σταδιακά και τωρα δίνεται άμεσα.Ειναι το μπόνους απασχόλησης.Το παίρνουν όλοι όσοι ο μισθός δεν αγγίζει τον κατώτατο https://t.co/TVw35xqmWK
— Maria Denaxa (@mdenaxa) 11 Δεκεμβρίου 2018
Το προηγούμενο σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης προέβλεπε αύξηση 30 ευρώ, μέσω του επιδόματος, στον κατώτατο μισθό και 80 ευρώ επιπλέον σε βάθος 5ετίας. Η αύξηση αυτή καταβάλλεται από το κράτος και δεν υπόκειται σε εισφορές. Παράλληλα, η αύξηση απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν πλήρη απασχόληση.
Απορρίπτουν τις εξαγγελίες Αριστερά, Κεντροαριστερά και «Κίτρινα Γιλέκα»
Η αριστερά και η κεντροαριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν περί αύξησης του κατώτερου μισθού και περί περικοπών φόρων τις οποίες έκανε σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία του με προφανή σκοπό να κατευνάσει την οργή των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων».
Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα «μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά). Κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο». Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (κεντροαριστερά) στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.
Αλλά κι ένα από τα πρόσωπα που ήλθαν στο προσκήνιο χάρη στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επίσης φάνηκε να μην πείθεται από την ομιλία του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Σε όρους ουσίας, αυτά είναι ημίμετρα», είπε ο Μπενζαμέν Κοσί, τον οποίο έκανε δεκτό ο πρόεδρος Μακρόν την περασμένη εβδομάδα. Ο Κοσί πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως το Ελιζέ οφείλει να δώσει στους πολίτες «πολλά περισσότερα».
Η Κομισιόν «παρακολουθεί στενά» τα μέτρα Μακρόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της, Βλάντις Ντομπρόφσκις.
“Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς”, είπε ο Ντομπρόφσκις μιλώντας σε ευρωβουλευτές.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγα λεπτά αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους στις συντάξεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το Bloomberg ο γαλλικός προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 2,8% για το 2019 -πολύ κοντά στο όριο του 3% – και μάλιστα πριν ο Μακρόν ανακοινώσει το αρχικό μέτρο της αναστολής αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων. Οπως τονίζει το πρακτορείο, οι επιπλεόν δαπάνες μπορούννα φέρουν σε δύσκολη θέση του ευρωπαίους αξιωματούχους, που πιέζουν την Ιταλία να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 2%.