του Glenn Greenwald, δημοσιεύτηκε στο Intercept

Έτσι έγινε, λοιπόν, ο πόλεμος του Βιετνάμ (το βόρειο Βιετνάμ επιτίθεται στα πλοία των ΗΠΑ στον κόλπο του Τονκίνο), ο Πόλεμος του Κόλπου (ο Σαντάμ έβγαλε μωρά από τις θερμοκοιτίδες), και, φυσικά, ο πόλεμος στο Ιράκ (ο Σαντάμ είχε Όπλα Μαζικής Καταστροφής και συμμάχησε με την Αλ Κάιντα).

Αυτή ακριβώς ήταν και η τακτική που χρησιμοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, όταν το αφήγημα μετατοπίστηκε ριζικά υπέρ αυτών των αξιωματούχων των ΗΠΑ που επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Γι’ αυτό και μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο εικόνες φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια να καίγονται στην Κολομβία στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που εδώ και καιρό πασχίζουν για έναν πόλεμο με σκοπό την αλλαγή του καθεστώτος στη Βενεζουέλα, όπως ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Τζον Μπόλτον, ο Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής του USAid Μαρκ Γκριν,  χρησιμοποίησαν το Twitter για να διαδώσουν αυτή την κλασική ψευδή είδηση. Δήλωσαν με σθένος ότι τα φορτηγά πυρπολήθηκαν επίτηδες από τις δυνάμεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Καθένα από τα φορτηγά που κάηκαν από τον Μαδούρο ήταν φορτωμένο με 20 τόνους τροφίμων και φαρμάκων. Αυτό είναι ένα έγκλημα και αν έχει καμία σημασία το διεθνές δίκαιο πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα γι’ αυτό. #23FAyudaHumanitaria https://t.co/IrGzrOUX09

– Marco Rubio (@marcorubio) 23 Φεβρουαρίου 2019

Κουκουλοφόροι, πολίτες νεκροί από πραγματικά πυρά και εμπρησμός φορτηγών που μεταφέρουν περιζήτητα τρόφιμα και φάρμακα. Αυτή ήταν η απάντηση του Μαδούρο στις ειρηνικές προσπάθειες χορήγησης βοήθειας προς τους πολίτες της Βενεζουέλας. Οι χώρες που εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον Μαδούρο πρέπει να λάβουν υπόψη τους τι ενστερνίζονται. pic.twitter.com/KlSebd2M5a

– Τζον Μπόλτον (@AmbJohnBolton) 23 Φεβρουαρίου 2019

@ SecPompeo: Καταγγέλλουμε την άρνηση του Μαδούρο να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη #Venezuela. Τι είδους διεστραμμένος τύραννος εμποδίζει να φτάσουν τρόφιμα σε πεινασμένους; Οι εικόνες των καμμένων φορτηγών γεμάτων με βοήθεια είναι αποτρόπαιες. https://t.co/zzFNYVly2c

– USConsulateFrankfurt (@usconsfrankfurt) 24 Φεβρουαρίου 2019

Η εντολή  #Maduro για τα πυρά και τον εμπρησμό  φορτηγών φορτωμένων με ανθρωπιστική βοήθεια και οι επιθέσεις σε εθελοντές είναι αδιανόητες. Καταδικάζω τις δολοφονίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε ο Μαδούρο. Οι βίαιες επιθέσεις κατά της βοήθειας για τη διάσωση της #Venezuela είναι απαράδεκτες. #EstamosUnidosVE https://t.co/BOSuVP1mTL

– Mark Green (@USAIDMarkGreen) 23 Φεβρουαρίου 2019

Όπως κάνει πάντα, ή καλύτερα όπως γίνεται από την αρχή όταν ο Βολφ Μπλίτζερ ακολούθησε τα στρατεύματα των Η.Π.Α, το CNN άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο στο να διαδίδει αυτά τα κυβερνητικά ψεύδη αλλά και να παριστάνει πως εγγυάται για την αλήθεια τους. Στις 24 Φεβρουαρίου, το CNN είπε στον κόσμο αυτό που όλοι ξέρουμε πως είναι ένα απόλυτο ψέμα: ότι «μια ομάδα δημοσιογράφων του CNN είδε συσκευές εμπρησμού από την αστυνομία στα σύνορα από την πλευρά της Βενεζουέλας να πυρπολεί τα φορτηγά», αν και πρόσθεσε γενναιόδωρα ότι «οι δημοσιογράφοι του δικτύου δεν είναι σίγουροι αν τα φορτηγά κάηκαν επίτηδες».

Άλλα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν αυτό το ψέμα ενώ τουλάχιστον απέφευγαν αυτό που έκανε το CNN με το να εγγυηθεί το ίδιο για αυτό. «Ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για την Βενεζουέλα πυρπολήθηκε, φαινομενικά από στρατεύματα πιστά στον κ. Μαδούρο», ισχυρίστηκε  η Telegraph. Το BBC είπε χωρίς κριτική: «Έχουν υπάρξει αναφορές για φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που καίγονται – κάτι που ο κ. Γκουαϊντό είπε πως συνιστά παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης».

Αυτό το ψέμα -που υποστηρίχθηκε από πανίσχυρες εικόνες από βίντεο- άλλαξε τα πάντα. Από τότε, το ότι ο Μαδούρο έκαψε φορτηγά που ήταν γεμάτα με ανθρωπιστική βοήθεια επαναλήφθηκε ξανά και ξανά σαν αποδεδειγμένο γεγονός σε ειδησεογραφικά Μέσα στις Η.Π.Α., αμέσως αφού διατυπώθηκε ο ισχυρισμός, πολιτικοί που ήταν μέχρι τότε σιωπηλοί για το ζήτημα της Βενεζουέλας ή ακόμα και επιφυλακτικοί ως προς το να υποστηρίξουν αλλαγή καθεστώτος, άρχισαν να δηλώνουν ότι ήταν υποστηρικτικοί στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας αλλαγής. Οι αστέρες των νέων στις Η.Π.Α και οι φωστήρες των think tanks που δεν διαθέτουν ούτε ένα εγκεφαλικό κύτταρο κριτικής σκέψης όταν πρόκειται για ισχυρισμούς από αξιωματούχους των Η.Π.Α που οδηγούν στην πρόκληση πολέμου, έγιναν μπροστάρηδες στο χτύπημα των τυμπάνων του πολέμου χωρίς να αφιερώσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο για να αναρωτηθούν αν αυτό που τους έλεγαν ήταν αλήθεια:

Αυτό είναι απλά διαβολικό https://twitter.com/wckitchen/status/1099383797731201024 

-Kasie Hunt (@kasie) February 23, 2019

Αλλά το βράδυ του Σαββάτου, οι New York Times δημοσίευσαν ένα λεπτομερές βίντεο και ένα συνοδευτικό άρθρο αποδεικνύοντας ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν ψέμα. Τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια δεν πυρπολήθηκαν από τις δυνάμεις του Μαδούρο. Πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές κατά του Μαδούρο που έριξαν μολότοφ που χτύπησε ένα από τα φορτηγά. Και το βίντεο των NYT εντοπίζει πώς διαδόθηκε το ψέμα: από αξιωματούχους των Η.Π.Α που ανακοίνωσαν αβάσιμα ότι τα έκαψε ο Μαδούρο στα ειδησεογραφικά μέσα που αναπαρήγαγαν το ψεύδος χωρίς σκέψη.

Ενώ το βίντεο και το άρθρο των NYT είναι απολύτως καλή και απαραίτητη δημοσιογραφία, τα εύσημα που διεκδικούν για την αποκάλυψη του ψέματος δεν τους αξίζουν. Αυτό είναι επειδή ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι – αυτοί που αμφισβητούν αντί να επαναλαμβάνουν χωρίς σκέψη τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και κατά συνέπεια γελοιοποιούνται, περιθωριοποιούνται και τελικά αποκλείονται από τα συστημικά Μέσα – χρησιμοποίησαν ακριβώς τα ίδια στοιχεία την ημέρα του συμβάντος για να αποδομήσουν τα ψέματα που ειπώθηκαν από τους Ρούμπιο, Πομπέο, Μπόλτον και CNN.

Στις  24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που διαδόθηκε το ψέμα, ο Μαξ Μπλούμενταλ έγραψε από την Βενεζουέλα, στο ανεξάρτητο δημοσιογραφικά σάιτ Grayzone, ότι «ο ισχυρισμός ήταν γελοίος», σημειώνοντας πως αυτός «προσωπικά έχει δει τα δακρυγόνα να χτυπούν κάθε όχημα που μπορεί να φανταστεί κανείς στην κατειλημμένη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, και δεν έχω δει ποτέ μια φωτιά σαν και αυτή που ξέσπασε στην γέφυρα Santander». Συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ισχυρά ότι τα φορτηγά πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές κατά του Μαδούρο, συμπεριλαμβανομένου και ενός βίντεο του Bloomberg που τους δείχνει να χρησιμοποιούν Μολότοφ, για να εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την κυρίαρχη αφήγηση.  Έγραψε στο τουίτερ, απαντώντας στον Μάρκο Ρούμπιο:

 

This video found by @graffitiborrao appears to show the moment when an opposition guarimbero throws a Molotov cocktail on a truck loaded with US aid: pic.twitter.com/Z4Bg6dL4BR

