Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου κυβέρνηση και δανειστές συζήτησαν το νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία πρώτης κατοικίας, που παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι για να επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Το νομικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι της δεύτερης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης. Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν πως η προστασία πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι περιορισμένη στον χρόνο και να αφορά μόνο τους πραγματικά οικονομικά ευάλωτους, ώστε να μην επωφελούνται από «παράθυρα» του νέου νόμου όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και επιλέγουν να μην το κάνουν.
Παράλληλα, τονίζουν ότι το ζήτημα αυτό καθυστέρησε σημαντικά τη δεύτερη αξιολόγηση, δεδομένου ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η επίτευξη συμφωνίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ επισημαίνουν ότι τις τελευταίες βδομάδες, δηλαδή μετά το τελευταίο Eurogroup, δεν σημειώθηκε πρόοδος, μάλλον δυσκόλεψαν περαιτέρω οι συζητήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συγκλίνει στα εξής: Η αντικειμενική αξία του ακινήτου που προστατεύεται, εάν και εφόσον πρόκειται για δάνειο στεγαστικό, να ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Εφόσον το δάνειο είναι επαγγελματικό με ενέχυρο την πρώτη κατοικία το παραπάνω ποσό κατέρχεται σε 175.000 ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες οι δανειστές δείχνουν να κάνουν βήματα πίσω για τα επαγγελματικά δάνεια που είχαν αναπτυχθεί κυρίως διότι είχαν εκφραστεί ενδοιασμοί ως προς το γεγονός πως αυτά είναι συγκεντρωμένα στις μη συστημικές τράπεζες στις οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα. Το ληξιπρόθεσμο ύψος του δανείου και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των δανειοληπτών, το όριό τους προσδιορίζεται κάτω από τις 25.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική αξία της υπολοίπου ακίνητης περιουσίας θα διαμορφώνεται σε ένα όριο που θα κινείται κάτω από τις 100.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι δανειστές θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ώστε να έχουν οι τράπεζες τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία.
Οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας τηρούν σκληρή γραμμή, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει κάθε προαπαιτούμενο για να λάβει το ποσό του 1 δισ. Από την πλευρά της κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να κλειδώσει τη συμφωνία στις 5 Απριλίου, εκτιμώντας πως η συμφωνία της με τις συστημικές τράπεζες έχει επιτευχθεί και αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα.