Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, 16 πολιτείες των ΗΠΑ δημιούργησαν συνασπισμό προκειμένου να μηνύσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση του να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πολιτείες που καταφεύγουν στη δικαιοσύνη εις βάρος του Τραμπ είναι η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Κονέτικατ, το Ντέλαγουερ, η Χαβάη, το Ιλινόι, το Μέιν, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νιού Τζέρσι, το Νέο Μεξικό, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και η Βιρτζίνια.
Σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν πως μηνύουν τον Τραμπ «για να τον εμποδίσουμε να καταληστέψει μονομερώς χρήματα των φορολογουμένων που είχαν κατανεμηθεί νόμιμα από το Κογκρέσο για τους κατοίκους των Πολιτειών μας», προσθέτοντας ότι «για τους περισσότερους από εμάς, στο αξίωμα της προεδρίας δεν υπάρχει καμία θέση για υποκριτική στάση».
Ο Δημοκρατικός υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, Χαβιέρ Μπεσέρα, τόνισε ότι οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, «διότι κινδυνεύουν να απολέσουν κονδύλια που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για έργα των ένοπλων δυνάμεων, ή τη χορήγηση βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών».
Παράλληλα, ανέφερε πως «οι πρόεδροι δεν κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με σκοπό να εφορμήσουν σε λογαριασμούς διότι δεν μπόρεσαν να πείσουν το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει προγράμματά τους».
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το Κογκρέσο ενέκρινε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί για να αποφευχθεί ένα δεύτερο (λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας). Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό, με τους Δημοκρατικούς να εγκρίνουν τη διάθεση 1.375 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή 55 χιλιομέτρων νέας περίφραξης κατά μήκος των συνόρων. Ωστόσο, ο Τραμπ απαιτεί το ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων για την κατασκευή του τείχους 234 χιλιομέτρων.