Ο Todor Gardos ερευνητής της Human Rights Watch για την Ευρώπη, δήλωσε:
«Άτομα που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, κακοποιούνται και απελαύνονται από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους» […] «Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν αμέσως τους επανειλημμένους ισχυρισμούς για παράνομες απωθήσεις».
Δείτε εδώ το βίντεο της Human Rights Watch:
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνεντεύξεις από 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη, οι οποίοι περιέγραψαν περιστατικά απωθήσεων από τον Έβρο προς την Τουρκία.
Εκτός από τη σωματική κακοποίηση καταγράφεται σε αυτές τις συνεντεύξεις και ότι τους πήραν τα υπάρχοντά τους, ακόμη και χρήματα και δελτία ταυτότητας, τα οποία κατέστρεφαν. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν ότι τους πήραν τα ρούχα και τα παπούτσια τους και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους. Τους χτυπούσαν με γκλομπ, κλωτσιές και κάτι που περιγράφουν ως συσκευή αναισθητοποίησης. Οι δράστες φορούσαν μεν στολή, αλλά δεν έφεραν διακριτικά στοιχεία ταυτοποίησης. Η Σοφία Λαζοπούλου, υπαστυνόμος Β’ στο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Νέο Χειμώνιο, είπε σχετικά ότι οι αστυνομικοί που φορούν σκούρες μπλε στολές ήταν υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες στο αστυνομικό τμήμα, και εκείνοι που φορούν στρατιωτικές στολές παραλλαγής ήταν αξιωματικοί περιπολίας, υπεύθυνοι για την πρόληψη και αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστών που διέρχονται στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει tο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε η Human Rights Watch συνάδουν με ευρήματα άλλων μη κυβερνητικών ομάδων, διακυβερνητικών φορέων καθώς και με αναφορές στα ΜΜΕ. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR) έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες. Σε έκθεση του Ιουνίου, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι είχε λάβει «αρκετούς επαναλαμβανόμενους και αξιόπιστους ισχυρισμούς απωθήσεων με σκάφος από την Ελλάδα προς την Τουρκία στα σύνορα του Έβρου από μασκοφόρους της Ελληνικής Αστυνομίας και της συνοριοφυλακής ή από (παρα-)στρατιωτικούς καταδρομείς.» Το Νοέμβριο, ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε την Ελλάδα να διερευνήσει τους ισχυρισμούς, εν όψει πληροφοριών που υπεδείκνυαν μία «παγιωμένη πρακτική».
Ο Ferhat G. είναι σύριος Κούρδος, που ανέφερε στη συνέντευξή του τα ακόλουθα:
Μας έβαλαν όλους, 60 με 70 άτομα, σε ένα βαν. Καταδρομείς με ολόμαυρη περιβολή και μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπό τους μας οδήγησαν πίσω στο ποτάμι. Ήμασταν πολύ φοβισμένοι … Είδα κι άλλα άτομα εκεί, κυρίως νέους άνδρες που φορούσαν μόνο εσώρουχο και κανένα άλλο ρούχο. Το αίμα μας πάγωσε από το φόβο. Όταν άνοιξαν την πόρτα του φορτηγού, αρχίσαμε να βγαίνουμε. «Σταθείτε σε μία γραμμή, ένας-ένας,» είπαν και χτύπησαν κάποιον. Μας έβαλαν δέκα-δέκα σε μία μικρή βάρκα, την οποία οδηγούσε ένας Έλληνας στρατιώτης. Έκλαιγα από την ταπείνωση.
Ο Malik N., 26 ετών από το Μαρόκο, περιέγραψε ότι τον σταμάτησαν ένστολοι, τηλεφώνησαν και έφτασε μετά από λίγο ένα βαν:
Μετά την άφιξή τους, οι μασκοφόροι άρχισαν να μας φωνάζουν και να μας χτυπούν έναν-έναν στην πόρτα με τα γκλομπ. Υπήρχαν περίπου οχτώ άτομα έξω από το στρατώνα και κάθε άτομο έφερε ένα χοντρό πλαστικό γκλομπ. Σε χτυπούσαν καθώς περπατούσες προς το αυτοκίνητο. Φώναζαν «Να γαμηθεί το Ισλάμ.» Επιβίβασαν 30 από εμάς στο βαν. [Δεν υπήρχαν] καρέκλες. Αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα να αναπνεύσω, δεν υπήρχε αέρας. Όταν φτάσαμε στον ποταμό, μας ζήτησαν να γδυθούμε και να μείνουμε με το εσώρουχό μας. Μου πήραν τα τηλέφωνά μου, τα χρήματά μου, 1500 ευρώ και τα γυαλιά μου και τα έσπασαν.
Συνταρακτική είναι η μαρτυρία της Azadeh B., μητέρας δύο παιδιών 2 και 4 ετών, που η αστυνομία τους πήρε τα παπούτσια και αρνήθηκε να τα επιστρέψει.
Δεν μπορούσαμε να δούμε ή να ακούσουμε τίποτα. Δεν μας ζήτησαν να υπογράψουμε κάτι ούτε μας είπαν τίποτα. Οι φύλακες έκλεισαν την πόρτα και την κλείδωσαν. Όταν οι οικογένειες ζήτησαν νερό, γέμισαν βρώμικα μπουκάλια και τα πέταξαν μέσα στο δωμάτιο από την πόρτα. Μας πήραν τα πάντα, ακόμα και το Κοράνι. Ζητήσαμε να μας επιστρέψουν τα παπούτσια των παιδιών, αλλά δεν το έκαναν. Όλα αυτά τα κάνουν επειδή δεν θέλουν να επανέλθουμε. Εάν κάτι έχει αξία, το κρατάνε, εάν όμως κάτι δεν τους αρέσει, το πετούν στα σκουπίδια.
Δείτε εδώ την ερώτηση του Αλ. Λιτσαρδάκη από το Omnia.tv για τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο, στον υπουργό Άμυνας.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Human Rights Watch εδώ.