Η έκθεση αυτή, την οποία συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής του Τμήματος  Υπηρεσιών Υγείας και Ανθρώπινων Πόρων (HHS), αποκαλύπτει ότι κανείς δεν κατέγραφε τον αριθμό των παιδιών που χωρίζονταν από τους γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ μέχρι την υποβολή πέρυσι  την άνοιξη μιας προσφυγής στα δικαστήρια εναντίον της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» του προέδρου Τραμπ.

Μετά την προσφυγή αυτή η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ταυτοποιήσει περίπου 2.700 παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους μετά τον Ιούνιο του 2018, κάποια από τα οποία ήταν νήπια ή ακόμη και βρέφη.

Όμως αυτός δεν είναι ο συνολικός αριθμός των παιδιών, καθώς αξιωματούχοι της Υπηρεσίας επισημαίνουν ότι είχε αρχίσει να σημειώνεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών μεταναστών που χωρίζονταν από τους γονείς τους ήδη ένα χρόνο νωρίτερα, λίγο αφού ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ.

Σύμφωνα με ερευνητές, ήδη από τις αρχές του 2017  χιλιάδες παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους ή τους κηδεμόνες τους στα σύνορα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Η έκθεση τονίζει ότι δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των παιδιών αυτών, καθώς βασίζεται μόνο σε «ανεπίσημό υπολογισμό» του γραφείου του HHS που είναι αρμόδιο για τα παιδιά μεταναστών.

Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών τα οποία αναλαμβάνει το HHS έχουν περάσει τα σύνορα των ΗΠΑ μόνα τους, όμως η Υπηρεσία κρατά και παιδιά τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση χωρίζει από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αποφασίζει να χωρίσει τα παιδιά των μεταναστών από τους γονείς τους είναι ότι αυτοί δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Όμως οι πληροφορίες για το ποινικό μητρώο των μεταναστών είναι τόσο αναξιόπιστες, σημειώνει η έκθεση, ώστε δεν είναι ξεκάθαρο αν ο χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους έγινε νόμιμα ή αν τα παιδιά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

(με πληροφορίες από: NYT, Huffington Post, Washington Post)