Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν συμφώνησαν για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, μετά από πολλές εβδομάδες διαφωνιών. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι ανησυχίες παραμένουν και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις κινήσεις της Ιταλίας, μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την ιταλική Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κομισιόν θα επανεξετάσει τη στάση της.
Ο νέος ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 2,04% ΤΟΥ ΑΕΠ, έναντι 2,4% στο οποίο επέμεναν αρχικά οι Ιταλοί, με τον Β. Ντομπρόβσκις να στέκεται στην ανάγκη μείωσης του ιταλικού χρέους και να επισημαίνει ότι δεν έχει δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας. «Οι εντατικές διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε μια λύση για το 2019 που μας επιτρέπει να αποφύγουμε μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τη δεδομένη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως «η συμφωνία δεν είναι ιδανική, αλλά τηρουμένων των αναλογιών καταφέραμε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο. Η ιταλική κυβέρνηση κάλυψε μεγάλη απόσταση, καθώς μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες στηριζόταν σε ρητορική αντιπαράθεσης. Οι πολιτικές αξιοπιστίας και σταθερότητας δεν μπορούν να βασίζονται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις».
Ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως τα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, καθώς προβλέπεται επιβολή υψηλότερου φόρου στις εταιρίες, αλλά και περικοπές στις προγραμματισμένες επενδύσεις, αλλά μπορεί να υπάρξει αντιστάθμισμα μέσω των κονδυλίων της ΕΕ
«Όταν τα μέτρα αυτά τεθούν πλήρως σε ισχύ, θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος για τα επόμενα χρόνια. Το 2020 και το 2021, η Ιταλία προτίθεται να αντισταθμίσει το κόστος με την αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι κατά το παρελθόν η Ιταλία δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους απαραίτητα μέτρα. Αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να βρεθούν και άλλοι μεγάλοι πόροι. Τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, αλλά θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με την καλύτερη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ».
Σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έψαχνε καλύτερη λύση, πατώντας στις υποχωρήσεις του Μακρόν μετά τις πιέσεις του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία. Μετά από εβδομάδες πιέσεων, ο Μακρόν αρκέστηκε σε ημίμετρα που όμως ενδέχεται να οδηγήσουν σε έλλειμμα 3,5% τον γαλλικό προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε τονίσει ότι αν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης ισχύσουν για την Ιταλία, θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με τη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μεγάλη μείωση σε σχέση με το 2,4%.