Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, που επικαλούνται ιταλικά MME,  μόνο τρεις άνθρωποι σε σύνολο 120 που επέβαιναν σε σκάφος από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία μπόρεσαν να σωθούν από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και μεταφέρθηκαν στο νησί της Λαμπεντούζα με σοβαρά συμπτώματα υποθερμίας.

Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έμειναν επί ώρες, αβοήθητοι στη θάλασσα, από τη στιγμή που δεν κινητοποιήθηκε ούτε μια μονάδα της λιβυκής ακτοφυλακής. Οι έρευνες που πραγματοποίησαν στη συνέχεια ένα πλοίο με σημαία Λιβερίας και ένα ιταλικό στρατιωτικό σκάφος δεν οδήγησαν στον εντοπισμό άλλων επιζώντων.

Εκπρόσωπος  του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δήλωσε ότι είχαν προορισμό τη Λαμπεντούζα, επισημαίνοντας πως δεν είναι ακόμα σε θέση να ξέρουν τα αίτια της βύθισης της βάρκας. «Οι επιζώντες μας είπαν ότι στη βάρκα βρισκόντουσαν δέκα γυναίκες, με τη μια από αυτές να είναι έγκυος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά, το ένα ήταν δύο ετών».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΔΟΜ για το 2018, τουλάχιστον 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι αφού προσπάθησαν να φθάσουν δια θαλάσσης στην Ευρώπη, οι περισσότεροι απ' αυτούς από τη Λιβύη στην Ιταλία