Στο μεταξύ άλλοι – που χρησιμοποιούν το μυαλό τους προκειμένου να κάνουν μια κριτική αξιολόγηση αυτών που ισχυρίζεται η αμερικανική κυβέρνηση όταν θέλει να ξεκινήσει έναν καινούργιο πόλεμο, αντί να τα επαναλαμβάνει απερίσκεπτα σαν να είναι η αλήθεια, όπως κάνουν οι αστέρες της τηλεοπτικής ενημέρωσης –  χρησιμοποίησαν ακριβώς τα ίδια στοιχεία που ανέφεραν και οι NYT την προηγουμένη το βράδυ προκειμένου να δείξουν ότι ήταν διαδηλωτές εναντίον του Μαδούρο αυτοί που έβαλαν φωτιά στα φορτηγά. Όμως μπορούσαν να το κάνουν λίγες ώρες μετά το συμβάν, όχι μετά από τρεις εβδομάδες – δεν χρειάζεται να το πούμε, ωστόσο, ότι αγνοήθηκαν από τα συστημικά αμερικανικά Μέσα:

Οι αναφορές που ισχυρίζονται ότι ο Στρατός της Βενεζουέλας έβαλε φωτιά στα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας με τα δακρυγόνα από απόσταση είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης. Το δακρυγόνο δεν μπορεί να βάλει φωτιά σε τίποτα.

You have no evidence of who set the aid truck on fire and these photos indicate your guarimberos had a hand in it. pic.twitter.com/VsvMDo2XaS

Αυτά τα δύο τελευταία τουίτ -που χρησιμοποιούν οπτικοακουστικό υλικό για να αποδομήσουν τα ψεύδη που διαδίδει ο Μάρκο Ρούμπιο, το CNN και η αμερικανική κυβέρνηση – προέρχονται από έναν απεσταλμένο του RT America. Πείτε μου σας παρακαλώ: ποιος έδρασε εδώ ως ψεύτης, προπαγανδιστής και υπάλληλος της κρατικής τηλεόρασης, και ποιος έδρασε ως δημοσιογράφος που προσπαθεί να κατανοήσει και να μεταφέρει την αλήθεια;

Έτσι λοιπόν αυτά που ανέφεραν τόσο υπερήφανα οι NYT χθες το βράδυ ήταν γνωστά εδώ και εβδομάδες, και είχαν αναφερθεί με κάθε λεπτομέρεια, με εκτενή τεκμήρια, από έναν σημαντικό αριθμό πολιτών. Όμως επειδή αυτοί είναι γενικά επιφυλακτικοί ως προς τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης και εναντιώνονται στην εξωτερική πολιτική της, αγνοήθηκαν, γελοιοποιήθηκαν και αποκλείστηκαν από την τηλεόραση, ενώ οι ψεύτες της αμερικανικής κυβέρνησης και οι σύμμαχοί τους στα συστημικά Μέσα είχαν στη διάθεσή τους, όπως πάντα, τα μέσα για να διασπείρουν τα ψεύδη τους χωρίς αντιρρήσεις ή διαφωνίες, ακριβώς όπως το περιγράφουν τα εγχειρίδια κρατικής προπαγάνδας.

Πραγματικά, κανείς από όλους όσοι αμφισβητούσαν τους αρχικούς ισχυρισμούς για τα φορτηγά που κάηκαν ή που χρησιμοποίησαν αυτά τα στοιχεία για να ισχυριστούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση και ο σύμμαχός τους στη Βενεζουέλα Γκουαίδό έλεγαν ψέματα, δεν κατάφεραν να μιλήσουν στην τηλεόραση προκειμένου να παρουσιάσουν τις διαφωνίες τους. Δεν τους επετράπη. Στο βαθμό που τους επετράπη έστω να αναφερθούν, αυτό γινόταν προκειμένου να στιγματιστούν ως απολογητές του Μαδούρο – για το ότι έλεγαν την αλήθεια – ακριβώς όπως εκείνοι που αντιμάχονταν την προπαγάνδα του 2002 και 2003 κατηγορούνταν ότι ήταν υποστηρικτές του Σαντάμ. Μόνο ο Ρούμπιο, ο Μπόλτον, ο Πομπέο και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μπορούσαν να διασπείρουν τα ψεύδη τους χωρίς κανένα εμπόδιο.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο καθώς η ρωσική κυβέρνηση, παλαιός σύμμαχος του Μαδούρο, δημοσίευσε τα στοιχεία που έδειχναν ότι επρόκειτο για ψέμα. Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ή της Βενεζουέλας πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, όπως οι ισχυρισμοί οποιουδήποτε κράτους, αλλά τουλάχιστον δικαιούνται να εισακουστούν. Όμως τα συστημικά Μέσα στις ΗΠΑ – ακριβώς διότι είναι κρατικά, την ίδια στιγμή που κατηγορούν τα άλλα ότι ανήκουν στο κράτος – δεν παρουσιάζουν ποτέ τις απόψεις κυβερνήσεων που εναντιώνονται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρά μόνο με τον πιο βιαστικό και σαρκαστικό τρόπο: