Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ταχθεί υπέρ της κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. «Η ΝΔ θα πράξει ακριβώς ό,τι έπραξε και στη διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας. Η ΝΔ θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κακή και δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα».

Παράλληλα, ανέφερε πως η ΝΔ «δεσμεύεται να ελέγχει αυστηρά την εφαρμογή αυτής της κακής συμφωνίας. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να αγωνιστεί ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδος».

Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2019, ο Πάιατ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα βάλει εμπόδια στη Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχει. «Με ενθάρρυναν τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Η δική του πολιτική είναι ότι μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά θα προχωρήσει μπροστά», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ.