Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρώην πρωθυπουργός στρέφεται κατά του διοικητικού συμβουλίου του συνδικαλιστικού οργάνου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με αφορμή την μετα-θάνατο δικαίωση της εκπαιδευτικού από το υπουργείο Παιδείας, που απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2017.
 
«Η αγωγή στρέφεται εναντίον των συνδικαλιστικών ελευθεριών, εναντίον της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας, προσπαθεί να φιμώσει τα στόματα των ανθρώπων που αμφισβήτησαν τους ισχυρούς, αυτούς που με αλαζονεία προσπάθησαν να αλώσουν τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, μιλώντας στην ΕΡΤ.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΟΙΕΛΕ, στις 14 Σεπτεμβρίου η ομοσπονδία άσκησε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά του Αντ. Σαμαρά για συκοφαντική δυσφήμηση, την οποία ωστόσο δεν δημοσιοποίησε. «2,5 μήνες μετά ο ο Αντ. Σαμαράς προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο εναντίον του προσώπου μου και όλης της ομοσπονδίας. Πώς μέσα σε 1,5 μήνα ορίστηκε δικάσιμος στο Μονομελές Περιουσιακών Διαφορών και μάλιστα με αριθμό πινακίου 1, τη στιγμή που η δικιά μου αγωγή εκκρεμή. Είναι περίεργο» πρόσθεσε ο Μ. Κουρουτός.
 
«Δε θα το πετύχουν, με τα στοιχεία που σήμερα δώσαμε αποδεικνύεται περίτρανα ότι το δίκιο ήταν με την καθηγήτρια. Κυνηγήθηκε και σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στους ισχυρούς» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΙΕΛΕ, καθώς η ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα εκθέσεις από ελέγχους που αποδεικνύουν πως ήταν επαρκέστατη στα καθήκοντά της. 
 

«Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους»

 
Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, «στις 14 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, μη λαμβάνοντας απάντηση στο εξώδικο που κατέθεσε προς τον κ. Σαμαρά, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση, η οποία δεν έχει ακόμη συζητηθεί χρονικά και, φυσικά, δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση γι’ αυτήν».
 
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως παρότι ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση δυόμισι μήνες μετά, στις 20/11, εναντίον της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και εναντίον δημοσιογράφων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών «και μάλιστα μέσω της διαδικασίας περιουσιακών διαφορών», τελικά ορίστηκε άμεσα δικάσιμος για την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, «και μάλιστα με αριθμό πινακίου 1».
 
«Στη διεξαγωγή της δίκης θα παρασταθεί σύσσωμο το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ με στόχο όχι μόνο να λάμψει η αλήθεια για την υπόθεση, αλλά και να δικαιωθεί η μνήμη της Φώφης. Νομικός παραστάτης του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ είναι ο κ. Θεόδωρος Μαντάς και οι συνεργάτες του, ενώ της κ. Άν. Μπουλούτα ο κ. Παλαιολόγος Παλαιολόγου» υπογραμμίζει η ΟΙΕΛΕ, ενώ υπογραμμίζοντας πως «επειδή τα στοιχεία μας είναι αδιαμφισβήτητα, καλούμε ως μάρτυρες υπεράσπισης δημόσιους λειτουργούς που γνωρίζουν άριστα την υπόθεση»:
 
  1. Την τότε Διευθύντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Χρήστου.
  2. Την τότε αρμόδια σχολική σύμβουλο φυσικών επιστημών της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας κ. Γεωργιάδου.
  3. Τον τότε Διευθυντή Εκπαίδευσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας κ. Φαλούκα.
 
«Τέλος, επειδή μέσω της σπίλωσης μιας νεκρής, προκλήθηκε ο κλάδο μας, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, ενημερώνουμε ότι θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Γιατί η μάχη αυτή δε σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τη Φώφη Μπουλούτα και τη δικαστική μας διαμάχη με τον πρώην Πρωθυπουργό»:
 
  • Σχετίζεται με την ισονομία και την ισοπολιτεία.
  • Σχετίζεται με το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και την ισότιμη και θεσμικά κατοχυρωμένη παροχή του στα ιδιωτικά σχολεία.
  • Σχετίζεται με τον σεβασμό στα ανθρώπινα και στα εργασιακά δικαιώματα.
  • Σχετίζεται με την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών και της απαραβίαστης συνταγματικά δυνατότητας του συνδικαλίζεσθαι.
  • Σχετίζεται, τέλος, με τη διαχρονική επιβολή του άγραφου νόμου του ισχυρού.
 
«Το χρέος αυτού του δύσκολου αγώνα το έχουμε αναλάβει απέναντι στις χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, απέναντι στους πολίτες, για το δημόσιο συμφέρον, για την προστασία των δημόσιων αγαθών, για τη δικαίωση της μνήμης της συναδέλφου μας» καταλήγουν οι εκπαιδευτικοί.
 

«Διοικητικό και πολιτικό έγκλημα»

 
Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2013, ενώ μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας τον φάκελο της υπόθεσης απόλυσης της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα και ανέθεσε στους συνεργάτες του τον επανέλεγχο της συγκεκριμένης υπόθεσης.
 
Από τη μελέτη του φακέλου, όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας, το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα ή μη της καταγγελίας της σύμβασης της εκπαιδευτικού και ύστερα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, αρχής γενομένης στις 4-10-2012, κατέληξε έναν χρόνο μετά, στις 20-12-2013, στην απόφαση ότι η καταγγελία έγινε νόμιμα και ότι «δεν μπορεί να καταλήξει σε κρίση περί καταχρηστικότητας ή μη».
 
Όπως προέκυψε, την υπόθεση αυτή οι εκπρόσωποι του Κολλεγίου Ψυχικού αμφισβήτησαν τη νόμιμη σύνθεση του ΚΥΣΔΕ λόγω συμμετοχής εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία όμως είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη, για να επιτύχουν τελικά την εξαίρεση των εκπροσώπων αυτών επικαλούμενοι τη μη αμεροληψία τους. Ως εκ τούτου, σε μία τόσο σημαντική υπόθεση το ΚΥΣΔΕ απέφυγε να αποφασίσει για το κρίσιμο ερώτημα που του ετέθη, ενώ και η εν μέρει απόφασή του ελήφθη από τρία μόνο μέλη, διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να εκπροσωπούνται καθόλου οι εργαζόμενοι, όπως έχει κατοχυρωθεί και γίνεται σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια.
 
Έτσι, το υπουργείο προέβη σε ανάκληση της με αριθ. πρωτ. 159082/Ε2/09-10-2015 Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Αποδοχή καταγγελίας σύμβασης εργασίας εκπαιδευτικού…» ως εκδοθείσας κατά παράβαση ουσιώδους τύπου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, Μιχάλης Κουρουτός, είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες της υπόθεσης. 
 
«Τον Ιούνιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, η Φώφη επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά όντας έντρομη. Με ενημέρωσε ότι υποχρεώθηκε, μετά από σωρεία παρατηρήσεων, να μονογράψει την κόλλα μαθητή, ο οποίος συνεχώς μιλούσε με συμμαθητές του και επιχειρούσε να αντιγράψει σε διαγώνισμα Χημείας. Ο μαθητής αυτός είναι υιός του τότε Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά και του τότε Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Ε.Ι. κ. Αλ. Σαμαρά. Τη διαβεβαίωσα ότι θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όποιο πρόβλημα προκύψει και να παραμείνει ήρεμη. Δυστυχώς, είχα υποτιμήσει την εκδικητική διάθεση των “ισχυρών” (που, όπως διαπιστώνω με αγανάκτηση, συνεχίζεται και μετά θάνατον). Μετά από δέκα ημέρες περίπου πληροφορήθηκα με κατάπληξη ότι η Διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού», είχε υπογραμμίσει τότε ο Μ. Κουρουτός,  που στη συνέχεια αναφέρει τις παρεμβάσεις της πλευράς Σαμαρά:
 
Μετά από σειρά επαφών, στις οποίες έπαιξε σημαντικό ρόλο ο τότε Υφυπουργός Παιδείας και νυν Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Παπαθεοδώρου που συμπαραστάθηκε στην υπόθεση της Φώφης, συναντήθηκα με τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος με παρέπεμψε στον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη, τον οποίο και συνάντησα στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας τη παρέμβασή του προς τον κ. Αλ. Σαμαρά, έτσι ώστε να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση. Μου μεταφέρθηκε πως είναι θέση του κ. Σαμαρά το θέμα να «διευθετηθεί». Αυτά μετέφερα και εγγράφως με επιστολές μου προς τον Υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου και τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, ζητώντας τους να παρέμβουν πριν τη συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), προκειμένου η εκδικητική καταγγελία να μην προχωρήσει. (Αναφέρω εδώ για τους πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι με το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι καταγγελίες σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών των ισότιμων προς τα δημόσια σχολείων – του Κολλεγίου Αθηνών και των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – εξετάζονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας).
 
