Ο κυβερνητικός συνασπισμός του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου (Λικούντ) αποφάσισε τη Δευτέρα τη διάλυση της Βουλής, στην οποία δεν διέθετε πλέον παρά οριακή πλειοψηφία μόλις μιας ψήφου (επί συνόλου 120), μετά την παραίτηση, τον περασμένο μήνα, του μέχρι τότε υπουργού Αμύνης και αρχηγού του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, του Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
Ο νόμος, που εγκρίθηκε με 102 ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά, τίθεται σε ισχύ αμέσως και η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία διαλύεται ως τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τέσσερα χρόνια έπειτα από εκείνες του Μαρτίου του 2015.
Η κυβέρνηση παραμένει, αλλά δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες προϋποθέτουν την έγκριση της Κνέσετ με την ψήφιση νομοσχεδίων.
Στο αξίωμα εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια — έπειτα από μια πρώτη θητεία τη δεκαετία του 1990 — ο Νετανιάχου, 69 ετών, απέτυχε πρόσφατα στην προσπάθειά του να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου που προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων στις ένοπλες δυνάμεις, αφού αντιτάχθηκαν σε αυτό δυο θρησκευτικά κόμματα της συμπολίτευσης.
Ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ εξάλλου είναι αντιμέτωπος με την απειλή να του απαγγελθούν κατηγορίες για «διαφθορά» για τρεις υποθέσεις, όπως εισηγήθηκε πρόσφατα η ισραηλινή αστυνομία.
Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, του Ισραήλ ζητά να απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε τουλάχιστον μία από τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται. Έχει προηγηθεί η εισήγηση της ισραηλινής αστυνομίας για να απαγγελθούν κατηγορίες για δωροδοκία σε βάρος του
Σάι Νιτζάν, υπέβαλε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ τις εισηγήσεις του σχετικά με τις έρευνες για διαφθορά, οι οποίες αναφέρονται στον Νετανιάχου. Παρά το ότι ο Νιτζάν δεν τοποθετήθηκε δημόσια, ισραηλινά ΜΜΕ θεωρούν ότι η «υπόθεση 2000» και η «υπόθεση 4000» αφορούν τις κατηγορίες για δωροδοκία του Νετανιάχου προς τον δημοσιογραφικό όμιλο Bezeq. Εκτιμάται ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού για διαφθορά.
«Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Γραφείου του Κρατικού Εισαγγελέα, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν τις προσεχείς ημέρες με τον Γενικό Εισαγγελέα βάσει των συστάσεων μας . Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, θα ανακοινωθεί η απόφαση του γενικού εισαγγελέα. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται όλες τις υποθέσεις», δήλωσε ο Νιτζάν
Η υπόθεση δωροδοκίας προς τον όμιλο Bezeq
Στις αρχές Δεκεμβρίου η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για δωροδοκία σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της συζύγου του. Κατηγορούνται για το ότι επιχείρησαν να εξασφαλίσουν θετική κάλυψη από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές χάρες που απέφεραν εκατομμύρια στον ιδιοκτήτη του ομίλου Bezeq, τον Σαούλ Έλοβιτς που αποτελεί προσωπικό φίλο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, «ο Νετανιάχου και άτομα του στενού του κύκλου προσπαθούσαν, κάποιες φορές και σε καθημερινή βάση, να επηρεάσουν το περιεχόμενο του ιστότοπου Walla, αλλά και τον διορισμό ανώτερων υπάλληλων (συντακτών και δημοσιογράφων), χρησιμοποιώντας τις σχέσεις τους με τον Σαούλ Έλοβιτς και την σύζυγο του Ίρις».
Ο Νετανιάχου είχε απορρίψει τότε τις κατηγορίες, τονίζοντας πως η έρευνα της Δικαιοσύνης θα αποδείξει πως δεν ισχύουν. «Οι συστάσεις της αστυνομίας είχαν προαποφασιστεί πριν καν ξεκινήσει η αστυνομική έρευνα και δεν έχουν νομική ισχύ. Πρόσφατα οι αρμόδιες Αρχές απέρριψαν παρόμοιες συστάσεις της αστυνομίας που αφορούσαν δημόσια πρόσωπα. Είμαι σίγουρος πως αφού ερευνήσουν την υπόθεση, οι Αρχές θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα και για τη δική μου περίπτωση».
Ωστόσο, καμία από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα πάντως δεν υποδεικνύει ότι η μακρά θητεία του Νετανιάχου οδεύει προς το τέλος της. Ο δεξιός πρωθυπουργός οδεύει να σπάσει το ρεκόρ μακροημέρευσης του ιδρυτή-πατέρα του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν (13 χρόνια) στην ηγεσία της κυβέρνησης της χώρας.