Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ρωτήθηκε για τα μνημόνια και τη διαρκή λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα για σχεδόν μια δεκαετία και υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν σε ένα δημοκρατικό κράτος.
«Συζήτησα την περίοδο 2009 – 2011 με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Του τόνισα ότι χρειαζόταν ένα διάλειμμα δεκαετίας για την Ελλάδα μακριά από την Ευρωζώνη. Του είπα πως πρέπει να έχουν το περιθώριο να προχωρήσουν σε υποτίμηση του νομίσματος τους αν αυτό έπρεπε να γίνει, καθώς δεν μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικοί μέσα στην Ευρωζώνη με τις τότε συνθήκες. Πίστευα πως πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ για κάποια περίοδο αλλά κανείς δεν συμφωνούσε μαζί μου».
Αναφερόμενος στις ιδιαίτερα σκληρές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι είχε από την αρχή αμφιβολίες, τονίζοντας πως «αυτά τα μέτρα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν» σε ένα δημοκρατικό κράτος.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις και τις αλλαγές που συντελούνται στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της γραμμής λιτότητας, ανέφερε πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να έχουν αποφασίσει άμεσα για τις δομικές αλλαγές.
«Δεν χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Καθυστερήσαμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον, ενώ όταν κάποιοι από εμάς το έκαναν δεν έγιναν αρεστοί. Έπρεπε να σκεφτούμε και να δράσουμε πιο αποφασιστικά. Αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω άβολα. Αν είχαμε δράσει όπως έπρεπε και δεν είχαμε στο μυαλό μας το πολιτικό κόστος, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Αυτό είναι κάτι που σκέφτομαι συνέχεια. Δεν μετανιώνω γιατί κανείς μας δεν διαβάζει το μέλλον, αλλά πραγματικά το σκέφτομαι. Αν είχα τότε το θάρρος, αν όλοι είχαμε τότε το θάρρος για τις απαραίτητες αλλαγές, σήμερα θα συζητούσαμε για το πώς θα αναπτυχθούμε και όχι για το πώς δεν θα κάναμε βήματα πίσω».