Τους επόμενους μήνες αντελήφθην τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Σαμαράς, ή ίσως οι συνεργάτες του με τον όρο «διευθέτηση» της υπόθεσης. Το ΚΥΣΔΕ, κατά παραβίαση της διοικητικής διαδικασίας, δεν εξέτασε την υπόθεση. Η εκπαιδευτικός με τη βοήθεια της ΟΙΕΛΕ προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας την εξέταση της υπόθεσής της, καθώς ήταν άνεργη χωρίς έγκριση της απόλυσής της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει ούτε καν επίδομα ανεργίας… Εδώ πρέπει να σημειώσω ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Με επιμονή της εκπαιδευτικού, αλλά και δική μου, ζητήσαμε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών (τούτο είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της δίκης) προκειμένου να προστατευθεί το όνομα του γιου του τότε Πρωθυπουργού. Δυστυχώς, η πλευρά του Κολλεγίου μέσω των δικηγόρων αδιαφόρησε πλήρως για το αίτημά μας με αποτέλεσμα τότε να προκύψουν οι πρώτες δημόσιες διαρροές για το ζήτημα.
 
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να επιληφθεί άμεσα το ΚΥΣΔΕ της υπόθεσης. Εκεί γράφτηκε το πιο δραματικό κεφάλαιο της ιστορίας. Το υπηρεσιακό συμβούλιο, μετά από απαίτηση της πλευράς Σαμαρά, απέβαλε τους αιρετούς εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ σε μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά απόφαση. Ενώ η πλευρά του Κολλεγίου προσήλθε με τέσσερις νομικούς, απαγορεύτηκε στη Φώφη να φέρει το δικό της δικηγόρο, κατά παραβίαση κάθε είδους δικαίου, αλλά και ηθικής. Τελικά, τα τρία διορισμένα από τον κ. Αρβανιτόπουλο μέλη του ΚΥΣΔΕ (δημόσιοι εκπαιδευτικοί), προφανώς υπό σοβαρές πιέσεις, ενέκριναν την καταγγελία λόγω «έλλειψης επαρκών στοιχείων που στοιχειοθετούν καταχρηστικότητα».
 
«Κι αν αυτό ήταν το διοικητικό «έγκλημα», το «πολιτικό» ακολούθησε μετά.» συνεχίζει ο Κουρουτός. «Λίγους μήνες μετά υπεγράφη το έκτρωμα Αρβανιτόπουλου που επέβαλε ελεύθερες, χωρίς καμιά αιτιολόγηση, απολύσεις εκπαιδευτικών, ώστε η κάθε Μπουλούτα να μην τολμήσει ξανά να σηκώσει κεφάλι. Να μην μπορεί κανείς ιδιωτικός εκπαιδευτικός να παρακούσει εντολές για να αλλάξουν βαθμολογίες προς όφελος των γόνων των εκλεκτών, για να παραχαραχθούν ωρολόγια προγράμματα και να μεταβληθούν τα ιδιωτικά σχολεία σε φροντιστήρια, για να μην τηρηθεί τελικά το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Αυτό ήθελαν, αυτό κατάφεραν…»
 
Και καταλήγει: Σήμερα, λοιπόν, όλοι αυτοί που έσυραν μια αξιοπρεπή εκπαιδευτικό άδικα και εκδικητικά στον Καιάδα της ανεργίας και της απόγνωσης μετά από 21 χρόνια προσφοράς, τολμούν να συνεχίζουν το διασυρμό της ακόμη και τώρα που είναι νεκρή, που δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Με πρόσχημα μια μικροκομματική κόντρα που έχει κουράσει την κοινωνία, βγάζουν δηλητήριο και εκδικητικότητα απέναντι σε έναν άνθρωπο που τόλμησε να θίξει τα «ιερά και τα όσιά» τους. Που είχε το «θράσος» να παρατηρήσει τον γόνο ενός από αυτούς, που δεν φοβήθηκε να εφαρμόσει αυτά που επιτάσσει ο νόμος. Δεν μου φταίει σε τίποτε το παιδί, αλλά αυτοί που με το παράδειγμά τους δημιουργούν νέες γενιές ισχυρών που δε υπολογίζουν τίποτε, που πατούν ακόμη κι επί πτωμάτων για να περάσει το δικό τους.