*Το σκίτσο είναι δημιουργία του Stephane “Stephff” Peray. Είχε δημοσιευτεί σε κινέζικη εφημερίδα  το 2017 και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Δύση

Όπως είναι φανερό, οι ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης συσπειρώνονται και έχουν βλέψεις για ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι που περνάει στα ψιλά γράμματα της ειδησιογραφίας, είναι ο ρόλος που αναμένεται να παίξουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια του Τραμπ να αποδυναμώσει αποφασιστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς βεβαίως να εμπλακεί άμεσα στις ευρωεκλογές.

του Ορέστη Βέλμαχου

Ο Στιβ Μπάνον αποτέλεσε εκτελεστικό διευθυντή της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ. Τα αμερικανικά ΜΜΕ του πιστώνουν τη λυσσαλέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Τραμπ κατά των μεταναστών, με κορωνίδα τη δέσμευση του αμερικανού προέδρου για την ανέγερση του περίφημου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, υποστηρίζοντας βεβαίως μέχρι σήμερα τη θέση αυτή. Πριν αποτελέσει το δεξί χέρι του ακροδεξιού Τραμπ, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ακροδεξιού ειδησεογραφικού οργανισμού Breitbart, ενώ το 2012 ανέλαβε τα ηνία του.

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς με μια ματιά στη θεματολογία του συγκεκριμένου μέσου, προωθεί ρατσιστικό, σεξιστικό, ξενοφοβικό και αντισημιτικό υλικό, ενώ σύμφωνα με τους New York Times, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, τα ξενοφοβικά άρθρα εμφανιζόντουσαν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Φέρεται ως ο ενορχηστρωτής διαφόρων δημοσιευμάτων των αρχών του 2016 που είχαν ως στόχο τον Τζεμπ Μπους και την Χίλαρι Κλίντον, δύο εκ των βασικών αντιπάλων του Τραμπ στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο.

Γιατί το σύντομο αυτό βιογραφικό του Μπάνον; Για να πάρουμε μια γεύση των όσων πρεσβεύει ο άνθρωπος που αποτελεί τον πολιορκητικό κριό του Τραμπ στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία του να πατήσει πόδι στην Ευρώπη και να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Άλλωστε, ο ίδιος ο Τραμπ είχε προθυμοποιηθεί να χρηματοδοτήσει την Ιταλία, όταν αυτή βρισκόταν σε κόντρα με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019.

Το «Κίνημα» που μπολιάζει την ακροδεξιά

Όπως σημείωνε το Bloomberg τον Ιούλιο, ο Μπάνον με το «Κίνημα» του έχει στόχο να υπονομεύει τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επεκτείνει την επιρροή του Τραμπ, σε συνεργασία με την ακροδεξιά. Ο Μπάνον είχε παραχωρήσει κοινή συνέντευξη με τον Ραχίμ Κάσαμ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, που πλέον θεωρείται δεξί χέρι του Μπάνον στην προσπάθεια που κάνει για να αυξήσει την επιρροή του Τραμπ.

«Το The Movement θα είναι το γραφείο πληροφοριών για το λαϊκιστικό, εθνιστικό κίνημα στην Ευρώπη. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να παράσχουμε βοήθεια σε πρόσωπα ή ομάδες σχετικά με ζητήματα όπως η εθνική κυριαρχία, ο έλεγχος των συνόρων, η απασχόληση, μεταξύ άλλων. Η οργάνωση είναι ήδη ένα οργανωμένο ίδρυμα με δομή με έναν σημαντικό ετήσιο προϋπολογισμό και ξεκινήσαμε ήδη να προσλαμβάνουμε προσωπικό», είχε αναφέρει ο Κάσαμ.

Ο Μπάνον δεν έμεινε στα λόγια και αμέσως προσέγγισε τους ακροδεξιούς ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας (και ηγέτης της Λέγκας του Βορά που αποτελεί το κόμμα της συγκυβέρνησης) Ματέο Σαλβίνι, ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ήταν τα πρώτα στοιχήματα για τη μεγάλη ένωση της ακροδεξιάς.

