του Θάνου Καμήλαλη

Οι παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου και του κόμματός του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι συνεχείς εδώ και μήνες. Η τελευταία είναι και η πιο ενδιαφέρουσα:

Εδώ, ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ παράλληλα, εμφανίζει το Μακεδονικό ως ένα ζήτημα, ανάμεσα στα πολλά που καθορίζουν τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Σήμερα λοιπόν (χθες ήταν μια άλλη μέρα, αύριο θα είναι μια άλλη), ο Πάνος Καμμένος δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση, μόνο αν αυτή συνδέσει την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης. Αν η ψήφος εμπιστοσύνης έρθει μία εβδομάδα πριν; Αν έρθει μία εβδομάδα μετά; Κανείς δεν ξέρει. Και τι σημασία έχει στην τελική, αφού όταν πρόκειται για εξουσία, πολιτικό μέλλον κι επιβίωση, δεν παίζουν ρόλο οι απόψεις αλλά οι συσχετισμοί δυνάμεων και, για να το πούμε ωμά, το «άμα σε παίρνει».

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρει πολλές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, που υποσχόταν ότι θα ακολουθήσει μια πολύ σκληρότερη στάση. Ενδεικτικά:

1η Ιουλίου 2018:

«Για μας το θέμα της ονομασίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Και στο τέλος-τέλος, ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για το αναγκαίο καλό. Εμείς λοιπόν όταν έρθει η ώρα και αν έρθει η ώρα, αυτή την λαϊκή εντολή θα την εκτελέσουμε με το μεγαλύτερο μέσο που έχουμε. Την απόσυρσή μας από την κυβέρνηση».

17 Σεπτεμβρίου 2018:

«Η συμφωνία δεν θα κυρωθεί. Εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε. Έχω δεσμευτεί δημόσια εδώ και καιρό. Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση. Τότε, θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση».

11 Δεκεμβρίου 2018

«Αν για οποιοδήποτε λόγο η συμφωνία αυτή έρθει στη Βουλή των Ελλήνων δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούμε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία».

13 Δεκεμβρίου 2018:

«Εάν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ, εγώ θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνοντας όλο το βάρος αυτής της ευθύνης και θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση».

5 Ιανουαρίου 2019

9 Ιανουαρίου 2019

Οι ΑΝΕΛ παρουσίασε το νέο τους λογότυπο, με έμφση στην «κόκκινη γραμμή». Στο βίντεο ακούγεται:΅ «Οι κόκκινες γραμμές είναι η περηφάνεια μας. Οι κόκκινες γραμμές γράφουν την ιστορία μας. Οι κόκκινες γραμμές τιμούν τους προγόνους μας. Οι κόκκινες γραμμές είναι η ανεξαρτησία και η δύναμή μας. Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τώρα πιο αποφασισμένοι από ποτέ».

Σήμερα το πρωί:

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση»

Όπως γράφαμε και την Τετάρτη, το υποτιθέμενο «πολιτικό θρίλερ» που παρακολουθούμε είναι στην πραγματικότητα ένα ριάλιτι πολιτικής επιβίωσης, κυρίως για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, που παράλληλα με την «δέσμευσή» του στην παραίτηση, βλέπει πολλά στελέχη του κόμματός του να μην είναι πρόθυμα να τον ακολουθήσουν στην «ηρωική του έξοδο». Και η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή καθαυτή, δεν έχει σημασία, μπροστά στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικού μέλλοντος. Για τη σοβαρότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας μιλούν καλύτερα από τον καθένα τα ίδια του τα λόγια.

Είθισται όμως, οι πράξεις και οι δηλώσεις ενός υπουργού, να εκφράζουν και να εκθέτουν και τον Πρωθυπουργό, αλλά και συνολικά την κυβέρνηση. Ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που όταν παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή «σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας»

Και τίποτα από τα παραπάνω δεν προξενεί έκπληξη: Ο Καμμένος έτσι πολιτεύτηκε κι έτσι θα συνεχίσει να το κάνει. Έτσι καταπάτησε κάτε υποτιθέμενη «κόκκινη γραμμή» του και έτσι, αν χρειαστεί, θα το ξανακάνει. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μπει στη Βουλή, να βρεθεί στην κυβέρνηση και στην αγαπημένη του θέση, αυτήν του υπουργού Άμυνας. Ο τυχοδιωκτισμός και ο αμοραλισμός του επιβραβεύτηκε ξανά και ξανά.

Ανεξάρτητα από το επόμενο, το μεθεπόμενο και το τελευταίο επεισόδιο του ενδοκυβερνητικού σίριαλ, έχει σημασία να παρακολουθούμε προσεκτικά το πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για τη σημερινή ή τη μελλοντική καρέκλα. Και επειδή κάθε τραγωδία ή κωμωδία έχει και το ηθικό της δίδαγμα, αυτό είναι να σταματήσουμε κάποια στιγμή να εξουσιοδοτούμε και να ανεχόμαστε τέτοιους.