Η Λεπέν και ο Σαλβίνι συναντήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου και κήρυξαν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τους για τις ευρωεκλογές και παρά την εμφανή θέληση του Σαλβίνι να κάνει άνοιγμα προς τον Μπάνον, η Λεπέν είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμαχήσει με δυνάμεις εκτός Ευρώπης. «Ο Μπάνον είναι Αμερικανός και όχι Ευρωπαίος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι θα είμαστε εμείς και μόνο εμείς (οι Ευρωπαίοι) που θα διαμορφώσουμε τον πολιτικό σχηματισμό για τις ευρωεκλογές».

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα η Λεπέν συναντήθηκε με τον Μπάνον στο Παρίσι. Αν και το κόμμα της προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα, υποστηρίζοντας πως ο Μπάνον «δεν θέλει να παίξει πολιτικό ρόλο» στην πολιτική σκακιέρα της Ευρώπης, στο τέλος παραδέχτηκαν ότι «δεν θα λέγαμε όχι» σε ενδεχόμενη συνεργασία με το δεξί χέρι του Τραμπ. Άλλωστε η ίδια είχε σπεύσει να συγχαρεί τον Τραμπ μετά την εκλογή του, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση τους, ο Μπάνον είχε καλέσει τους ψηφόρους της ακροδεξιάς να φέρουν σαν μετάλλιο τις κατηγορίες για ρατσισμό και ξενοφοβία. «Αγωνίζεστε για την πατρίδα σας και σας αποκαλούν ρατσιστές. Να ξέρετε ότι οι μέρες που έπιαναν τόπο τέτοιου είδους προσβολές ανήκουν στο παρελθόν. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ αποτελούν τα σκυλιά του συστήματος. Κάθε μέρα που περνά, εμείς γινόμαστε ισχυρότεροι και αυτοί πιο αδύναμοι. Ας σας αποκαλούν ρατσιστές, ξενοφοβικούς και ό,τι άλλο επιθυμούν. Να φέρετε αυτούς τους χαρακτηρισμούς ως μετάλλιο».  

Αφού λοιπόν πήρε με το μέρος του δύο από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, ο Μπάνον δεν δυσκολεύτηκε να δέσει στο άρμα του την Ουγγαρία και την Αυστρία. Παρά το ότι ο Κουρτς στην αρχή φαινόταν διστακτικός, στη συνέχεια υποστήριξε τη συμμαχία Λεπέν – Σαλβίνι. Την ίδια στιγμή, ο Ορμπάν δεν χρειάστηκε και ιδιαίτερες προτροπές, καθώς έχει βάλλει πολλές φορές κατά της ΕΕ και έχει τονίσει ότι οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αλλάξουν.

Ο Μπάνον ως «δάσκαλος»

Υπενθυμίζεται ότι τα Ακροδεξιά κόμματα εκπροσωπούνται σε 21 κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ. Είναι κυβερνητικοί εταίροι στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία, ενώ στη Δανία η Ακροδεξιά παρέχει κοινοβουλευτική υποστήριξη στην εκτελεστική εξουσία. Στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία, κυβερνούν παραδοσιακές δεξιές δυνάμεις, αλλά προωθούν πιο ακραίο δεξιό λόγο. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μέχρι πρότινος ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε σχεδόν κάθε του δημόσια εμφάνιση ισχυρίζεται ότι ο Σόρος είχε λαδώσει τον πρώην ΥΠΕΞ, Κοτζιά για να επηρεάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Μπένζαμιν Χάρνγουελ, επικεφαλής της Dignitas Humanae Institute (DHI),μιας υπερ-συντηρητικής οργάνωσης, αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει τη λεγόμενη Ακαδημία Τρισούλτι για τη χριστιανική Δύση – ως προπύργιο ενάντια στην υποτιθέμενη απειλή για την Ευρώπη από τη μαζική μετανάστευση από την Αφρική, τον προοδευτικό εξισλαμισμό και το κοσμικό κράτος.

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο μοναστήρι στα βουνά, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης. Το όραμα του Μπάνον είναι να μετατρέψει το μοναστήρι Τρισούλτι του 13ου αιώνα σε ακαδημία της ακροδεξιάς. Από ελληνικά ακροδεξιά μέσα, όπως η «Ελεύθερη Ώρα», θεωρείται το «Μοναστήρι της εξέγερσης κατά της Νέας Τάξης»

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει φιλοσοφία, οικονομία, θεολογία και ιστορία. Ο Μπάνον θα είναι επίσης ο δάσκαλος ενός μαθήματος που θα ασχολείται με τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης. Η βάση γι' αυτό είναι οι ιδέες που ο Μπάνον έθεσε σε μια ομιλία του 2014. Στην ομιλία εκείνη είχε μιλήσει για τον «ισλαμικό φασισμό» και είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, επαινώντας τον παραδοσιακό γάμο και την καταδίκη των αμβλώσεων.

Ο «μπαμπούλας» Σόρος

Στην προσπάθεια κήρυξης πανστρατιάς της ακροδεξιάς είναι αναγκαίο να βρεθεί απέναντι τους ένας «μπαμπούλας», κάτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πείσουν. Η ΕΕ αποτελεί έτσι και αλλιώς «κόκκινο πανί» για το κοινό τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ό,τι καλύτερο για να τους συσπειρώσει. Στην ουσία πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ χρησιμοποιούν ακροδεξιά ατζέντα για να πείσουν και απλά την ντύνουν με προοδευτικό μανδύα. Έτσι λοιπόν η ΕΕ δεν αποτελεί το ιδεατό εργαλείο γι' αυτόν τον σκοπό.

Αυτό όμως ισχύει για τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος. Πριν ακόμα από την έλευση του Τραμπ στην εξουσία, το όνομα του προσέφερε εύφορο έδαφος για να φορτωθούν όλα τα κακά της ανθρωπότητας. Ο κάθε ακροδεξιός ξέρει ότι και μόνο η αναφορά του ονόματος του Σόρος, του δίνει τη δυνατότητα να κερδίσει πόντους. Χωρίς να είμαστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάθε δραστηριότητα του Σόρος, με βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς ότι δεν κρύβεται πίσω από κάθε χρηματική συναλλαγή στον πλανήτη, δεν έχει ως χόμπι να αλλοιώνει την ταυτότητα όλων των εθνών της γης, ούτε φέρνει κατά κύματα τους εξωγήινους με λεωφορεία για να αφανίσουν την ανθρωπότητα. Ακόμα και αν κρύβεται πίσω από όλα αυτά, δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Η παραπάνω παραδοχή, βέβαια, ουδόλως απασχολεί την πλειονότητα των ακροδεξιών ηγετών ανά τον κόσμο, που θεωρούν ότι πατώντας πάνω στο όνομα του μπορούν να πείσουν το κοινό τους ότι είναι υπαίτιος για τη φτώχια και τα αδιέξοδα τους. Οι δηλώσεις του Κασάμ (το δεξί χέρι του Μπάνον που προαναφέρθηκε) δείχνουν ότι το «Κίνημα» θέλει να καταστήσει τον Σόρος ως τον μεγάλο αντίπαλο του, απομακρύνοντας τα φώτα από τις «παραδοσιακές» πολιτικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής σκηνής.

«Ξεχάστε τις Μέρκελ. Ο Μπάνον και ο Σόρος θα αποτελέσουν τους δύο μεγαλύτερους παίκτες στην πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Κασάμ, ενω ο ίδιος Μπάνον είχε δηλώσει για τον Σόρος, πριν ξεκινήσει την καμπάνια του στην Ευρώπη, ότι «είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Διαβολικός αλλά και πανέξυπνος».

Στην ίδια συνέντευξη είχε εκφράσει τη βεβαιότητα του για τη νίκη τους στις ευρωεκλογές. «Έχουμε την απαραίτητη δύναμη και θεωρώ ότι θα κερδίσω. Θέλω να κερδίσω και στη συνέχεια να προχωρήσω στις αλλαγές που είναι αναγκαίες».

Αντί επιλόγου, σας παραθέτουμε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε η σάτιρα τις σχέσεις του Μπάνον με τον Τραμπ, πριν ο δεύτερος «εκδιώξει» τον πρώτο από δίπλα του.